Ziua Logo
  Nr. 3158 de vineri, 29 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Frana contopista
-- Principala provocare a Romaniei o reprezinta reforma administratiei
Principala provocare a Romaniei in ceea ce priveste aderarea la UE o reprezinta reforma administratiei, a afirmat ieri la deschiderea conferintei Invest Romania, seful adjunct al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Onno Simon. "Politica trebuie sa se delimiteze de administratie. La nivel national urmatorul Guvern, indiferent care ar fi el, ar trebui sa aiba ca prioritate reforma administratiei. Oamenii care lucreaza in acest domeniu ar trebui scolarizati adecvat si platiti foarte bine, altfel vor pleca in sectorul privat", a precizat Onno Simon.
Un alt punct sensibil il reprezinta sistemul judiciar si chiar daca eforturile de reformare au fost remarcate de oficialii UE, mai sunt multe de facut in acest domeniu. "Coruptia, probabil v-ati saturat sa auziti acest cuvant, este strans legata de sistemul judiciar si de modalitatile de implementare a sistemului legislativ", a apreciat seful adjunct al Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Au fost mentionate si cele 11 perioade de tranzitie solicitate de autoritatile romane la capitolul de negociere mediu, mai ales ca unele dintre acestea sunt foarte lungi. O alta problema ridicata de reprezentantul DCE este si disciplina in ceea ce priveste acordarea ajutoarelor de la stat. "Singura solutie pentru o companie care nu-si mai poate plati taxele si impozitele este de cele mai multe ori falimentul", considera Onno Simon.
Crestere economica anuala de 4%, in urmatorii 5 ani
Economiile statelor din Europa Centrala si de Est vor continua sa creasca in urmatorii cinci ani, cu aproximativ 2% anual, Romania urmand sa raporteze, potrivit unui scenariu optimist, una din cele mai importante dezvoltari, de circa 4% anual, a declarat, la randul sau, Stuart Hensel, analist al The Economist Intelligence Unit (EIU). Potrivit analistului, cresterea economica a statelor care se pregatesc sa devina membre ale Uniunii Europene sau au aderat in primul val poate fi limitata de costurile si sarcinile suplimentare determinate de integrare. Hensel apreciaza, de asemenea, ca tendinta ascendenta a investitiilor straine in statele din Europa Centrala si de Est se va mentine pe termen mediu.
"Investitiile straine au urcat in ultimul timp in intreaga regiune, iar in Balcani cresterea a fost extraordinara, cu varful in Romania. Pe termen mediu, in urmatorii cinci ani, investitiile straine vor creste, poate nu la fel de mult, insa peste media ultimilor ani. (...) Ne asteptam ca in Romania consumul sa se dezvolte, iar activitatea si productivitatea economica sa creasca", a mai spus Hensel.
Dacia mizeaza in acest an pe afaceri de 400 milioane de euro
Automobile Dacia estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 400 milioane de euro, fata de nivelul de 360 milioane de euro raportat in 2003, a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele companiei, transmite Mediafax. "Spre deosebire de anul trecut, cand am fabricat 70.000 de autovehicule, in 2004 vom produce 94.000-95.000 de unitati. Am ajuns, astazi (n.r.-ieri), la 75.000 de unitati, deci obiectivul nostru privind numarul anual de autovehicule este realizabil", a spus Stroe. El a precizat ca in luna octombrie compania din Pitesti va produce peste 10.000 de autovehicule. Automobile Dacia, detinuta de grupul francez Renault, a pus in vanzare, in luna septembrie, modelul Logan, automobilul fiind disponibil in toata reteaua de distributie a companiei. Pana in luna septembrie a anului viitor, Logan va fi comercializat in 30 de state, atat pe pietele in curs de dezvoltare, cat si in majoritatea tarilor din Europa de Vest. Constantin Stroe a fost prezent ieri la seminarul Invest Romania. Conferinta isi propune discutarea marilor proiecte de investitii ale viitorului, modalitatile de finantare, identificarea celor care decid mersul economiei globale si cum se poate realiza o relatie profitabila intre sectoarele public si privat, precum si care sunt avantajele dar, si pericolele aderarii la UE. (G.M.)
A r h i v a
  Suntem la fel de milionari    
 Top afisari / comentarii 
 Ali Baba Tour ofera turistilor servicii la cel mai inalt standard (1253 afisari)
 Scalele Richter si Mercalli (257 afisari)
 Hurrem, iubita lui Soliman Magnificul (166 afisari)
 Arheologii turci, pe urmele lui Gingis Han (140 afisari)
 Marca DYO - un nume de prestigiu in Romania (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00940 sec.