Ziua Logo
  Nr. 3156 de miercuri, 27 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Rusia in lupta cu SUA pentru Ucraina
-- Putin isi imparte cota de popularitate cu Ianukovici
Ieri seara, toate companiile ucrainene de televiziune au transmis in direct "talk-show"-ul lui Vladimir Putin realizat la Kiev - raspunsuri la intrebarile cetatenilor care au reusit sa obtina contact telefonic sau prin reteaua de Internet. Este un procedeu obisnuit si are loc spre sfarsitul anului. Insa de aceasta data Putin s-a aflat la Kiev, informeaza Izvestia intr-un articol intitulat: "Putin si-a schimbat natiunea pentru a se prezenta pe sticla". Si remarca: pana la data de 31 octombrie, ziua alegerilor prezidentiale din Ucraina, nu mai raman decat cinci zile.
Ziarul subliniaza ca Leonid Kucima, seful inca in exercitiu al statului ucrainean, nu a apelat niciodata la un asemenea format. Putin, la randul sau, a realizat deja patru "linii directe cu poporul", la sfarsitul fiecarui an al mandatului sau prezidential, facand bilantul activitatii sale si prezentandu-si planurile pentru anul care vine si care spera sa fie mai bun decat cel precedent. "Dupa cum reiese, el va face bilantul mandatelor prezidentiale ale lui Leonid Kucima si va trasa chipul viitoarelor relatii dintre Moscova si Kiev", scrie ziarul cu un ton ironic.
"Fara indoiala, atat venirea lui Putin la Kiev, cat si interventia sa televizata il vor favoriza pe Ianukovici", afirma ziarul. "Putin ar putea sa castige usor alegerile prezidentiale, practic, in orice tara care face parte din CSI (si Ucraina nu este o exceptie, nivelul de incredere pentru presedintele rus acolo fiind, de asemenea, destul de ridicat), astfel incat la ora actuala Putin vine sa-si imparta din cota lui de popularitate".
"Vizita tarului" forteaza alegerea intre Rusia si Occident
Intr-un material publicat sub titlul "Vizita tarului", Vedomosti il critica pe Putin pentru asemenea sprijin deschis acordat actualului premier ucrainean. "Putin il sustine pe Ianukovici in mod deschis. Cu vizita sa, el va pune punctul pe i in problema: pe cine trebuie sa voteze ucrainenii care doresc prietenia cu Rusia. Potrivit acestei logici, cei care intentioneaza sa il voteze pe Iuscenko nu doresc aceasta prietenie. Moscova insista in mod consecvent asupra faptului ca, pentru ucraineni, alegerea unuia dintre cei doi candidati este o alegere intre Rusia si Occident", scrie ziarul.
"Vladimir Putin, Alexandr Lukasenko, Nursultan Nazarbaev - cei care cu un grad diferit de succes combat democratia in tarile lor - sunt asteptati la parada festiva din Kiev (cu prilejul celei de-a 60-a aniversari a eliberarii Ucrainei de sub ocupatia germano-fascista - n.n.). Alaturi de ei, drept candidat pentru acest club, se va afla si Vladimir Ianukovici", ironizeaza cotidianul.
Si cu Iuscenko te poti intelege
Vedomosti mai crede ca "repartizand in mod rigid rolurile printre candidati, Kremlinul si-a blocat orice marja de manevra. in realitate, victoria lui Iuscenko nu poate conduce relatiile noastre la o catastrofa", explica ziarul. "In perioada cand ocupa postul de vicepremier, el se pronunta pentru crearea consortiumului de transport de gaze in comun cu Rusia, pentru extinderea legaturilor comerciale, pentru sustinerea investitiilor ruse in intreprinderile ucrainene. Acuzatiile de favorizare a Moscovei care i-au fost aduse au devenit una dintre cauzele demisiei lui".
"Cu el poti sa te intelegi, desi probabil cu Ianukovici acest lucru e mai usor de realizat. insa Kremlinului ii convine ca alegerile din Ucriana sa fie prezentate ca o lupta geopolitica a Rusiei cu SUA, pe care el o va castiga. Victima acestei lupte va deveni Ucraina, care ar putea sa completeze randurile tarilor CSI nepregatite pentru democratie", scrie in incheiere ziarul moscovit, care face parte din acelasi trust de presa cu "The Wall Street Journal" si "Financial Times".
Agentia "Rusia la zi" 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
se lupta o coacaza !   de traktorist
S-ar putea ca socotela sa fie inversa.   de Aladin
Este adevart ca USA o fi avind banii, dar ucrainienii il au pe Hmelnitky   de ionion
A r h i v a
  UNESCO se pronunta in problema Bastroe    
  Specialisti romani studiaza revendicarea Insulei Serpilor    2 comentarii
  Comisia si Constitutia Europei pe muchie de cutit    3 comentarii
  Holocaustul comemorat la Consulatul Romaniei din L.A.    1 comentariu
  Moscova pe Chisinau    
  Sfant lacas in memoria ostasilor romani cazuti in Basarabia    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 "Pfizer", fortat sa retraga reclama mascata (129 afisari)
 Tanara violata si crestata de satanisti (94 afisari)
 Britney apeleaza la leacuri babesti pentru a avea copii (91 afisari)
 Candidati ai Uniunii PSD-PUR Judetul Alba (69 afisari)
 "Romania libera" revine la Senat (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01247 sec.