Ziua Logo
  Nr. 3151 de joi, 21 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romanii din strainatate, exclusi de la vot
-- Nici macar teoretic, statul nu le asigura cetatenilor Romaniei stabiliti peste granita, aflati in excursii, la tratament sau plecati la munca, unul dintre cele mai importante drepturi democratice: acela de a alege Parlamentul si Presedintele * O solutie ar fi votul electronic pe care PSD a anuntat ca l-a folosit cu succes la alegerile interne
Autoritatile au stabilit numarul sectiilor de votare de peste hotare, fara sa tina cont de faptul ca numarul celor care vor dori sa participe la alegeri este foarte mare. In plus, intr-o tara ca SUA, alegatorii trebuie sa parcurga mii de km pentru a ajunge la o sectie de votare. Nici in tarile din Europa nu sunt organizate suficiente sectii, asa cum precizeaza legea pentru Romania "in localitatile urbane, cate o sectie de votare la 1000-2000 de locuitori". In acest context, nu au intarziat sa apara nemultumiri in randurile diasporei. Romanii de afara ar dori, asa cum este normal, sa beneficieze de un tratament egal cu cei din tara. Chiar daca se vor deplasa la sediile ambasadelor sau consulatelor pentru a-si exercita dreptul de vot, alegatorii vor fi foarte multi pentru o singura sectie.
Protestul diasporei
Un grup de asociatii din diaspora romaneasca a protestat, la sfarsitul saptamanii trecute, fata de noile modificari ale legii electorale romanesti, prin care se interzice infiintarea de birouri de votare in comunitatile romanesti din afara granitelor tarii, acestia putand vota numai la reprezentantele diplomatice ale Romaniei, transmite Romanian Global News (RGN). Asociatiile romanilor din afara granitelor, nemultumite de schimbarea legii electorale, in frunte cu Consiliul Mondial Roman, considera ca prin aceasta modificare autoritatile romane limiteaza exercitarea dreptului la vot al romanilor de peste hotare. Reprezentantii romanilor din diaspora critica, in principal, Ordonanta de Urgenta care mentioneaza ca pentru romanii din afara granitelor nu se pot crea locuri de vot special amenajate in afara misiunilor diplomatice romane din strainatate. Prin urmare, reprezentantii romanilor din diaspora au protestat fata de nepasarea Parlamentului, a Presedintiei si a administratiei de stat prin trimiterea unei petitii impotriva celor responsabili de aceasta situatie. Petitia denunta politica de divizare si invrajbire a societatii romanesti promovata de partidele politice parlamentare si de liderii lor politici si face apel la organizatiile romanesti de pretutindeni sa se alature si sa sustina protestul, informeaza un comunicat al Consiliului Mondial al Romanilor, citat de RGN.
137 de birouri in 90 de state
Ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, organizarea unui numar de 137 de birouri de vot la ambasadele si consulatele Romaniei din strainatate (90 de state), pentru alegerile generale din luna noiembrie a acestui an, conform actelor normative referitoare la organizarea alegerilor la misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei. Dintre acestea, 115 birouri de vot vor fi organizate la misiuni diplomatice si consulate de cariera, iar 22 de birouri de vot la consulatele onorifice din Europa si America de Nord. Avand in vedere numarul important de cetateni romani din strainatate si distantele mari existente, in unele cazuri, intre zonele in care locuiesc comunitati de cetateni romani si orasele in care exista misiuni diplomatice si consulare, s-a luat decizia organizarii scrutinului si la un numar de consulate onorifice. Astfel, vor fi organizate alegeri la consulatele onorifice de la Melbourne (Australia), Wellington (Noua Zeelanda), Florenta, Bari, Treviso (Italia), Valencia (Spania), Gotteborg (Suedia) si la 12 consulate onorifice din SUA. Birourile de vot organizate la misiunile diplomatice, consulatele de cariera si onorifice sunt arondate circumscriptiei electorale a municipiului Bucuresti. Dan Alexandru Darabont, prefectul Capitalei, a precizat ieri ca in Statele Unite ale Americii sunt organizate 15 sectii de votare, in Australia, Spania, Portugalia, Franta, Germania, vor avea cate trei sectii de votare si in Italia 5 sectii de votare. "Deci, iata, nu se poate sustine cu seriozitate acea acuza potrivit careia pentru diaspora ar fi fost organizate prea putine sectii de votare", a adaugat prefectul Bucurestilor. De asemenea, Darabont a mai spus ca in Moldova va fi o sectie de votare la Chisinau, iar in Ucraina sunt prevazute trei sectii de votare. Pentru cei 1700 de militari aflati in misiune peste hotare s-a hotarat, impreuna cu Ministerul Apararii Nationale si cu Ministerul Administratiei si Internelor, sa se organizeze 9 sectii de votare. Acestea sunt in Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia.
