Ziua Logo
  Nr. 3151 de joi, 21 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PNL-PD sufla in ceafa PSD+PUR
-- In Barometrul de Opinie al Gallup, facut chiar in timpul retragerii lui Stolojan, Uniunea aduna 43%, Alianta 38%, iar PRM 13%, fiind si singurul partid care trece pragul electoral
Barometrul de Opinie Publica (BOP), editia de toamna, ale carui date au fost difuzate ieri, confirma existenta unui spectru politic preelectoral dominat de cele doua blocuri politice: Uniunea Nationala PSD+PUR si Alianta "Dreptate si Adevar" PNL-PD. Cele doua formatiuni aduna, in aceasta perioada, 81% din intentiile de vot ale romanilor. Conform sondajului, realizat de Gallup Organization Romania si AB Research Group la comanda Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD), departe de Uniune (43%) si Alianta (38%) se afla PRM (13%), UDMR (4%), PNTCD si PNG - fiecare cu cate un procent. Un aspect notabil este ca, in toiul realizarii interviurilor, un competitor important - Theodor Stolojan - s-a retras din cursa pentru Cotroceni, punandu-i pe sociologi intr-o "dilema metodologica". Au iesit din ea, renuntand la intocmirea clasamentului "prezidentiabililor". In raport a ramas ierarhia preferatilor la "parlamentare" si radiografiile privind imaginea actorilor politici in ochii alegatorilor. Conform politologului Cristian Parvulescu, membru al juriului care s-a ocupat de Barometru, trendul este "vag descendent" pentru Uniune si "vag ascendent" pentru Alianta. Barometrul de Opine a fost realizat in perioada 27 septembrie - 15 octombrie 2004. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1800 de persoane cu drept de vot, fiind reprezentativ la nivel national. Eroarea tolerata este de +/-2,3%.
Nehotaratii: 24%
Potrivit cercetarii, PSD+PUR are in fata PNL-PD cinci procente, iar celelalte partide se afla la mare distanta. La intrebarea "daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, dvs. cu care din urmatoarele partide sau aliante politice ati vota?" 24% s-au declarat nehotarati, 5% au spus ca nu voteaza, iar 3% au preferat sa nu raspunda (fig.1). Iar la alta intrebare deschisa :"Dintre partidele si aliantele politice din Romania de astazi in care aveti cea mai mare incredere?" - 27% au indicat PSD, 13% - Alianta D.A., 6% - PNL, 8% - PRM, 3% - PD, cate 1% - PUR, UDMR si Uniunea Nationala PSD+PUR, un sfert dintre cei chestionati spun ca nu au incredere in nici un partid, iar 13% nu stiu sau nu raspund (fig.2). Aparent paradoxal, partidul in care cei intervievati declara ca au cea mai putina incredere este tot PSD - 17%. Formatiunea de guvernamant este urmata de PRM - 16%, UDMR - 5%, PNTCD - 3%, PNL - 2%, PD - 2%, Alianta D.A. - 2%, cate 1 % - PNG si PUR. Aici 11% sustin ca toate partidele le inspira foarte putina incredere, 26% nu stiu sau nu raspund, iar 13% nu nominalizeaza nici un partid (fig.3). Sociologii au explicat de ce apare PSD pe primul loc si la "incredere" si la "neincredere", spunand ca optiunile au fost exprimate de persoane diferite.
Slaba reactie la notiunea de "tandem"
In privinta personalitatii politice cea mai indicata pentru a ocupa functia de prim-ministru, 19% dintre romani il vad la Palatul Victoria pe Mircea Geoana, 9% pe Traian Basescu, 5% pe Theodor Stolojan, 5% pe Adrian Nastase, 1% pe Calin Popescu Tariceanu, cu acelasi procent fiind cotati si Mugur Isarescu, Ion Iliescu si Petre Roman. Dar 51% dintre persoanele intervievate au declarat ca nu stiu care politician ar fi potrivit pentru functia de sef al Guvernului, iar 3% la suta nu au raspuns la aceasta intrebare. Ceea ce denota, in opinia lui Parvulescu, o slaba reactie din partea populatiei la notiunea de "tandem" lansata de partide (fig. 4).
Un presedinte dupa modelul Vlad Tepes
In alta ordine de idei, oamenii si-au spus parerea in legatura cu "cine conduce Romania" in acest moment. Perceptia majoritatii este ca traim intr-o republica prezidentiala (fig.5). Iar din chestiunea subsecventa - "cine ar trebui sa conduca tara?" - a reiesit ca un procent din populatie ar vrea "unul ca Vlad Tepes" (fig.6). Pe de alta parte, realizatorii sondajului au constatat ca, in prag de alegeri, romanii nu sunt interesati de viata politica: 72% dintre subiecti sunt putin, foarte putin, sau deloc interesati de viata politica la nivel national (fig.7). Politica nu este nici macar un subiect de discutie pentru majoritatea romanilor. Doar 25% dintre repondenti declara ca poarta "deseori" discutii despre cum merg lucrurile in tara cu familia, in vreme ce 23% raspund la aceeasi intrebare "niciodata". Doar 20% vorbesc despre politica cu prietenii, numai 11% discuta deseori cu vecinii si tot 11% cu colegii. A devenit deja un obicei ca oamenii sa-si exprime, in sondaje, dezamagirea cu privire la politica si politicieni. Sondajul de fata confirma acest lucru (fig.8, 9). Le mai ramane sa aiba incredere in institutiile traditionale (fig.10).
Ovidiu BANCHES 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Cine mai crede in sondaje?   de goe
Oare + a citit acest articol ?   de bbbb
Titlul articolului este infricosator ! sa inteleg ca PNL-PD suflind in ceafa PSD ajuta pe aceasta din urma sa inainteze   de ionion
http://www.anomuststoppostingthismessage.com   de Mihaita
http://danrathermustgo.com   de America Number One
A r h i v a
  DIVERSIUNEA LUI BOTOS    13 comentarii
  Romania are coruptie ca in Iran    11 comentarii
  Guvernul a fost gasit vinovat la anti-coruptie    1 comentariu
  Romanii din strainatate, exclusi de la vot    35 comentarii
  17 romani pe minut    6 comentarii
  Notele programelor de guvernare    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Balaurul SIVECO (458 afisari)
 Stapanul contractelor ASESOFT (46 afisari)
 Cangrena gazoasa loveste Romania (44 afisari)
 A murit Dumitru Visan (22 afisari)
 Concurs chinologic (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01040 sec.