Ziua Logo
  Nr. 3139 de joi, 7 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
-- Marko Bela spre Cotroceni
Presedintele UDMR, Marko Bela, si-a lansat oficial, marti seara, la Arad, candidatura pentru functia de presedinte al Romaniei, in ajunul comemorarii celor 13 generali eroi ai revolutiei ungare de la 1848-1849, informeaza Mediafax. Lansarea s-a facut dupa un moment artistic organizat in cladirea Teatrului de Stat din Arad, unde au fost prezenti aproximativ 300 de membri ai comunitatii maghiare. Presedintele UDMR a declarat ca a ales Arad pentru lansarea oficiala in cursa electorala pentru Cotroceni pentru ca o mare parte din comunitatea maghiara a comemorat executia celor 13 generali, marcata pe 6 octombrie. Liderul UDMR a aratat ca Ardealul joaca in acest moment rolul de locomotiva a Romaniei pentru integrarea in UE si ca, din acest punct de vedere, candidatura unui ardelean este bine venita. Ieri, peste 2000 de maghiari si reprezentanti ai Guvernului Ungariei au participat, miercuri, la comemorarea celor 13 generali eroi ai revolutiei maghiare de la 1848-1849, in Parcul reconcilierii romano-ungare de la Arad, evenimentul oferindu-i un nou prilej lui Laszlo Tokes de a critica realizarea parcului, informeaza Mediafax. Episcopul reformat a criticat UDMR pentru ca a acceptat amplasarea unui monument romanesc langa Statuia Libertatii, afirmand ca Uniunea a facut acest gest doar din "oportunism politic". (A.D.)
Fonduri pentru invatamant
Deputatii din Comisia de invatamant au aprobat ca, incepand cu 1 ianuarie 2005, invatamantul de stat sa fie finantat din fonduri publice cu o cota de cel putin 6% din PIB, iar de la 1 ianuarie 2007 cu o cota de cel putin 7% din PIB, asa cum propunea initiativa legislativa semnata de 134.575 de cetateni. Raportul comisiei a fost aprobat ieri cu majoritatea voturilor, precizeaza un comunicat de presa al acestei comisii, citat de Mediafax. Aceste fonduri vor fi destinate dezvoltarii bazei materiale si dotarii unitatilor de invatamant cu material didactic performant, la nivelul standardelor europene; asigurarii unei salarizari motivante pentru personalul didactic, care sa garanteze atragerea tinerilor cu vocatie pentru cariera didactica, precum si mentinerea in sistem a acestora; dezvoltarii invatamantului superior si a cercetarii stiintifice universitare pentru integrarea la varf in spatiul comun european. Initiativa legislativa cetateneasca vizeaza modificarea si completarea unui articol din Legea invatamantului 84/1995 si va fi dezbatuta de plenul deputatilor. (A.D.)
PSD, absent
Reprezentantii PSD au refuzat sa ia parte la o dezbatere publica cu privire la problema invatamantului romanesc organizata ieri de Societatea Academica din Romania (SAR) si de Fundatia Friedrich Elbert (FES). Refuzul partidului de guvernamant a fost motivat de faptul ca, reprezentantii PSD ar fi preferat sa ia parte la astfel de discutii in cadrul unui format propus de ei. "Daca PSD nu este aici, acest lucru arata ce parere au ei despre dialogul social", a declarat presedintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi. Invitatia la dialog pe marginea problemelor cu care se confrunta sistemul educational romanesc a fost insa acceptata de reprezentantii PNL, PD, PNTCD, URR si PRM. Alina Mungiu a lansat cu aceasta ocazie un apel catre toate partidele romanesti pentru ca acestea sa ia parte la acest tip de dezbateri amintind ca relatia sferei politice cu societatea civila este deosebit de importanta. Reprezentantii formatiunilor politice prezenti la discutii au enumerat pe scurt care sunt solutiile partidelor din care fac parte, cu privire la problemele invatamantului romanesc. (R.G.)
Alta conducere la Comisia SIE
Comisia parlamentara de control al SIE are o noua conducere, dupa ce trei dintre cei cinci membri ai comisiei au demisionat din Parlament, optand pentru functiile in administratia locala obtinute in urma alegerilor din luna iunie. Comisia SIE il are ca presedinte pe senatorul PSD Tudor Marius Munteanu, vicepresedinte pe senatorul Ioan Pastiu (PRM) si secretar pe deputatul Radu Stroe (PNL), precizeaza un comunicat remis presei. Ceilalti membri ai Comisiei SIE sunt Romeo Raicu (PD) si Ristea Priboi (PSD). Cei trei membri inlocuiti sunt senatorul Constantin Nicolescu (PSD) si deputatii Ovidiu Draganescu (PNL) si Sorin Frunzaverde (PD). Noua conducere a Comisiei SIE a fost aleasa, luni, cu unanimitatea voturilor celor prezenti. Saptamana trecuta, plenul Camerelor reunite aprobase inlocuirea celor trei parlamentari demisionari cu Tudor Marius Munteanu, Radu Stroe si Romeo Raicu. (Mediafax)
Cresc pensiile alesilor
Deputatii si senatorii care au cumulat pensia cu indemnizatia dupa indeplinirea unui mandat de parlamentar vor avea dreptul la recalcularea pensiei in cuantumul prevazut pentru magistratii cu vechime de cel putin 25 de ani in magistratura. Decizia a fost luata, ieri, de Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului. Cele doua comisii au adoptat raportul subcomisiei de elaborare a propunerii legislative privind statutul deputatilor si senatorilor, ai carei membri sunt deputatii Cornel Badoiu (PSD), Marin Cristea (PSD), Ioan Timis (PSD) si senatorii Aron Belascu, Antonie Iorgovan (PSD) si Doru Ioan Taracila (PSD). Comisiile juridice au hotarat ca membrii Parlamentului care au cumulat pensia cu indemnizatia dupa indeplinirea unui mandat de parlamentar vor avea dreptul la recalcularea pensiei in cuantumul prevazut de Legea privind statutul magistratilor, raportat la indemnizatia lunara de parlamentar. Potrivit acestei legi, magistratii cu o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura beneficiaza de pensie de serviciu in cuantum de 80% din venitul brut realizat in ultima luna de activitate, inainte de data pensionarii. (Mediafax)
A r h i v a
  Traian Basescu validat de Alianta DA    10 comentarii
  Dezbatere pe site-ul Primariei    
  PNL: Sprijin total pentru Basescu    2 comentarii
  Vasile Blaga, seful de campanie al candidatului DA    
  Uniunea PSD+PUR a dezbatut strategia de campanie    1 comentariu
  Paunescu vrea capul conducerii TVR    
 Top afisari / comentarii 
 Simona Lungu este judecatoarea porno (273 afisari)
 Salvatorii Retelei NUFARUL (86 afisari)
 Stiri pe scurt (55 afisari)
 "Caline, daca ma iubesti" (50 afisari)
 Marcel Maris a demisionat de la Selmont (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01144 sec.