Ziua Logo
  Nr. 3156 de miercuri, 27 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Santaj pe bani publici
Megachiolhan electoral cu Oprisan
-- Fortarea primarilor din opozitie sa treaca la PSD
Liderii Aliantei PNL-PD isi exprima ingrijorarea privind frauda electorala de proportii ce se pregateste in judetul Vrancea. Liberalul Nini Sapunaru solicita, recent, sprijinul societatii civile pentru a asigura ca legea va fi respectata. Semnalul a fost dat de un santaj cu fonduri publice, dar si de organizarea Festivalului Viei si Vinului "Bachus 2004", prilej cu care pesedistii vranceni si-au facut campanie si au ametit electoratul tot cu bani publici.
Guvernul a alocat recent, prin doua hotarari, aproximativ 90 de miliarde de lei pentru localitatile conduse de primari pesedisti din Vrancea. "Aceste fonduri electorale alocate de Guvernul Nastase demonstreaza faptul ca judetul Vrancea este o prioritate pentru PSD la aceste alegeri. La fel ca la alegerile locale, PSD santajeaza cetatenii judetului in scopul obtinerii de voturi. In lipsa unor argumente convingatoare, PSD cumpara voturi cu banii publici asa cum s-a intamplat la alegerile locale cand au fost incepute lucrari de asfaltare in timpul campaniei electorale, iar cetatenii au fost amenintati ca, daca doresc continuarea lucrarilor, trebuie sa voteze cu PSD. Unul din efectele acestor alocari de fonduri pe criterii politice este fortarea primarilor din opozitie sa treaca la PSD. Este si cazul celor doi primari ai Aliantei D.A. care au trecut de curand la PSD. Noi consideram ca au facut o greseala, dar intelegem situatia in care se afla si stim la ce fel de presiuni sunt supusi", a declarat Nini Sapunaru.
Astfel, PSD a mai achizitonat trei primari ai opozitiei la sfarsitul saptamanii trecute, reducand numarul acestora la sapte. Cei trei noi pesedisti sunt primarul din Racoasa, Gheorghe Gaman, fost PD, primarul din Paunesti, Vasile Dumitriu, fost PNL, si primarul din Vrancioaia, Vasile Lepadatu, fost PRM. Lor li s-a alaturat si viceprimarul PD din comuna Paunesti, Dorel Novac. Primarii din Racoasa si Paunesti au fost pesedisti pana cu putin timp inainte de alegerile locale si au trecut la opozitie, nemultumiti ca nu au fost numiti candidati la functia de primar. Cei patru noi pesedisti au explicat ca au trecut la PSD datorita "minunatei" relatii pe care au avut-o cu administratia judeteana condusa de Marian Oprisan. Liderii opozitiei au sustinut insa ca primarii lor s-au plans tot timpul ca nu beneficiaza de fonduri si ca au fost santajati cu banii alocati de Guvern.
Vrancenii, ametiti cu "Bachus 2004"
Festivalul Viei si vinului "Bachus 2004", desfasurat timp de sase zile, la Focsani, a inghitit aproape zece miliarde de lei. Zeci de formatii si interpreti, mancare, vin, simpozioane si alte manifestari, s-au intins si in alte orase din judet. Suma alocata la inceputul anului de Consiliul Judetean (CJ) pentru festival a fost de 2,032 miliarde de lei. Primaria Focsani a contribuit si ea cu 500 de milioane de lei, iar printr-o rectificare au mai fost acordate Festivalului alte sapte miliarde, ceea a ridicat la 9,732 miliarde de lei factura pentru "Bachus 20004". Intr-o transparenta totala, presedintele CJ Vrancea Marian Oprisan nu a dat nici un detaliu despre modul in care au fost cheltuiti banii. Mai mult, surse din CJ ne-au declarat ca Oprisan a inceput deja de luni sa faca presiuni asupra firmelor mari din Vrancea pentru a incheia contracte de sponsorizare, semn ca bugetul Festivalului a fost depasit.
Consilierii PNL-PD vor sa se retraga din CJ
Prefectul de Vrancea George Baesu, candidat al PSD pentru Camera Deputatilor, a avut grija sa fie prezent in toate locurile pentru stat de vorba cu oameni si pentru a tine veritabile discursuri de campanie. Rectificarea bugetului pentru "Bachus 2004" s-a facut intr-o sedinta convocata "de indata", demers la care se poate apela numai in cazuri exceptionale. In semn de protest, consilierii Aliantei D.A. au decis sa nu participe la respectiva sedinta a Consiliului Judetean, ei fiind aspru criticati de pesedisti. Votul nu a ridicat insa nici o problema pentru masina de vot PSD. Oprisan le-a spus consilierilor Aliantei: "Domnilor consilieri ai PNL si PD, ati votat in necunostinta de cauza din 1990 si pana in prezent pentru ca sunteti nepregatiti, incompetenti si nu cunoasteti legile tarii si ale comunitatii judetului Vrancea". Consilierii Aliantei iau in calcul posibilitatea retragerii lor din CJ, ceea ce ar duce la alegeri anticipate.
Sarbatoarea lui Oprisan
Consilierul judetean Jan Vraciu, care este si liderul PD Vrancea, a declarat ca suma alocata pentru festival este mult prea mare in comparatie cu beneficiul pe care il vor avea viticultorii. "Inseamna ca mai bine de jumatate din impozitul pe cladiri il investim in acest megachiolhan. Nu este un festival care sa cinsteasca munca viticultorilor. Acestia sunt uitati de mai-marii zilei, care chefuiesc in numele lor. Este un megachiolhan electoral, care nu incurajeaza in nici un fel munca", a declarat Jan Vraciu. "Suplimentarea bugetului, cu inca sapte miliarde de lei, ridicand suma totala a cheltuielilor pentru festival la aproape zece miliarde de lei, arata ca, la un calcul simplu, la o pondere de 25.000 de familii cat are Focsaniul revine, pe fiecare familie, 400.000 de lei. Acesta este costul biletului de intrare pe care fiecare familie il plateste, chiar daca participa sau nu", a mai afirmat Jan Vraciu.
"Noua ni se pare sfidator pentru populatia judetului Vrancea si viticultori sarbatoarea lui Marian Oprisan. Pentru ca este sarbatoarea lui Marian Oprisan, nu a oamenilor care trudesc la butucul de vie. Ei cred ca oamenii au uitat ca anul trecut au oprit cumparatorii de struguri la intgrarea in judet, dar nu este asa. Ce face Oprisan in Vrancea nu face nimeni in tara noastra", a apreciat Nini Sapunaru.
Anca HRIBAN 
A r h i v a
  Curtea Constitutionala in campania PSD    4 comentarii
  Taranistii acuza atragerea institutiilor statului in campanie    2 comentarii
  "Romania libera" revine la Senat    
  Alianta acuza PSD de mita electorala    
  PNL-PD la trei procente de Uniunea PSD+PUR    
  JAI pericliteaza incheierea negocierilor cu UE    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 "Pfizer", fortat sa retraga reclama mascata (129 afisari)
 Tanara violata si crestata de satanisti (94 afisari)
 Britney apeleaza la leacuri babesti pentru a avea copii (91 afisari)
 Candidati ai Uniunii PSD-PUR Judetul Alba (69 afisari)
 "Romania libera" revine la Senat (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01051 sec.