Ziua Logo
  Nr. 3156 de miercuri, 27 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Batalia pentru Casa Alba
-- Radiografia Presedintiei Bush
George W. Bush candideaza pentru al doilea mandat la Casa Alba, in cadrul alegerilor din 2 noiembrie. Agentia Rompres a relatat principalele evenimente care au marcat presedintia lui Bush Jr.
2001
- 20 ianuarie: George Walker Bush ii succede lui Bill Clinton, devenind cel de-al 43-lea presedinte al SUA, dupa un scrutin extrem de controversat, in care l-a invins, la limita, pe contracandidatul sau democrat, Al Gore, fost vicepresedinte in precedenta administratie democrata.
- 29 martie: respinge protocolul de la Kyoto, vizand limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, semnat in 1998 de administratia Clinton.
- 10 mai: voteaza un plan de scadere a impozitelor cu 1350 miliarde de dolari in 11 ani. O alta scadere, cu 350 miliarde de dolari, avea sa fie votata in mai 2003.
- 11 iunie: Timothy McVeigh, autorul atentatului de la Oklahoma City (soldat cu 168 morti in 1995) este primul detinut executat de autoritatile federale, din 1963.
Cosmarul
- 11 septembrie: celebrele atentate impotriva World Trade Center si Pentagonului, soldate cu moartea a 2978 de persoane.
- 5 octombrie - 21 noiembrie: se inregistreaza cinci decese cauzate de antrax; scrisori capcana sunt trimise jurnalelor si institutiilor federale. In randul populatiei se creeaza o adevarata psihoza.
- 7 octombrie: inceputul razboiului din Afganistan. Kabulul cade pe 13 noiembrie, iar Kandaharul, fieful politico-religios al talibanilor, la 7 decembrie.
- 26 octombrie: intra in vigoare "Patriot Act", document ce acorda potential suplimentar de represiune si supraveghere in lupta contra terorismului.
- 13 decembrie: Statele Unite decid sa se retraga din tratatul antibalistic ABM semnat in 1972, pentru a putea desfasura scuturi antiracheta.
2002
- 29 ianuarie: in discursul privind starea Uniunii, Bush include Iranul, Irakul si Coreea de Nord intr-o "axa a raului" care ameninta pacea mondiala.
- 24 mai: Bush si omologul sau rus, Vladimir Putin, semneaza la Moscova un acord privind reducerea cu doua treimi a arsenalelor lor nucleare, pana in 2012.
- 5 noiembrie: alegeri la jumatate de mandat: republicanii recastiga controlul Senatului si isi pastreaza majoritatea in Camera Reprezentantilor.
- 12 decembrie: Coreea de Nord anunta reluarea "imediata" a programului sau nuclear, inghetat in 1994, in cadrul unui acord cu Statele Unite.
2003
- 1 februarie: naveta spatiala Columbia se dezintegreaza deasupra statului Texas, toti cei sapte astronauti aflati la bord pierzandu-si viata.
- 5 februarie: Colin Powell afirma, in fata ONU, ca "Saddam Hussein si regimul sau isi disimuleaza eforturile pentru a produce arme de distrugere in masa" (ADM).
Pretextul
La 2 octombrie 2003, primul raport al Grupului de Inspectie in Irak (ISG), admite ca nu au fost descoperite ADM. Le 6 octombrie 2004, ISG releva ca Bagdadul nu detinea nici stocuri, nici un program de producere a ADM in timpul invaziei.
- 20 martie: declansarea razboiului din Irak, "peste capetele" Frantei, Germaniei si Rusiei.
- 9 aprilie: caderea Bagdadului.
- 1 mai: "Confruntarile majore din Irak s-au incheiat", asigura Bush.
- 4 iunie: Bush participa, la Aqaba (Iordania), pentru prima data, la un summit israelo-palestinian. Premierul israelian, Ariel Sharon, si omologul sau palestinian (la data respectiva) Mahmoud Abbas aproba "foaia de parcurs", un plan conform caruia, pana in 2005 ar trebui sa se infiinteze un stat palestinian independent si sa fie pace in regiune.
