Ziua Logo
  Nr. 3144 de miercuri, 13 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Victoria infrastructurii PSD!
Daniel UNCU 
Adrian Nastase "a punctat grav" - vorba unui hatru prieten al meu - la capitolul imagine, odata cu Raportul de tara al Comisiei Europene care a plasat Romania pe orbita tarilor cu economie de piata functionala.
Indiferent daca ne place sau nu, sau daca la nivel "micro" efectele sunt insignifiante si in ciuda nuantarilor venite din partea Opozitiei, Guvernului Nastase i-a iesit pasienta! Dupa optiunea NATO pe care si-a trecut-o in cont, Executivul - condus de liderul PSD - a punctat si la "integrare europeana", lasand oarecum perplexa o Opozitie care incearca din rasputeri sa isi regaseasca suflul dupa iesirea din scena a lui Theodor Stolojan. Chiar daca, per ansamblu, Alianta da impresia ca s-a redresat rapid, iar trecerea lui Stolojan in plan secund a scutit tandemul PNL-PD de atacuri suplimentare venite din partea PSD (asa cum aratam in editorialul de saptamana trecuta), este evident pentru oricine ca afirmatia lui Adrian Cioroianu - conform careia Alianta DA a trecut printr-o criza! - ramane valabila. Vorbim aici de o criza (as defini momentul ca fiind unul, mai degraba, de "recul" decat de criza!) de unitate interna care, cel putin deocamdata, este gestionata inclusiv prin monitorizarea miscarilor lui Stolojan, monitorizare ce arunca neincetat pe piata ideea unei reveniri fulminante a acestuia. In ce postura, insa, nu ni se spune...! In acest fel este posibil ca grupurile de presiune sa fie tinute oarecum in sah pana la limpezirea situatiei.
Ceea ce este insa nelinistitor pentru optiunea schimbarii logicii guvernarii pare a fi coroborarea dintre evenimentul european favorabil PSD si criza profunda a unicei institutii abilitate prin lege a restitui trecutul incomod al romanilor (al unora dintre ei!): CNSAS. Puse cap la cap, cele doua momente marcheaza, fara prea multe comentarii, victoria PSD si a infrastructurii sale. Mesajul pe care demisiile lui Adrian Plesu si Mircea Dinescu il transmit este simplu: establishmentu-ul a castigat batalia! Cu riscul de a fi acuzat de "incremenire in proiect", ma vad nevoit sa marchez aceasta simultaneitate care in ecuatia politica actuala rimeaza fatal cu mentinerea exercitiului concentrationar al PSD. Cu alte cuvinte, societatea romaneasca, iata, a devenit constienta - daca mai era nevoie? - de institutionalizarea protejarii fostilor securisti si colaboratori ai Securitatii in dauna unui adevar evident, dar, vai, imposibil de validat de catre un Stat lipsit de vocatia asanarii morale a societatii pe care o pastoreste. Voit sau nu, acordarea statutului de economie de piata functionala ofera un cec in alb unei guvernari care si-a propus sa duca Romania in UE cu securisti cu tot, cu tortionari cu tot, cu delatori cu tot, cu informatori cu tot.
Pe de alta parte, criza CNSAS cauzata de cuiul peremist al lui Pepelea ne invata si altceva. Anume ca PSD are inca o data nevoie de debuseul nationalist pentru a-si asigura - prin contrapondere - un discurs european, modern, gata sa identifice in afara PSD, nicidecum in interior, pericolele extremiste. Prin salvarea liderului PRM, CNSAS a facut un cadou exceptional partidului de guvernamant. Adrian Nastase poate juca imediat cartea democratului cu vocatie europeana, atragand atentia asupra pericolelor cauzate de nationalism... Adica, un fel de "bate saua ca sa priceapa iapa" calarita de PRM ca sa inteleaga Occidentul ca PSD si partidul lui CV Tudor nu fac parte din aceeasi gasca! Ridicola formula de manipulare! Caci, atat timp cat fostii securisti si informatori "cu greutate" sunt protejati, iar cei care incearca sa ii demaste sunt fortati sa isi ia lumea in cap, PSD si PRM sunt si vor ramane in aceeasi barca, in ciuda sfortarilor echipei de imagine a partidului de guvernamant de a ne vari pe gat o alta realitate.
Intrebarea care se ridica este daca lumina verde pentru integrarea europeana, coroborata cu declaratia publica, facuta in favoarea protejarii intereselor fostelor structuri ale Securitatii - prin fortarea demisiei lui Plesu si Dinescu - urmeaza a propulsa PSD in topul preferintelor electorale sau daca acest simultan va scoate la iveala, in constiinta maselor, natura profund imorala a politicului exersat de pesedistii anului 2004, oferind astfel sansa unei schimbari?
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
ANDREI Plesu sau ADRIAN Plesu ?   de sandu
Infrastructura?   de Radu Dragan
A r h i v a
  PSD pierde viteza    35 comentarii
  Castigarea razboiului impotriva terorismului    41 comentarii
  Lupta cu coruptia la nivel inalt    3 comentarii
  Ion Iliescu, presedintele Romaniei    5 comentarii
  Lungu' nasului in CSM, mai tare ca legea!    4 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Un recul aparent !    2004-10-06
  Omul cu ranga    2004-09-29
  Cu orice pret, chiar si cu FNI!    2004-09-22
  O tara pentru linistea lor    2004-09-15
  PSD-PUR, intre extaz si agonie    2004-09-08
 Top afisari / comentarii 
 Sir Norman Wisdom se retrage (942 afisari)
 Arestari in clanul Cordunenilor (165 afisari)
 Capusele retelei "Nufarul" (101 afisari)
 Lungu' nasului in CSM, mai tare ca legea! (51 afisari)
 APADOR-CH cere revolutie in Politie (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.40375 sec.