Ziua Logo
  Nr. 3139 de joi, 7 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Primaria ar putea fi obligata sa sprijine constructia Catedralei
-- Senatorii Comisiei de cultura si cei ai Comisiei juridice au decis sa transforme in proiect de lege initiativa guvernamentala prin care constructia ar urma sa se cladeasca in Parcul Carol
Primarul general Traian Basescu ar putea fi obligat sa sprijine realizarea Catedralei Neamului in Parcul Carol. Senatorii Comisiei de cultura si cei ai Comisiei juridice au decis ieri ca "Guvernul Romaniei si autoritatile administratiei publice centrale si ale municipiului Bucuresti vor acorda sprijinul legal necesar realizarii Catedralei Mantuirii Neamului, la solicitarea Patriarhiei Romaniei". Chiar daca in timpul dezbaterilor mai multi senatori s-au declarat impotriva initiativei Guvernului, singurul care s-a abtinut de la adoptarea actului normativ a fost George Pruteanu. Cel mai vehement opozant al construirii Catedralei Neamului in Parcul Carol a fost chiar Traian Basescu. El s-a declarat categoric impotriva locatiei alese de Executiv, oferind mai multe variante de lucru. Guvernul nu a tinut insa cont de protestul primarului general si al societatii civile, inaintand proiectul de lege spre dezbatere Senatului.
Cel care a dorit amendarea proiectului de lege, in sensul implicarii Primariei, a fost senatorul PSD Doru Ioan Taracila. Completarea propusa de Taracila a fost acceptat in unanimitate de Comisiile juridica si de cultura din Senat. "O sa fie nevoie de autorizatii si de alte documente. Primaria ar putea sprijini proiectul", si-a motivat Taracila amendamentul.
Catedrala se va construi in Parcul Carol
Senatorii au mai convenit schimbarea titlului proiectului in "Lege privind realizarea Catedralei Mantuirii Neamului". Propunerea a apartinut senatorului PRM Mihai Ungheanu, care a apreciat ca formula propusa de Guvern - "Proiect de lege privind stabilirea unor masuri pentru realizarea Catedralei Mantuirii Neamului" - nu este clara. Catedrala Mantuirii Neamului, "simbol al bimilenarei marturii a credintei ortodoxe pe pamant romanesc", se va realiza in Municipiul Bucuresti, Calea Serban Voda, Parcul Carol, Sector 4, stipuleaza un alt amendament acceptat de membrii celor doua comisii. In proiectul venit de la Guvern, se mentioneaza ca locasul de cult se va construi pe spatiul apartinand Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane. "Terenul, in suprafata de 13.814 metri patrati, trece din domeniul public al statului in domeniul privat al statului, se transmite cu titlu gratuit in proprietatea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane si este destinat exclusiv construirii Catedralei", se precizeaza in proiectul de lege. Terenul proprietate publica a statului, in suprafata de 38.890 metri patrati, avand destinatia de parc public, se transmite in folosinta gratuita Patriarhiei, pe perioada existentei Catedralei, careia in revine obligatia de a-l intretine in mod corespunzator.
Pruteanu, impotriva
La dezbateri, mai multi senatori au ridicat obiectii cu privire la amplasarea Catedralei. Unii dintre ei s-au pronuntat in favoarea organizarii unui referendum in acest sens. "As accepta un referendum. Dar cati dintre ei cunosc istoria Bucurestiului, sau cati sunt nascuti in Bucuresti", s-a intrebat retoric senatorul PSD, Florin Rotaru. Fata de aceasta remarca, a reactionat imediat George Pruteanu. "Putem vorbi doar de un referendum national. Nu stau acum sa vad cati au buletin de Bucuresti sau cati s-au nascut aici. Nu este vorba de un monument doar al bucurestenilor, ci al intregii Romanii", a spus senatorul independent. El s-a declarat, de altfel, impotriva construirii Catedralei in Parcul Carol. "Nu este obligatorie aceasta locatie. A inghesui si una si alta e un lucru de nefacut (n.red. Catedrala ar urma sa se construiasca in spatele fostului Monument al Eroului Necunoscut)", a spus Pruteanu. In opinia sa, este un nonsens sa se construiasca Caterala pe "o incordare a vointelor". "Este mai rezonabil sa se gaseasca alt loc, care sa nu afecteze nimic si sa nu dea la o parte nimic", a comentat Pruteanu.
Parcul Izvor, un alt amplasament
"Aceasta Catedrala se doreste un loc al impacarii omului cu Dumnezeu si se porneste cu vrajba", a continuat senatorul Ioan Aurel Rus (membru al Comisiei pentru drepturile omului). El a sustinut amplasarea Catedralei in alte locuri potrivite pentru constructie, cum ar fi Parcul Izvor. Ideea de a se gasi un alt spatiu pentru realizarea constructiei a fost impartasita si de colegul sau de partid Marius Constantinescu. Acesta a aratat ca nu este vorba doar de construirea Catedralei, ci si de amplasarea anexelor. "Nu este suficient loc. Au existat trei tentative de ridicare a Catedralei: in 1884, in 1935 si in 2004. De ce trebuie sa ne grabim si sa facem un lucru fara perspectiva", a sustinut Constantinescu.
PSD: "Alte locatii nu sunt potrivite"
Ministrul Culturii Razvan Theodorescu si alti senatori PSD au sustinut insa ideea amplasarii Catedralei in Parcul Carol, invocand, printre altele, faptul ca spatiul respectiv a fost proprietatea Mitropoliei. "Este dorinta bisericii ca pe pamantul ei sa fie construita Catedrala", a afirmat Theodorescu. Ministrul a sustinut totodata ca alte locatii din Bucuresti nu sunt potrivite pentru realizarea constructiei: in Parcul Izvor, din cauza panzei freatice, langa Biblioteca, pamantul a fost restituit, iar la Vacaresti este "un hau cu betoane", fiind inceputa in anii '80 o constructie de proportii, suprafetele din zona fiind de asemenea restituite. Proiectul de lege urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Senatului.
Roxana ANDRONIC 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Raspuns pt. omul cu picioare foarte paroase   de Marian Dinca
Este timpul ca PATRIARHUL sa dea 'napoi: - O BISERICA CONSTRUITA IN VRAJMASIE SI NEDORITA ACOLO va mosteni blestemul ..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Buna vestire    18 comentarii
  UE va monitoriza la sange toate actiunile Guvernului    1 comentariu
  Opozitia: Gest diplomatic de bunavointa    1 comentariu
  Iliescu e multumit de Raportul de tara    1 comentariu
  PNA da vina pe "persoane din cadrul institutiilor statului"    1 comentariu
  Alianta PNL-PD va depune o motiune pentru sustinerea libertatii de expresie    1 comentariu
  Editie Speciala la Realitatea TV    1 comentariu
  RAFO, liderul datornicilor    
  "Elefantii" retelei Nufarul au pus mana pe Rafo    2 comentarii
  Salvatorii Retelei NUFARUL    
  SUA si Rusia in batalie pe Ucraina    2 comentarii
  Comisia internationala a ajuns pe Bastroe    1 comentariu
  Armata romana a respins o invazie la Gurile Dunarii    8 comentarii
  Vadim spalat de Onisoru, UDMR si PNTCD    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Simona Lungu este judecatoarea porno (273 afisari)
 Salvatorii Retelei NUFARUL (86 afisari)
 Stiri pe scurt (55 afisari)
 "Caline, daca ma iubesti" (50 afisari)
 Marcel Maris a demisionat de la Selmont (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01080 sec.