Ziua Logo
  Nr. 3151 de joi, 21 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
-- Trenuri anulate la Constanta
Mai multe trenuri de calatori care circula pe relatia Constanta - Mangalia au fost anulate ieri, dupa ce terasamentul caii ferate din zona podului Agigea s-a surpat. Radu Anton, sef Siguranta Circulatiei, din cadrul regionalei CFR Constanta, a declarat ca pamantul de sub terasamentul caii ferate de la capatul podului spre Constanta, care trece peste canalul Dunare - Marea Neagra spre ecluza Agigea, s-a surpat inca de acum doua luni, cand judetul Constanta a fost afectat de ploi torentiale. Anton a precizat ca specialistii de la Institutul de Cercetare Feroviara au inceput inca de atunci lucrarile de reparatii, iar pana acum circulatia feroviara pe ruta Constanta - Mangalia s-a desfasurat pe un singur fir. Potrivit sursei citate, lucrarea inceputa in vara este una de amploare care implica mult timp si costuri ridicate avand in vedere ca baza terasamentului are o latime de 30 de metri, varful de zece metri, iar inaltimea de 15 metri. Ca urmare a surparii, specialistii au decis blocarea imediata a circulatiei trenurilor de marfa pentru a se evita o eventuala catastrofa. Ei au intervenit imediat dupa ce un tren de marfa care circula marti seara in zona a fost in pericol sa se prabuseasca. (C.P.)
Greva reprogramata
Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala a hotarat reprogramarea declansarii grevei generale, pentru data de 29 octombrie, cu incepere de la ora 8.00, se anunta intr-un comunicat al FNSAPL. In document se specifica ca membrii acestei federatii sindicale fac presiuni liderilor lor pentru declansarea grevei generale, "din cauza faptului ca reprezentantii Guvernului Romaniei, care au competente in rezolvarea revendicarilor formulate de catre FNSAPL, dau dovada de relaxare si de o stare de latenta in rezolvarea revendicarilor noastre, conform calendarului stabilit". Prin acordarea unei cresteri salariale pe lunile noiembrie si decembrie 2004, doar pentru functionarii publici, cresteri care s-au realizat din economii la fondul de salarii si din fondurile de premiere, fara a se face un efort financiar din partea Bugetului de stat, "se lasa impresia ca au fost rezolvate revendicarile noastre", sustine FNSAPL. (C.P.)
Proceduri medicale codificate
Spitalele vor utiliza, incepand din 2005, o noua modalitate de inregistrare a procedurilor medicale, masura prin care fiecare serviciu medical furnizat de spitale va avea propriul cod de identificare, a declarat Cristian Celea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Codificarea este o etapa indispensabila in finantarea spitalelor, bazata pe caz rezolvat (sistemul DRG). Noua codificare, avand la baza varianta australiana, va fi utilizata de catre casele de asigurari de sanatate pentru finantarea serviciilor prestate de unitatile spitalicesti. Codificarea va fi introdusa in Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru pe anul 2005 privind acordarea asistentei medicale in spitale. Pentru a veni in sprijinul managerilor de spital, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Sanatate (INCDS) si Centrul de Statistica Sanitara si Documentare Medicala vor edita un manual de codificare care va fi distribuit spitalelor pana la sfarsitul acestui an. Noua modalitate de codificare a procedurilor medicale, cu aplicabilitate internationala, va permite caselor de asigurari de sanatate sa aprecieze mai exact complexitatea actului medical. (M.J.)
Vanatoare in avans
Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Maramures a precizat ca din 20 octombrie se deschide vanatul la fazani si iepuri, informeaza Rompres. Cu toate ca oficial sezonul de vanatoare se deschide la inceputul lunii noiembrie, asociatia este nevoita sa devanseze cu doua saptamani inceperea activitatilor de vanatoare, din cauza unui contract semnat cu o asociatie similara din Italia. "Vanatorii straini sunt atrasi in Maramures de calitatea vanatului. In acest an am incheiat un contract cu o asociatie italiana care va aduce cinci vanatori italieni care si-au exprimat dorinta de a participa la cateva partide de vanatoare de fazan", a declarat directorul Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, Radu George. Tarifele de vanatoare pentru straini sunt de 8 euro pentru un fazan, plus o taxa de 25 de euro ce se aplica in avans. Pentru transportul vanatului in afara tarii se mai plateste o taxa de 10 euro. Daca vanatul este doar ranit, vanatorul plateste numai jumatate din suma. (L.M.)
A aparut "Foaia de Calatorie"
CMB Travel a lansat "Foaia de Calatorie", un nou concept publicistic pe piata turistica. Publicatia este realizata sub forma unui ziar de epoca, cu 128 de pagini, unde sunt prezentate ofertele CMB Travel grupate pe patru brand-uri: sarbatorile de iarna, vacanta la schi, iarna exotica si Europa argintie. Fiecare destinatie prezentata a fost verificata, putand fi astfel oferite elemente de noutate si interes precum: 35 de destinatii /tari, 112 orase, 406 hoteluri, 121 de recomandari de calatorie. De asemenea, cei interesati pot consulta 52 de retete culinare si prezentari de obiceiuri gastronomice, 103 recomandari de vacante active/practicare de sporturi, 16 pachete de recomandari pentru shopping si 42 de excursii optionale. In suplimentul "Sarbatori de Iarna" sunt, in plus, prezentate 6 destinatii/tari, 20 de orase 66 de hoteluri, 19 pensiuni agroturistice, 123 de pachete de Revelion in Romania si 9 in strainatate, precum si 78 de pachete de Craciun in Romania. "Foaia de Calatorie", apare de doua ori pe an, de brumarel si de prier. (M.C.B.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Vinatoare in avans !!!   de Olga Khan
A r h i v a
  Hingherii sunt coplesiti de numarul cainilor    6 comentarii
  Sanatatea pe mana politicienilor    1 comentariu
  Franta vrea exceptii la moratoriul privind adoptiile    1 comentariu
  Corespondenti Apa Nova    
  Cangrena gazoasa loveste Romania    3 comentarii
  Concurs chinologic    
 Top afisari / comentarii 
 Balaurul SIVECO (458 afisari)
 Stapanul contractelor ASESOFT (46 afisari)
 Cangrena gazoasa loveste Romania (44 afisari)
 A murit Dumitru Visan (22 afisari)
 Concurs chinologic (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01115 sec.