Ziua Logo
  Nr. 3148 de luni, 18 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Academice
file de cronica
-- 1867
13/25 sept. S-a adoptat, in unanimitate, sigiliul Academiei Romane, infatisand-o pe Minerva si inscriptia "Societatea Academica Romana. Bucuresci. MDCCCLXVII.
15/27 sept. In cea de a XII-a sedinta a Societatii, T. Cipariu sublinia: "Dea ceriul ca semtul national roman, care s-a desteptat acum cu atata tarie, sa se lateasca in toate unghiurile Romaniei... Dea ca tot romanul sa vina la cunostinta demnitatii nationale si sa o apere cu toata taria cuvantului si a inimei. Dea ca tot romanul sa se simta fiu al Romaniei, roman cu originea, cu limba si sa fie mandru ca este si se numeste roman. Sa traiasca romanimea!" La propunerea lui Ion Heliade Radulescu, domnitorul Romaniei Carol I (1839-1914) este numit primul membru de onoare al Societatii Academice Romane.
1868
16 aug. In cadrul sesiunii anuale, desfasurata la Palatul Universitatii, se hotaraste: "In considerare ca Societatea Academica Romana, departe de a avea scopuri sau intentiuni politice, ea are chemarea singur si numai de a se ocupa cu cultivarea si consolidarea limbei romane, cu inaintarea literelor si stiintelor la romani."
26 aug./7 sept. Se pune in discutie "crearea unei foi literare a Societatii Academice Romane", necesitatea editarii "Analelor Societatii Academice Romane".
3/15 sept. Se aproba Regulamentul Societatii Academice Romane si infiintarea "Analelor Societatii Academice Romane."
15/27 sept. La sedinta Societatii, prezidata de domnitorul Carol I, se decide acordarea a doua premii literare: unul pentru cea mai buna gramatica romana si altul pentru cea mai nimerita traducere din comentariile lui Iuliu Caesar "De bello galico". Episcopul Buzaului Dionisie Romano (1806-1873) a fost ales membru "onorar" al Societatii.
16/28 sept. Are loc prima alegere de noi membri ai Societatii Academice Romane: scriitorul Gheorghe Sion (1822-1892), istoricul, publicistul si omul politic Mihail Kogalniceanu (1817-1891), istoricul si filologul Alexandru Papiu Ilarian (1828-1877). Se acorda un premiu al Societatii lui T. Cipariu pentru manuscrisul lucrarii "Gramatica limbii romane", apreciata ca fiind "cea mai cuprinzatoare gramatica a limbii romane, cea mai bogata in fapte si interpretari, cea mai moderna in terminologie si cea mai stiintifica in continut, exceptand orientarea etimologista." S-a ales noua conducere a Societatii: presedinte: Ion Heliade Radulescu; vicepresedinte: T. Cipariu; secretar: A. T. Laurian.
(Texte selectate din lucrarea "Istoria Academiei Romane in date" de Dorina N. Rusu)
Texte redactate de Elena Solunca Moise;
Coordonator: Brindusa Armanca
A r h i v a
  Un "om deplin" al stiintei romanesti    
  Padurile Romaniei, incotro?    
 Top afisari / comentarii 
 Un "om deplin" al stiintei romanesti (42 afisari)
 Scrisoare a lui Ierunca pentru Preda (26 afisari)
 Presedintele BEC este un judecator santajabil (22 afisari)
 file de cronica (15 afisari)
 Padurile Romaniei, incotro? (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00797 sec.