Ziua Logo
  Nr. 3148 de luni, 18 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
A inceput concursul de frumusete la partide
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Tatonarile au luat sfarsit. Laboratoarele de strategie electorala s-au pus, in fine, in miscare, dupa nesfarsite tatonari si balbaieli involuntare sau strategice. Spre sfarsitul acestei saptamani, vom sti cu relativa precizie cum vor proceda, pentru a-si maximaliza sansele, strategii Aliantei DA si ai PSD+PUR. Cat priveste PRM, acesta a trecut cu mare usurinta, dar in mod dramatic, de la extaz la agonie. Pana una-alta, in linii mari, putem intui principalele directii strategice ale campaniei electorale pentru Parlament si sefia statului.
Sa incepem cu ce este mai simplu. Partidul Romania Mare, care a debutat stralucit in primavara acestui an, incheind un contract controversat pe plan international cu Arad Communication, una dintre cele mai puternice societati de imagine din lume, a suferit zilele trecute un esec ireversibil. Scrisoarea secreta, dar al carei continut a devenit public, pe care i-a trimis-o Eyal Arad lui Corneliu Vadim Tudor, marcheaza un divort savarsit chiar inainte de noaptea nuntii. Israelianul afirma ca Vadim nu si-a indeplinit obligatia prevazuta in contract legata de plata consultantei electorale si, ca atare, ea a fost sistata. In timp ce Vadim raspunde, spunand ca a platit o jumatate din suma dar ca partidul este sarac. In paranteza fie spus, probabil ca PRM era bogat la semnarea contracului si a saracit subit atunci cand trebuia facuta plata. Tot Vadim mai afirma ca, de fapt, Arad e cel care nu si-a indeplinit obligatiile, pentru ca imaginea PRM in lume a ramas la fel de mototolita. Dar uita sa adauge ca a ignorat cu desavarsire sfaturile consultantului. Este un divort in toata regula, chiar daca Nati Meir sustine contrariul. Divort care nu m-ar mira daca s-ar lasa si cu scandaloase dezvaluiri. Iar Vadim va alerga, va dribla, va pasa si tot el va da cu capul. O singuratate a alergatorului de cursa lunga.
PSD, dupa ce inregistrase o scadere de viteza, a facut o miscare cu totul si cu totul spectaculoasa. Initial, Adrian Nastase suspendase organismul statutar de conducere, respectiv Delegatia Permanenta, si inventase o institutie noua, Biroul Coordonator, alcatuit din alte persoane decat greii partidului. Acestia si-au asumat schimbarile care au fost efectuate in listele pentru viitorul Parlament. Dupa ce si-au incasat contestatiile interne si criticile presei, maurii care si-au facut datoria au fost dati la o parte. Incepand de sambata, PSD are, in fine, un staff de conducere bine stabilit si care coincide cu comandamentul electoral. Daca ar fi sa ignoram prezenta firmei de consultanta Greenberg Carville Schrum. In timp ce specialistii electorali traditionali, cum ar fi Viorel Hrebenciuc, Dan Matei Agathon sau Octav Cosmanca, au disparut, cei doi grei ai partidului, Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea, care au stat ultimele luni pe banca de rezerva, apar din nou in prim plan. Primul dizolva Biroul Coordonator din Bucuresti si preia personal conducerea intregii campanii pe capitala, iar cel de-al doilea isi adjudeca cu o autoritate absoluta strategia alegerilor parlamentare in restul tarii. O mutare la fel de spectaculoasa este aducerea in prim-plan, de la Cotroceni, a lui Octavian Stireanu, consilier pentru politica interna al presedintelui Ion Iliescu. Stireanu devine sef al campaniei lui Nastase pentru Cotroceni. Ceea ce inseamna ca Iliescu va sustine, cu toate fortele si cu intreaga sa autoritate, candidatura lui Nastase. Din acest staff electoral nu mai fac parte decat Mircea Geoana - pentru imaginea viitorului guvern - si Dan Nica, momentan pe post de libero. Este o structura simpla si supla, inzestrata insa cu suficienta autoritate pentru a deveni extrem de eficace. Ea va declansa instantaneu ofensiva impotriva adversarilor. Staff-ul este construit pe principiul diviziunii intre campania parlamentara si cea prezidentiala.
Surpriza si in staff-ul Aliantei DA, construit pe baza principiului "ori totul, ori nimic". Grupul de strategie actioneaza simultan si pentru parlamentare si pentru prezidentiale. In ultimele doua saptamani, a existat o veritabila incertitudine legata de desemnarea oamenilor de imagine pentru cele doua campanii. Nu putini sunt cei care au crezut ca ambiguitatea este rezultatul unui joc sofisticat construit de Traian Basescu, care intentiona sa-si rezerve siesi intreaga conducere a campaniei. S-ar putea ca lucrurile sa stea pe dos. Iata ca astazi, Alianta DA prezinta opiniei publice un staff stufos in comparatie cu PSD, alcatuit din nu mai putin de opt persoane, aparent strategul sef fiind Vasile Blaga. Nenominalizat, ascuns undeva cu multa discretie, se intrevede imaginea unui maestru de campanie perfect pregatit pentru a asigura victoria Aliantei. Un sociolog care este totodata si politolog. Sa fie oare acesta Dorel Sandor? Daca diviziunea muncii in acest staff va fi respectata, atunci el va putea fi la fel de eficient ca si staff-ul mai suplu si mai putin numeros al PSD.
Incepand de azi, campania electorala intra in linie dreapta. Pana la sfarsitul saptamanii vom cunoaste, in linii mari, arsenalul fiecarei tabere. Dar si punctele slabe. Si atunci va fi posibila, poate, o prognoza asupra invingatorilor.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
de ce atata ura?:)   de dan toader
Vadim   de Trycy
A r h i v a
  Dogmele pseudodemocratice ale corectitudinii politice    8 comentarii
  Alianta vodka-cola    22 comentarii
  Banul se opreste sus    
  Listele electorale dupa chipul partidelor    3 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Avertisment anti-PRM. Cu bataie la PSD    2004-10-16
  Clonele prezidentiale    2004-10-15
  O suta unu presedinti    2004-10-14
  PSD pierde viteza    2004-10-13
  Un pariu inca deschis    2004-10-12
 Top afisari / comentarii 
 Un "om deplin" al stiintei romanesti (42 afisari)
 Scrisoare a lui Ierunca pentru Preda (26 afisari)
 Presedintele BEC este un judecator santajabil (22 afisari)
 file de cronica (15 afisari)
 Padurile Romaniei, incotro? (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.39172 sec.