- 20 noiembrie: acord de principiu intre statele americane, cu exceptia Cubei, privind crearea unei Zone de liber-schimb pe continent.
- 27 noiembrie: vizita surpriza a lui Bush la trupele americane din Bagdad, de Ziua Recunostintei.
- 13 decembrie: Saddam Hussein este capturat in ascunzatoarea sa, din apropiere de Tikrit. Oficialii americani au revendicat captura.
2004
- 14 ianuarie: Bush lanseaza un program spatial ce include revenirea omului pe Luna.
- 14 aprilie: Bush sustine planul premierului israelian, Ariel Sharon, de retragere din Fasia Gaza. Pentru prima data, un presedinte american estimeaza ca "ireala" o revenire la frontierele din 1949.
- 28 aprilie: fotografii ale unor soldati americani maltratand irakieni in inchisoarea de la Abu Ghraib declanseaza un scandal international.
- 3 iunie: demisia directorului CIA, George Tenet, inlocuit la 10 august de Porter Goss.
- 4/6 iunie: turneu al lui Bush in Europa cu ocazia celei de-a 60-a aniversari de la debarcarea in Normandia.
- 28 iunie: Statele Unite transfera puterea irakienilor - chiar cu doua zile inaintea termenului anuntat. Militarii americani au ramas insa pe pozitii.
Restabilesc relatiile diplomatice cu Irakul.
- 28 iunie: Curtea Suprema recunoaste tribunalelor americane dreptul de a examina legalitatea detentiilor fara inculpare a strainilor de la baza SUA din Guantanamo (Cuba), pentru majoritatea celor capturati in Afganistan si inchisi in acest centru de detentie in ianuarie 2002.
- 29 iunie: restabilirea relatiilor diplomatice intre Washington si Tripoli, dupa 24 de ani de ruptura, in baza cuvantului Libiei de renuntare la programul de dezvoltare a arsenalului de distrugere in masa.
- 22 iulie: raportul definitiv al comisiei de ancheta privind atentatele din 2001 denunta "esecul" autoritatilor in lupta impotriva terorismului.
- 16 august: Bush anunta retragerea, in urmatorii zece ani, a 60.000 pana la 70.000 de militari americani desfasurati in Europa si Asia.
- 7 septembrie: numarul soldatilor ucisi in Irak, din martie 2003, depaseste pragul simbolic de 1000. (D.E.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
re ;foreverul eghen sau ighen   de Aladin
Raport or batalie?   de Radu Dragan
Vad ca ati facut o insirare de date.   de Aladin
A r h i v a
  NU-I VOTATI!    32 comentarii
  Candidati ai Uniunii PSD-PUR Judetul Alba    3 comentarii
  Alianta PNL-PD    
  Liderii PSD sustin ca este o actiune politica    3 comentarii
  Corlatean: Basescu si Tariceanu se ascund    4 comentarii
  Scenariul "Razboi in Iran"    
  Tehnologia nucleara a Iranului    2 comentarii
  Intalnirea de pe USS J.F. Kennedy    1 comentariu
  Cine este Wayne Madsen    
  Cazul mortii lui Vladut inchis cu o graba suspecta    3 comentarii
  Peste 200 de persoane la inmormantarea lui Vladut    
  Romania, codasa la capitolul libertatea presei    3 comentarii
  15% in plus diplomatilor ca sa nu tradeze    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Pfizer", fortat sa retraga reclama mascata (129 afisari)
 Tanara violata si crestata de satanisti (94 afisari)
 Britney apeleaza la leacuri babesti pentru a avea copii (91 afisari)
 Candidati ai Uniunii PSD-PUR Judetul Alba (69 afisari)
 "Romania libera" revine la Senat (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01603 sec.