George COMAN Corina SCARLAT 
 Comentarii: 35 Afiseaza toate comentariile  
Ar putea fi o discutie mai ampla pe subiectul asta   de Ratacitul
Romanii din strainatate, exclusi la vot..   de Atamild
A CAZUT CASTRO!!!   de ENGELS
Romanii din strainatate exclusi de la vot   de MAN
SCRISOARE PENTRU DOMNUL ROSCA   de texanu
bah plusule +, kiar asa de disperatzi sintetzi, de ati ajuns sa amenintzatzi si pe forumuri??   de mytouche
daca va intereseaza cam citi romani americani NASCUTI in Ro....   de geek-a-contra
Bos.8 - NYY 3   de CONU
Lista Consulatelor din US // tel. and fax.#   de CONU
Foarte bine ! Ce va bagati in treburili interni ?!   de traktorist
Dar la un schi nu ma pot duce eu pe 28 noiembrie?   de Mihaita
Ciprian_BV: Dar de 595,2 Romani / minut ai auzit ???   de motanul incaltat
Votati domnilor si doamnelor DESCHIS pe acest forul Zilei,....   de CONU
booon, si ce propuneti?   de geek-a-contra
Da' dolarii nostrii sint buni, nu?   de Ciprian_BV
Dupa papara mancata de Ilici la Montreal....   de Alcor
Gusha de pelican a lui Kerry o dete (sic!) pe frantzuzeste....   de motanul incaltat
Aha, pai daca-i pe asa, atunci....   de Ancutza Hazu
Asta e tendinta dintotdeauna pt ca se stie ca ei voteaza opozitia !!!   de Pinkie
Romani dispertiati nu disperati......   de Ted
Dupa Ceausescu, inca un comunist la Buckingham Palace. Avion Iliescu ! Cititi va rog   de Maldini
O sa votam cu totii in ....   de Fofi
Tactica PSD-ului 1,5 milioane de unguri 400.000 de rromi din Romania vor decide soarta romaniei !   de Maldini
Cititi...   de parazitii_mereu
Lasatzi-va de "indignari" gratuite !   de +
Da' cine se inghesuie sa voteze niste fosti comunisti ?   de Forevarul eghen
bravo ilici...   de manix
Ce a patit ANO ? merge ca musca peste tot si-si depune ouale.   de Aladin
Asta da , este o problema .....   de Katty
La site:www.voteaza.org   de zwilling carol
Cei cu drept de vot din dispersie...!!!!!!   de Pacuraras
La consulatul de la Montreal se organizeaza? Cine stie?   de Ratacitul
Special sa poata vota si Simona Marinescu-daca se mai afla in Irak.   de Fofi
http://danrathermustgo.com   de America Number One
Ma simt onorat ca voi pute vota la un con sulat onorific!   de Aladin
A r h i v a
  DIVERSIUNEA LUI BOTOS    13 comentarii
  Romania are coruptie ca in Iran    11 comentarii
  Guvernul a fost gasit vinovat la anti-coruptie    1 comentariu
  PNL-PD sufla in ceafa PSD+PUR    5 comentarii
  17 romani pe minut    6 comentarii
  Notele programelor de guvernare    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Balaurul SIVECO (458 afisari)
 Stapanul contractelor ASESOFT (46 afisari)
 Cangrena gazoasa loveste Romania (44 afisari)
 A murit Dumitru Visan (22 afisari)
 Concurs chinologic (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01120 sec.