Ziua Logo
  Nr. 3157 de joi, 28 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- Putin "live in Kiev"
Liderul Kremlinului, Vladimir Putin, care intreprinde o vizita de lucru de trei zile in Ucraina, cu doar cateva zile inainte de alegerile prezidentiele ucrainene, a raspuns marti seara, timp de o ora, intrebarilor adresate de ucraineni, intr-o emisiune in direct transmisa de principalele posturi de televiziune din statul-gazda. Putin a pledat, in mod evident, pentru actualul premier Viktor Ianukovici, considerat de analisti drept favorit al cursei prezidentiale. Insasi prezenta la o astfel de emisiune in direct este neobisnuita pentru presedintele Putin, demonstrand cat de indeaproape urmareste Moscova campania electorala din Ucraina, comenteaza BBC. Liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, principalul contracandidat al premierului Ianukovici, a apreciat ca vizita lui Vladimir Putin in Ucraina are loc intr-un moment nepotrivit si a avertizat ca Rusia are inca o mare influenta asupra politicii ucrainene. (D.E.)
Raportor UE pentru Delta
Parlamentarul olandez Leo Platvoet, membru in Comisia pentru mediu, agricultura si probleme locale si regionale a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, raportor privind problema deltelor europene, se afla de ieri in Romania, pentru a se documenta in legatura cu canalul Bastroe si consecintele construirii acestuia asupra ecosistemului Delta Dunarii. La Bucuresti, oaspetele va avea intalniri cu presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Ioan Oltean, cu membrii delegatiei Parlamentului Romaniei la APCE, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu si cu reprezentanti ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Parlamentarul olandez se va deplasa in judetul Tulcea unde se va intalni cu prefectul judetului, Ion Vargau, cu guvernatorul Administratiei Biosferei Delta Dunarii, Virgil Munteanu, si cu conducerea stiintifica a Institutului National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii, precum si cu reprezentantii unor organizatii neguvernamentale. (D.E.)
BBC acuza presa SUA
Directorul postului BBC News, Richard Sambrook, a acuzat mass-media americane de "exces de patriotism" in mediatizarea pe care au facut-o in perioada premergatoare razboiului din Irak, informeaza Reuters. In opinia lui Sambrook, unele mijloace de informare in masa americane nu si-au onorat obligatiile fata de public. "Instinctul nostru firesc este de a ne sprijini tara. Dar, responsabilitatea mass-media este de a pune intrebari dificile, de a insista, de a verifica", a declarat Richard Sambroock, potrivit unei copii (obtinuta in avans) a discursului pregatit pentru Columbia Journalism School din New York. Conform Reuters, in cadrul discursului va fi anuntata infiintarea unei noi comisii internationale mandatata sa cerceteze pericolele cu care se confrunta jurnalistii din intreaga lume, comisie sub auspiciile The International News Safety Institute. Anul trecut, 85 de jurnalisti si membri ai personalului auxiliar si-au pierdut viata. (D.E.)
Amnesty critica America
Statele Unite s-au indepartat de la principiul respectarii drepturilor omului in timpul razboiului impotriva terorismului, se arata intr-un raport al Amnesty International, dat publicitatii ieri, cu doar sase zile inaintea prezidentialelor americane. Lupta impotriva abuzurilor necesita "un angajament absolut si o vigilenta constanta", doua domenii in care "administratia Statelor Unite a esuat in mod evident", considera organizatia de aparare a drepturilor omului. Amnesty International apreciaza ca SUA "au deschis usa" torturilor si relelor tratamente. "Mentalitatea razboinica adoptata de administratia Bush nu a fost insotita de un angajament similar fata de legile razboiului, autoritatile indepartandu-se de la principiile fundamentale ale drepturilor omului", precizeaza raportul Documentul, incluzand 200 de pagini, se concentreaza asupra cazurilor de incalcare a drepturilor omului din Afganistan, Guantanamo si de la mediatizata inchisoare irakiana Abu Ghraib. (D.E.)
Japonez capturat in Irak
Gruparea islamistului iordanian Abu Mussab al-Zarqawi a anuntat, ieri - conform practicii intrate deja in uz - intr-o inregistrare video difuzata pe Internet, capturarea, in Irak, a unui un cetatean japonez. Teroristii ameninta cu executarea ostaticului, daca Japonia nu-si retrage trupele din Irak in termen de 48 de ore. Identitatea japonezului nu a fost dezvaluita. Caseta il prezenta pe ostatic imbracat intr-un tricou alb, asezat la picioarele a trei personaje mascate, inarmate. Ostaticul a rostit cateva franze greu perceptibile, in care isi implora guvernul sa retraga trupele din Irak. Inregistrarea video a fost semnata de departamentul de informare al gruparii si prezentata ca "un avertisment la adresa guvernului japonez", noteaza Mediafax. In prezent, aproximativ 550 de militari japonezi sunt desfasurati la Samawa, oras siit din sud-estul Irakului, intr-o misiune umanitara si de reconstructie. (I.C.)
A r h i v a
  SIE: Transnistria, un rai al terorismului    1 comentariu
  Moldova ramane in CSI    2 comentarii
  Premiera in istoria UE: Comisia a cazut    1 comentariu
  Vai de invingatori!    15 comentarii
  Buttiglione nu cedeaza in fata lui Berlusconi    
  Jurnalistii haituiti de regimul Kucima intra in greva foamei    
 Top afisari / comentarii 
 Scoala gratis de arbitri la AJF Ilfov (228 afisari)
 Rafuiala mafiota in sanul VGB (123 afisari)
 Cei mai bogati politicieni din Romania (44 afisari)
 SRI, sectele si societatea civila (36 afisari)
 Invazia toapelor (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01003 sec.