Ziua Logo
  Nr. 3156 de miercuri, 27 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tehnologia nucleara a Iranului
-- Uzina de la Ispahan, operationala
Iranul ar putea dispune, in mai putin de un an, de o cantitate importanta de uraniu imbogatit, au apreciat recent cercetatori, oficiali ai serviciilor de spionaj si diplomati, citati de cotidianul Los Angeles Times. Capacitatea de a imbogati uraniu ar putea reprezenta un pas important spre fabricarea unor arme nucleare.
Progresele inregistrate de Iran in ceea ce priveste producerea de combustibil nuclear au intensificat confruntarea cu Statele Unite si cu alte tari, care se tem ca regimul de la Teheran ar putea fabrica arme atomice. In centrul disputei dintre liderii de la Teheran si comunitatea internationala se afla programul de imbogatire a uraniului, care poate fi utilizat atat in scopuri militare, cat si pentru reactoare civile.
Guvernul de la Teheran a anuntat ca va incepe fabricarea unor cantitati importante de uraniu in stare gazoasa, substanta utilizata in procesul de imbogatire. Diplomatii cred ca autoritatile de la Teheran reusesc sa asambleze foarte repede centrifugele destinate procesarii uraniului.
In apropiere de Natanz, Iranul dispune de o baza care poate fi echipata, in scurt timp, cu instalatiile necesare demararii productiei unor cantitati foarte mari de uraniu imbogatit. Centrul pilot face parte dintr-un complex subteran aflat in constructie, unde pot fi montate in jur de 50.000 de centrifuge.
Serviciile de spionaj occidentale se tem ca Iranul ar putea pune in functiune instalatii secrete sau ar putea urma exemplul Coreei de Nord, evacuand inspectorii AIEA pentru a putea produce uraniu de uz militar. Statele Unite, Canada si Australia sunt de parere ca Iranul trebuie oprit inainte de a incepe imbogatirea uraniului.
De asemenea, un responsabil al Organizatiei Iraniene pentru Energie Atomica a declarat ca uzina de conversie a uraniului de la Ispahan, din centrul Iranului, este "operationala in proportie de 70 la suta din capacitate". "Majoritatea echipamentelor uzinei de la Ispahan au fost construite de cercetatorii iranieni, instalatia functionand, in prezent, la 70 la suta din capacitate", a declarat Mohammad Ghanadi, responsabil in cadrul OIEA. "Dupa incetarea cooperarii cu chinezii, am apelat la cercetatorii nostri, si, in mai putin de patru ani, am finalizat constructia instalatiilor", a precizat el.
"Instalatia de la Ispahan se intinde pe 60 de hectare de teren si este alcatuita din 60 de unitati si 15.000 de utilaje, majoritatea fiind construite de expertii iranieni", a adaugat Ghanadi, citat de postul public de televiziune.
Uzina de la Ispahan va permite conversia uraniului brut in hexaflorura de uraniu (UF6), gazul utilizat la centrifugele nucleare. "Cautam in cea mai mare parte a regiunilor tarii, pentru a descoperi mine de uraniu", a subliniat Ghanadi, precizand ca au fost identificate deja patru - la Saghand, in centru, la Khochami, Nadigan si Zarigan.
"Speram ca vom putea exploata mina de la Saghand, incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului 2005", a declarat el.
"Meteoritii" iranieni
Iranul a efectuat recent un nou test cu racheta balistica Shahab-3 imbunatatita, avand o raza de actiune de 2000 de kilometri. Testul a fost efectuat in prezenta "observatorilor", a precizat ministrul iranian al Apararii. Constructia Shahab-3 (traducerea in persana a cuvantului meteorit) are la baza racheta nord-coreeana Nodong-1, modificata cu tehnologie ruseasca. Prima testare a acestei rachete a avut loc in iulie 2003. La 7 octombrie, un oficial al Organizatiei industriei aerospatiale iraniene a declarat ca tara sa va imbunatati raza de actiune a Shahab-3, care initial putea lovi o tinta situata la 1500 de kilometri distanta si a tuturor celorlalte rachete iraniene.
Shahab-3 poate ataca Israelul si diverse baze militare americane in zona Golfului. Iranul sustine ca rachetele sale au scopuri strict defensive si pot fi folosite doar in cazul unor atacuri ale Israelului si SUA asupra instalatiilor sale nucleare. (M.A.B.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Kogalniceanu vant slab de NNW, plafon 10000 metri, Escadrila 1 Go! Go now, and now, and now! Escadrila 2....   de calif la gilistic
nici o sansa   de baloo
A r h i v a
  NU-I VOTATI!    32 comentarii
  Candidati ai Uniunii PSD-PUR Judetul Alba    3 comentarii
  Alianta PNL-PD    
  Liderii PSD sustin ca este o actiune politica    3 comentarii
  Corlatean: Basescu si Tariceanu se ascund    4 comentarii
  Scenariul "Razboi in Iran"    
  Intalnirea de pe USS J.F. Kennedy    1 comentariu
  Cine este Wayne Madsen    
  Batalia pentru Casa Alba    3 comentarii
  Cazul mortii lui Vladut inchis cu o graba suspecta    3 comentarii
  Peste 200 de persoane la inmormantarea lui Vladut    
  Romania, codasa la capitolul libertatea presei    3 comentarii
  15% in plus diplomatilor ca sa nu tradeze    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Pfizer", fortat sa retraga reclama mascata (129 afisari)
 Tanara violata si crestata de satanisti (94 afisari)
 Britney apeleaza la leacuri babesti pentru a avea copii (91 afisari)
 Candidati ai Uniunii PSD-PUR Judetul Alba (69 afisari)
 "Romania libera" revine la Senat (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01012 sec.