Ziua Logo
  Nr. 3155 de marti, 26 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Hrebenciuc a fost artizanul Legii alegerilor parlamentare
Prevederi speciale si anticonstitutionale pentru Iliescu
-- PNL-PD a propus ca presedintele sa demisioneze
Viorel Hrebenciuc a fost seful Comisiei parlamentare pentru modificarea Legii alegerilor parlamentare, orchestrand din aceasta postura schimbari in actul normativ care sa fie favorabile PSD si mai ales lui Ion Iliescu. Una din principalele preocupari ale presedintelui Comisiei electorale a fost asigurarea tuturor conditiilor legale pentru participarea presedintelui Ion Iliescu la campania electorala a partidului pe care l-a pastorit si oferirea posibilitatii de a candida ca independent pe liste de partid. Aceasta pentru a respecta prevederile constitutionale, conform carora presedintele nu poate fi membru de partid. Reprezentantii Aliantei PNL-PD s-au pronuntat insistent impotriva acestei reglementari, a candidaturii independente pe liste de partid, fara nici un succes.
Alianta PNL-PD a propuns ca presedintele Iliescu sa poata candida pe liste de partid la alegerile parlamentare, numai daca demisioneaza din functia de sef al statului. O alta varianta sustinuta de Alianta a fost ca presedintele Romaniei sa poata candida ca independent, dar nu pe liste de partid "si sa inceapa campania electorala cu o luna inainte de alegeri". Parlamentarii liberali si democrati au gandit apoi un amendament conform caruia presedintele putea candida ca independent pe liste de partid, dar nu putea lua parte la campania electorala a resprectivului partid, demers considerat drept "o violare a Constitutiei". Toate actiunile intreprinse de PNL-PD au fost sortite esecului.
Lege pentru sefu'
"Urmatorul moment cand alegerile parlamentare si cele prezidentiale vor fi in acelasi timp va fi peste 20 de ani. Deci este clar ca amendamentul PSD la proiectul Legii privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, referitor la candidatura sefului statului pe liste de partid, are in vedere doar cazul Ion Iliescu", atragea atentia Tariceanu.
Opozitia a insistat asupra faptului ca acceptarea unei astfel de prevederi va face ca presedintele sa nu isi mai poata indeplini o parte din atributiile sale constitutionale, legate de functia de mediere si de pozitia de neutralitate.
Iliescu a cazut la testul de democratie
Alianta PNL-PD a atacat la Curtea Constitutionala prevederea privind candidatura sefului statului pe liste de partid. Solutia de rezerva a fost pentru DA sa-i solicite insusi presedintelui Ion Iliescu sa nu promulge Legea si sa o trimita spre reexaminare Parlamentului. Presedintele executiv al PD Emil Boc declara, atunci, ca lui Ion Iliescu i se oferea, astfel, "un test de democratie". Dar, seful statului a cazut la testul de democratie, iar Curtea Constitutionala a considerat ca totul este in regula.
Emil Boc explica la acel moment ca din punct de vedere politic, PD nu se opunea candidaturii lui Iliescu pe listele PSD, "formatiune careia i-a girat coruptii", ci faptului ca prevederea respectiva reprezenta "o frauda la Constitutie". PSD adopta texte pentru persoane, iar, in acest caz, solutiile sunt fie candidatura lui Iliescu ca independent, dar nu pe lista, fie demisia lui din functia de sef al statului, cu un interimat asigurat de presedintele Senatului, mentiona liderul executiv al PD.
Intrebarile Aliantei
Parlamentarii Aliantei i-au solicitat, astfel, printr-o scrisoare presedintelui Iliescu sa nu promulge actul normativ, aratand ca Legea alegerii Camerei si Senatului prevede posibilitatea ca numai presedintele Romaniei sa poata candida ca independent pe listele unui partid pentru Parlament, ceea ce contravine Constitutiei si creaza o discriminare intre seful statului si cetatenii care nu pot candida ca independenti, cum ar fi magistratii sau preotii. Semnatarii i-au amintit presedintelui Iliescu discursul pe care l-a rostit la sesiunea aniversara a Senatului, potrivit caruia folosirea functiei publice in vederea obtinerii de avantaje sau privilegii este incompatibila cu demnitatea de senator sau deputat. "Este, asadar, compatibil sa folosesti functia publica de presedinte al Romaniei, sa te folosesti de un partid politic - PSD - aflat la guvernare, pentru a obtine, prin lege, privilegii, un statut aparte, acela de candidat independent pe listele unui partid politic?!?", intrebau retoric semnatarii scrisorii.
Ministrul corigent la Constitutie
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Serban Nicolae, a calificat in drept "o mostra inacceptabila de mitocanie politica" solicitarea adresata de PNL-PD presedintelui Ion Iliescu de a nu promulga Legea alegerilor parlamentare, dar si Legea statutului alesilor locali, si de a da in scris explicatii in legatura cu constitutionalitatea acestor legi. Ministrul sau nu cunostea Constitutia, sau a facut abstractie de faptul ca un partid parlamentar, aflat in opozitie, exista doua posibilitati de a ataca o lege votata de majoritatea parlamentara: sesizarea Curtii Constitutionale si cererea catre seful statului pentru nepromulgarea Legii. Serban Nicolae a sustinut, intr-un comunicat de presa, ca demersul Aliantei DA era in afara regulilor constitutionale democratice, iar "tonul imperativ folosit la o solicitare ce depaseste atat dispozitiile Constitutiei, cat si natura raporturilor dintre seful statului si partidele politice, indica, fara dubiu, ca reprezentantii Conventiei DA au inceput campania electorala cu armele demagogiei si grosolaniei".
Opozitia a ramas cu scuzele, presedintele cu candidatura
Ministrul mai considera ca solicitarea ca presedintele Romaniei sa treaca peste vointa Parlamentului, adica decizia majoritatii PSD, ca si peste decizia unanima a Curtii Constitutionale arata disperarea DA. Serban Nicolae s-a facut ca nu stia ca, deseori, presedintele a returnat Parlamentului unele Legi, cerand Legislativului sa revada o serie de prevederi, lucruri ce s-au petrecut chiar atunci cand Serban Nicolae era consilier al presedintelui Romaniei, pe probleme juridice. Mai mult, atitudinea fostului consilier prezidential demonstra faptul ca acesta nu lua in considerare prevederile Constitutiei Romaniei, care in articolul 77, alineatul 2 spune clar: "Inainte de promulgare, Presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii", adica seful statului poate trece peste vointa Parlamentului.
In final, ministrul Serban Nicolae a fost pus in situatia de a cere scuze parlamentarilor PNL-PD. A fost singurul lucru cu care s-au ales liberalii si democratii, toate celelalte institutii refuzandu-le demersul.
Anca HRIBAN 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Latura Oltenitei   de Radu Dragan
Ilici politrucul   de cosor ion
A r h i v a
  Dublu Nelu    34 comentarii
  De unde sunt banii?    1 comentariu
  Filiera interlopa Sierra Quadrant    1 comentariu
  Conducerea Agrex este urmarita penal    
  PSD a incalecat Armata    6 comentarii
     5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Filiera interlopa Sierra Quadrant (890 afisari)
 Policlinica noua la Spitalul Militar Central (444 afisari)
 Paznicii AVPS Diana, haituiti pentru ca-si fac datoria (362 afisari)
 Pagini Aurii a lansat PagiTur (42 afisari)
 Vadim chemat in judecata de fiul scriitorului Lancranjan (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02016 sec.