Ziua Logo
  Nr. 3148 de luni, 18 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Culisele zilei de maine
Listele electorale dupa chipul partidelor
-- Ce a fost saptamana trecuta?
Adrian Nastase a sfarsit prin a intelege ca apropierea campaniei electorale nu mai lasa timp pentru dezbaterile de putere din interior. A acceptat ca singur nu poate aduce succesul si a realizat o noua structura (de fapt vechea structura) a puterii. Miron Mitrea, sef al campaniei electorale, il inlocuieste pe Dan Nica, iar presedintia PSD Bucuresti trece din mainile lui Mihai Ursache in mana lui Dan Ioan Popescu. Doi oameni fideli lui Nastase, dar fara putere in partid si fara experienta sunt inlocuiti cu doua personaje de anvergura interna care astfel isi pot asuma succesul sau pot cadea victimele esecului. Aceasta conditionare ii va forta pe Mitrea si Popescu sa-si foloseasca la maximum resursele pentru succesul PSD. Aceasta schimbare de oameni inseamna si o mai buna mobilizare interna a PSD si deci un adversar mai dificil pentru Alianta.
Aparitia scandalului din CNSAS referitor la Vadim Tudor in momentul in care o delegatie de la Partidul Popular European avea intalniri cu PRM poate fi conexata cu interesele pe care grupari autohtone si straine le au fata de viitorul reprezentant al crestin-democratiei in Romania. Varianta italiana a lui Vadim Tudor pare a se lupta cu variantele germane si spaniole pentru cucerirea unui loc important in politica romaneasca. Informatiile legate de Vadim Tudor si Securitate ar fi fost normal sa apara de mult spre limpezirea mintilor alegatoare.
Varianta italiana pe care merge acum Vadim Tudor se opreste in bratele prietenului lui Adrian Nastase, premierul Berlusconi. Ca atare, Alianta trebuie sa se astepte la un atac unidirectional din partea PRM, un joc in care de data aceasta rolurile de la alegerile locale se vor schimba. Asadar, Traian Basescu trebuie sa se antreneze pentru confruntari cu cei doi contracandidati importanti ai sai. In acest fel, strategia de victimizare a Aliantei poate continua si ii poate furniza lui Traian Basescu un avantaj nesperat.
* Ciocnirea programelor electorale-surori
* Pregatiri preelectorale
* Liste controversate
* Tam-tam in jurul infratirilor sindicate-partide
* Masuri pentru libertatea presei.
De ce?
* Evenimentul central al saptamanii trecute a fost, fara indoiala, lansarea concomitenta a programelor de guvernare de catre principalii contracandidati la alegerile generale din noiembrie: Uniunea Nationala PSD+PUR si Alianta "Dreptate si Adevar" PNL-PD.
Cele doua programe, din care au emanat firesc bugetele pe 2005, abunda de promisiuni electorale si sunt aproape identice. Programele-surori contin, cu unele mici diferente, aceleasi masuri: scaderi ale impozitului pe salarii, cresteri de pensii, sprijin consistent pentru saraci si sustinere pentru oamenii de afaceri. Daca, potrivit planurilor PSD, salariul mediu brut va fi in 2008 de 350 de euro, in acceptiunea Aliantei DA va fi un pic mai mic, de numai 321 de euro. In schimb, pensiile vor fi ceva mai mari la Basescu decat la Nastase: 110 euro pensia medie in 2008, fata de 100 de euro.
* In acelasi timp, pregatirile preelectorale ale combatantilor s-au intensificat. S-au tinut sedinte-maraton de instruire a aparatului tehnic implicat in alegeri, s-a continuat cu frenezie strangerea de semnaturi pentru candidati. A avut loc deja o prima "ciocnire", intre microbuzele contracandidatilor Adrian Nastase si Traian Basescu, venite sa prinda primul loc la inscrierea pe buletinele Biroului Electoral Central.
