Ziua Logo
  Nr. 3155 de marti, 26 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Conducerea Agrex este urmarita penal
-- Cuplul Botea-Popescu e cercetat in stare de libertate pentru inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual si uz de fals
Pe parcursul unui serial incendiar, ZIUA a demonstrat cu lux de amanunte cum o firma-capusa din Constanta a reusit sa se imbogateasca in mod ilegal pe spinarea SC AGROEXPORT SA. In urma demersului nostru jurnalistic, dupa tergiversari care au durat ani de zile pe plan local, impotriva numitilor Gheorghe Botea, Nicolae Popescu si Elena Popescu a inceput urmarirea penala. In mod cu totul surprinzator, doua cotidiane centrale tin partea infractorilor, fiind induse in eroare si refuzand conducerii AGROEXPORT dreptul la replica.
Plangeri penale musamalizate de autoritatile locale
In anul 1991, pentru a-si rentabiliza activitatea, AGROEXPORT a infiintat SC Agrex Shipping & Trading Ltd. ca agent de nava si portuar. In timp, aceasta a ajuns sa fie controlata de presedintele Nicolae Popescu (25% din actiuni), care era si director comercial la AGROEXPORT si Elena Botea (25% din actiuni), sotia directorului executiv al sucursalei Constanta a AGROEXPORT, Gheorghe Botea. Datorita acestei incompatibilitati, Botea si Popescu au favorizat firma Agrex in relatiile comerciale cu AGROEXPORT, astfel incat profiturile realizate de aceasta firma-capusa au ajuns sa fie mult mai substantiale decat ale firmei mama. Si asta in conditiile in care o sumedenie de contracte dintre cele doua societati au fost tinute secrete fata de conducerea centrala de la Bucuresti. In acest mod, cu doar o mana de oameni, folosind utilajele, celelalte dotari, personalul si chiar fondurile AGROEXPORT, capusa Agrex s-a imbogatit peste noapte. Tot datorita acestor ilegalitati, Agrex a acumulat datorii fata de AGROEXPORT care insumeaza peste 65 de miliarde de lei si 1,3 milioane de dolari. Datorita acestor fapte, cei doi au fost demisi, impotriva lor fiind depuse si plangeri penale care multa vreme au fost musamalizate de catre autoritatile locale.
Sponsorizari la o revista a Politiei
Gheorghe Botea si Nicolae Popescu au fost invinuiti ca au sustras cu acte false, din diferite vase, mai multe cantitati de zahar brut importat de firme romanesti, dupa ce efectuau descarcarea acestora. Prin complicitatea sotiei lui Botea si a lui Popescu - asociati la SC Agrex - a lui Gheorghe Botea si contabilei sefe Condelia Constantin, a fost delapidata cantitatea de 916,2 tone de zahar, fara ca politia sa intervina. De fapt, politia constanteana a musamalizat cazul, asteptand impreuna cu infractorii ca faptele sa se prescrie. De ce oamenii legii de la malul marii au procedat in acest fel? Pentru ca si-au infiintat o mica fundatie intitulata "Ordinea Publica", iar aceasta a pus-o de-o publicatie intitulata "Politia are impact". Brosura, de 28 de pagini color, se distribuie gratuit, fiind sponsorizata de o serie de firme locale. Intr-unul dintre numerele acestei publicatii am descoperit cu stupoare ca Agrex Shipping & Trading Ltd. Constanta are o reclama pe jumatate de pagina. Cu alte cuvinte, conducerea Agrex a platit politia cu bani grei, pentru a-si asigura protectia. Si pana de curand a reusit acest lucru, ramanand in libertate.
Infractiunile
In vara acestui an, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, a dispus "redeschiderea urmaririi penale in dosarul nr. 409/P/2001". Aceasta decizie este urmare a demersurilor facute de conducerea AGROEXPORT la Parchetul de pe langa Curtea de Casatie si Justitie si a articolelor publicate de ZIUA. Cuplul Botea-Popescu se face vinovat de urmatoarele infractiuni pentru care ar trebui sa fie cercetat in stare de arest preventiv: inselaciune (art. 215 Cp), abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 Cp), abuz in serviciu in forma calificata (art.248-1 Cp), fals intelectual (art. 289 Cp) si uz de fals (art. 291 Cp).
In continuare mai citam din ordonanta parchetului constantean, care a decis ca, totusi, urmarirea penala sa fie efectuata cu autorii in stare de libertate: "Activitatile dispuse prin ordonanta de redeschidere (a urmaririi penale - n.n.) au fost efectuate, inclusiv audierea mai multor persoane, rezultand vinovatie in savarsirea urmatoarelor fapte penale de catre Botea Gheorghe si Popescu Nicolae, sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 246 din Codul Penal, deoarece in raport de calitatile lor, la data de 13.10.2000 dispun valorificarea nelegala a cantitatii de 6020 kg zahar industrial lasat in custodie de catre organele de politie." Cei doi au mai dispus "valorificarea nelegala a cantitatii de 886,4 tone de zahar industrial in luna ianuarie 2000". Si altele.
In sfarsit, saptamana trecuta, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta a dispus trimiterea in judecata a cuplului Botea-Popescu, Dosar nr. 2299/2004, dupa cateva luni de tergiversari. Prejudiciul provocat de respectiva mafie SC AGROEXPORT SA se ridica la suma de 73 de miliarde de lei.
Protectie pentru infractori
In disperare de cauza, conducerea Agrex a inceput sa se foloseasca de liderul sindical al AGROEXPORT, pentru a abate atentia autoritatilor de la infractiunile comise si a crea tensiuni in randul salariatilor acestei societati comerciale. De asemenea, a apelat la doua cotidiane centrale, denaturand adevarul si inducandu-i in eroare pe jurnalisti cu informatii false ori trunchiate. Desigur, Botea si Popescu au "uitat" sa precizeze ca sunt anchetati de parchet, urmand a fi trimisi in judecata si ca au datorii de miliarde fata de firma pe care au capusat-o ani de-a randul. Din pacate, drepturile la replica solicitate de AGROEXPORT n-au fost onorate, desi datele problemei sunt cat se poate de evidente.
Dan COSTE 
A r h i v a
  Dublu Nelu    34 comentarii
  Prevederi speciale si anticonstitutionale pentru Iliescu    2 comentarii
  De unde sunt banii?    1 comentariu
  Filiera interlopa Sierra Quadrant    1 comentariu
  PSD a incalecat Armata    6 comentarii
     5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Filiera interlopa Sierra Quadrant (890 afisari)
 Policlinica noua la Spitalul Militar Central (444 afisari)
 Paznicii AVPS Diana, haituiti pentru ca-si fac datoria (362 afisari)
 Pagini Aurii a lansat PagiTur (42 afisari)
 Vadim chemat in judecata de fiul scriitorului Lancranjan (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01078 sec.