Ziua Logo
  Nr. 3139 de joi, 7 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Comisia internationala a ajuns pe Bastroe
-- Organizatiile ruse, ucrainene si romanesti de protectie a mediului cer inspectorilor "sa spuna adevarul si sa salveze rezervatia naturala Delta Dunarii"
In Ucraina a sosit ieri o echipa de specialisti internationali care vor verifica modalitatea de desfasurare a constructiilor ucrainene la canalul Bastroe. In cursul urmatoarelor doua zile expertii vor vizita perimetrul lucrarilor, urmand ca maine ei sa fie primiti la sediul Ministerului de Externe din Kiev de o delegatie guvernamentala. De asemenea, sunt prevazute intrevederi cu responsabili ai Ministerului Transporturilor si ai altor departamente ucrainene de stat. Din echipa internationala coordonata de Comisia Europeana fac parte experti in problemele de mediu din secretariatele permanente ale Conventiilor Internationale ONU pentru protectia mediului inconjurator si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale.
Uniunea Internationala Social Ecologica, filiala din Odessa (UISE), Coalitia Ucraineana pentru Natura Salbatica (CUNS) si World Wild Found (WWF) au lansat un apel pentru aflarea adevarului despre ceea ce se intampla in Delta Dunarii la care se raliaza si Initiativa Civica Romana - Comitetul pentru Delta, din care fac parte ziarul ZIUA si Asociatia Civic Media. Apelul lansat de organizatiile mentionate mai sus cere comisiei internationale care se afla in Delta Dunarii "sa foloseasca aceasta ocazie pentru a spune adevarul si a salva rezervatia naturala Delta Dunarii - nu-i lasati pe oficialii ucraineni sa va insele!".
Sarcina echipei de experti internationali este sa verifice informatiile prezentate de guvernul Ucrainei intr-o scrisoare comisarului european pentru probleme de mediu, Margaret Wallstrom, ca si informatiile diseminate de oficialii ucraineni pe la diferite seminarii internationale.
In ciuda incheierii primei faze a construirii canalului Bastroe, comunitatea ecologistilor ucraineni si din restul lumii nu au abandonat speranta de a salva aceasta rezervatie unica. UISE, CUNS si WWF apreciaza ca saparea canalului Bastroe constituie "un prim pas realizat de oficialii corupti ai Ucrainei catre distrugerea totala a Deltei Dunarii". In paralel cu inspectia comisiei internationale, cele trei organizatii amintite mai sus vor organiza in aceste zile un forum pentru a analiza posibilitatile de salvare a Deltei Dunarii de la un dezastru ecologic. UISE, CUNS si WWF vor solicita o intalnire cu expertii comisiei internationale pentru a sublinia opozitia societatii civile ucrainene fata de proiectul Guvernului de la Kiev de a construi canalul Bastroe.
Kievul a ignorat solicitarile publice
UISE, CUNS si WWF sustin ca Guvernul ucrainean a ignorat toate solicitarile publice de conservare a rezervatiei Delta Dunarii si a lansat in schimb o campanie nationala si internationala de dezinformare pentru a apara prin orice mijloace un proiect ucigas. Organizatiile citate sustin ca Ministerul Transporturilor din Ucraina disemineaza in mod cinic informatii false despre construirea canalului, prima minciuna fiind aceea ca nu este vorba de construirea unui nou canal, ci de repunerea in functiune a unuia mai vechi. UISE, CUNS si WWF sustin ca in estuarul Bastroe nu a existat niciodata un astfel de canal. Cele trei organizatii citate mai condamna si atitudinea trimisului special al MAE ucrainean, Natalia Zarudna, care a dezinformat in mod constant comunitatea internationala in privinta construirii canalului Bastroe. De asemenea este condamnata si atitudinea ministrului ucrainean de Externe Konstantin Griscenko "care a gasit o modalitate excelenta de a cheltui fondurile publice ucrainene prin publicarea unui articol publicitar in cotidianul american Washington Post in care descrie canalul Bastroe ca fiind un mariaj intre economie si ecologie".
Organizatiile civice continua protestele internationale. La http://www.petitiononline.com/RomDelta/ se afla deja peste 41.000 de semnaturi care vor fi inaintate forurilor europene si euro-atlantice specializate, alaturi de apelul celor peste 150 de NGO romane si straine.
George DAMIAN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
lasa..c-o fi bine...   de s.jude
A r h i v a
  Buna vestire    18 comentarii
  UE va monitoriza la sange toate actiunile Guvernului    1 comentariu
  Opozitia: Gest diplomatic de bunavointa    1 comentariu
  Iliescu e multumit de Raportul de tara    1 comentariu
  PNA da vina pe "persoane din cadrul institutiilor statului"    1 comentariu
  Alianta PNL-PD va depune o motiune pentru sustinerea libertatii de expresie    1 comentariu
  Editie Speciala la Realitatea TV    1 comentariu
  RAFO, liderul datornicilor    
  "Elefantii" retelei Nufarul au pus mana pe Rafo    2 comentarii
  Salvatorii Retelei NUFARUL    
  Primaria ar putea fi obligata sa sprijine constructia Catedralei    2 comentarii
  SUA si Rusia in batalie pe Ucraina    2 comentarii
  Armata romana a respins o invazie la Gurile Dunarii    8 comentarii
  Vadim spalat de Onisoru, UDMR si PNTCD    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Simona Lungu este judecatoarea porno (273 afisari)
 Salvatorii Retelei NUFARUL (86 afisari)
 Stiri pe scurt (55 afisari)
 "Caline, daca ma iubesti" (50 afisari)
 Marcel Maris a demisionat de la Selmont (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01211 sec.