In febra pregatirilor, numele premierului Aliantei DA a continuat sa ramana secret. In acelasi timp, Mircea Geoana si-a exprimat intens, in cadrul unor emisiuni televizate, disponibilitatea de a fi premierul lui Adrian Nastase.
* Nemultumirile din PSD, referitoare la alcatuirea listelor parlamentare ale partidului, s-au intensificat si ele. Se reproseaza conducerii centrale ca nu prea a tinut cont de rezultatele prealegerilor din filiale, impunand tot felul de "pile" si candidati "parasutati" de la centru. Privind cu neutralitate problema, presedintele Iliescu a recunoscut ca frustrarile sunt firesti si "umane". Cu seninatate, seful statului a pledat pentru ajutorarea celor ramasi pe dinafara, in sensul ca acestia sa-si reia activitatile profesionale anterioare. In ciuda recomandarii emise din inaltimea Cotrocenilor, lupta cu nemultumitii a cazut in sarcina lui Octav Cozmanca, caruia i s-a dat pe mana "borcanul" cu promisiuni de functii in viitoarea administratie centrala. La toate acestea se adauga fostii taranisti care acum se afla pe locurile eligibile ale PSD.
Sigur este ca persoanele din cale afara de nemultumite, care nu pot fi satisfacute de perspectiva incerta a unei functii grase, nu mai pot trece acum in barca adversarilor, deoarece si aici listele aproape ca s-au batut in cuie. De asemenea, si aliatii au propriii frustrati, persoane excluse de pe liste sau neincluse in jocul electoral. Toate frustrarile vor ramane deci pe la casele lor.
* Infratirea dintre BNS si PRM a fost readusa pe tapet saptamana trecuta, datorita reactiilor unor oficiali ai Ambasadei SUA. In esenta, s-a subliniat din nou aceeasi ingrijorare cu privire la compromiterea miscarii sindicale, in urma aliantelor cu partidele. C. V. Tudor a reactionat prompt, acuzand exercitarea unor presiuni brutale, menite a-i destrama constructia cladita cu sindicalistii si argumentand ca partidul sau nu este unul extremist. Insa, dincolo de problemele pe care le are in urma acestei infratiri, liderul PRM, candidatul C. V. Tudor, a recunoscut public ca are si ceva datorii preelectorale de achitat catre firma de consultanta Arad Communications.
* Guvernul Nastase a demonstrat din nou, in public, ca este pregatit sa-si faca temele pentru UE. Una dintre ele, asigurarea libertatii presei, a fost abordata frontal, propunandu-se o serie de masuri urgente: aplicarea Legii accesului la informatiile de interes public, consultarea permanenta a ziaristilor si infiintarea unui Consiliu National pentru Mass-Media, care sa se ocupe inclusiv de "conditia jurnalistului".
Ce va fi?
* Astazi, la Bucuresti, premierul francez Jean Pierre Raffarin va parafa contracte economice importante cu premierul Nastase. Este de asteptat ca partidul de guvernamant sa speculeze electoral mesajele transmise de partea franceza cu aceasta ocazie.
* In calendarul electoral, se apropie termenul de sigilare a listelor cu candidaturile parlamentare, ceea ce va spori tensiunile si frustrarile in interiorul formatiunilor politice.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
sa nu uit   de dan toader
auzi   de dan toader
RFI   de Trycy
A r h i v a
  A inceput concursul de frumusete la partide    2 comentarii
  Dogmele pseudodemocratice ale corectitudinii politice    8 comentarii
  Alianta vodka-cola    22 comentarii
  Banul se opreste sus    
  La judecata zilei    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Un "om deplin" al stiintei romanesti (42 afisari)
 Scrisoare a lui Ierunca pentru Preda (26 afisari)
 Presedintele BEC este un judecator santajabil (22 afisari)
 file de cronica (15 afisari)
 Padurile Romaniei, incotro? (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01109 sec.