Ziua Logo
  Nr. 3157 de joi, 28 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Politica externa in campanie
Ion Bogdan LEFTER 
In campaniile electorale e firesc sa se foloseasca toate temele politice disponibile, in functie de prioritatile si de interesele competitorilor. Inclusiv politica externa.
La acest capitol, PSD a plusat cat a putut, incercand sa scoata profit electorat din postura sa guvernamentala, de unic gestionar oficial al relatiilor internationale ale Romaniei in ultimii patru ani. Eliminarea vizelor pentru circulatia compatriotilor nostri in spatiul Schengen, primirea in NATO si progresele in procesul de integrare in Uniunea Europeana sunt succese reamintite continuu, la fiecare ocazie, desi nu sunt merite stricte de partid, ci rezultate ale intregii "tranzitii" postcomuniste. Actuala putere de la Bucuresti a prezintat drept mari victorii si "rapoartele de tara" intocmite in 2003 si 2004 la Bruxelles, desi Comisia Europeana a avut grija sa formuleze diagnostice echilibrate, cu mentionarea partilor bune, dar si cu semnalarea intarzierilor si a problemelor nerezolvate. Apoi, liderul PSD, premierul Adrian Nastase, a speculat la maximum intalnirile sale cu sefi ai unor state occidentale precum SUA, Italia, Franta, Germania, plus cu presedintele Federatiei Ruse, in ideea ca ar beneficia de un larg sprijin international.
In absenta unor cercetari sociologice precise, nu putem sti ce impact real au asemenea subiecte asupra electoratului. As inclina sa-l evaluez ca modest, populatia fiind mult mai interesata de situatia interna, de conditiile vietii cotidiene. S-ar putea ca din acest motiv, constatand ca oamenii nu se lasa usor epatati de succesele de protocol international ale lui Nastase & comp., strategia electorala a PSD pe teme de politica externa sa fi luat turnura mai putin previzibila a campaniei negative. Rationamentul ar fi urmatorul: "daca ce am facut noi nu va impresioneaza, sa stiti ca strainatatea ne-ar vedea mult mai rau in caz ca ar veni la putere Alianta PNL-PD!". In sustinere, PSD a venit in ultimele zile cu cateva probe: un interviu al Danutei Hübner, viitor comisar european pentru politici regionale, si un raport al Economist Intelligence Unit, divizie de analiza al reputatei publicatii britanice The Economist.
Sa vedem despre ce este vorba. In interpretarea favorabila PSD, oferita de mai multe ziare si posturi de radio si de televiziune romanesti, Danuta Hübner ar fi confirmat posibila amanare a integrarii europene a Romaniei, cu "decuplarea" de Bulgaria, si ar fi exprimat temerea ca rotatia la guvernare la Bucuresti ar contribui la intarzierea aderarii noastre. Or, reprezentanta Poloniei in noua Comisie de la Bruxelles nu s-a exprimat chiar asa! La primul punct, ea a tinut sa precizeze cat mai limpede: "Nu doresc sa dau impresia ca s-a luat decizia separarii celor doua tari". Iar la al doilea, a spus ca "schimbarea echipelor de guvernare intarzie intotdeauna procesul aderarii", deci a facut referire la o situatie tehnica, fara sa se exprime in vreun fel in favoarea guvernantilor actuali. Afirmatiile ei nu pot fi interpretate ca sprijin pentru PSD decat prin distorsionare.
Cat priveste raportul Economist Intelligence Unit, s-ar exprima si acolo temerea ca victoria PNL-PD ar incetini procesul de aderare a tarii noastre la Uniunea Continentala si - mai mult - ca ar aparea dificultati de colaborare in coalitie. E - insa - o simpla analiza de uz intern, neaparuta in Economist: conform relatarii din Ziua de marti 26 octombrie, textul ar fi fost oferit presei romanesti chiar de catre PSD, iar redactorii grupului britanic s-ar fi aratat mirati ca analiza a aparut in presa de la noi. De asemenea, au negat intentia de sprijin pentru PSD si au minimalizat raportul (care n-ar fi constat decat 500 de lire!). Din nou - manipulare a unor aprecieri, fortate sa sune favorabil guvernantilor aflati la final de mandat.
Cu alte cuvinte, in incercarea de a contracara pierderea de viteza si apropierea amenintatoare in sondaje a blocului politic concurent, PSD incearca din rasputeri sa convinga electoratul ca plecarea sa de la putere ar fi privita ca o nenorocire... in strainatate! Pe aceeasi linie se inscriu si repetatele aprecieri cum ca Traian Basescu, candidatul Aliantei PNL-PD la sefia statului, n-ar avea "fata de presedinte" (sic!) sau acuzatiile cum ca el ar supara marile puteri prin criticile sale la adresa atribuirii de contracte fara licitatii.
Care sa fie realitatea? De fapt, declaratiile lui Basescu nu fac decat sa sustina respectarea legislatiei europeana in materie de contracte onorate din bani publici, deci nu pot fi decat apreciate la Bruxelles. Ca schimbul de stafeta la guvernare presupune o scurta perioada de predare-preluare e firesc si nimeni n-are ce sa obiecteze. Ca PSD ar fi un partid iubit in cancelariile occidentale, care ar fi mai reticente fata de liberali si democrati... iata o interpretare de-a dreptul bizara! Nici nu mai are rost sa explicam aici si acum de ce ("neocomunismul" filierei FSN-PDSR-PSD, mineriadele s.a.m.d.).
Iar principiul de lucru al respectivelor cancelarii e colaborarea cu orice guvern rezultat din alegeri libere, cu singura conditie a respectarii regulilor democratiei...
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
bravo lefter   de dan toader
Tendentios   de Nitu Rodica
bla! bla! bla!   de catalin_mattei
A r h i v a
  Marirea si decaderea agentului electoral numarul unu    9 comentarii
  SRI, sectele si societatea civila    5 comentarii
  2005 - un buget optimist    1 comentariu
  Constitutia fara sfarsit a Europei    
  La judecata zilei    3 comentarii
  Independenta si partizanat    2004-10-21
  Ciuhandu, Roman, Milut, Marko: de ce?    2004-10-14
  "Sistemul ticalosit"    2004-10-07
  Educatia si cultura: scadenta se apropie...    2004-09-23
  Confuzii riscante    2004-09-16
 Top afisari / comentarii 
 Scoala gratis de arbitri la AJF Ilfov (228 afisari)
 Rafuiala mafiota in sanul VGB (123 afisari)
 Cei mai bogati politicieni din Romania (44 afisari)
 SRI, sectele si societatea civila (36 afisari)
 Invazia toapelor (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.40158 sec.