Ziua Logo
  Nr. 3139 de joi, 7 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Parcul Carol - un test al democratiei
Gabriel ANDREESCU 
Controversa juridica, legislativa, sociala, culturala si morala din jurul Parcului Carol inregistreaza un nou episod. Comisia juridica din Senat a aprobat acum cateva zile trecerea unui teren in suprafata de 13.814 mp, situat in spatele Mausoleului, cu titlu gratuit, in proprietatea Patriarhiei BOR, in scopul construirii Catedralei Mantuirii Neamului. Diferenta de 38.890 mp, care si ea ar intra in proprietatea BOR, urmeaza sa-si pastreze destinatia de parc public.
BOR si guvernul au renuntat deci la demersurile anterioare. Reactia rapida a unor organizatii neguvernamentale si a arhitectilor, activismul riveranilor si miile de cetateni responsabili care au participat la mitingurile de duminica, artisti precum Dumitru Gorzo, si, in sfarsit, pozitia ferma a primarului Traian Basescu blocasera in ultimul minut distrugerea frumosului ansamblu peisagistic.
BOR s-a temut ca alegerile sa nu scoata din scena prietenii ei politici. Acesta este motivul pentru care Patriarhia si echipa lui Adrian Nastase au hotarat sa mearga pe mana Parlamentului, cat timp acesta mai este controlat de PSD. Au fost si renuntari. In noua formula, transformata de guvern in proiect de lege, urmeaza "ca mausoleul sa ramana pe locul in care se afla, dar fara hemiciclul inconjurator, iar Catedrala sa fie construita in continuare...".
Ideea implicarii Parlamentului a fost pregatita cu discretie. O noua amplasare, noi schite finalizate rapid. In momentul initierii procedurilor legale, Patriarhul Teoctist a publicat pagini ample in cotidianul de serviciu al PSD - ma refer la "Independent"-, cerand construirea Catedralei in parc. Actul normativ nu a asteptat nici un pic. In timp ce proiecte de lege importante pentru viata publica zac ani de zile, motivandu-se supraaglomerarea legislativului, transmiterea in proprietate privata a 5,27 ha din Parcul Carol a trecut imediat de Comisia juridica.
Si totusi, stilul mafiotic al intregii afaceri politicianisto-bor-iste s-a razbunat. Pentru a-i convinge pe parlamentari, autorii expunerii de motive au riscat un fals. Conform lor, noul amplasament al Catedralei fusese stabilit "... potrivit studiilor de amplasare ale Ordinului Arhitectilor din Romania, realizate in acest scop".
Suficient ca subiectul sa se aprinda. Ordinul Arhitectilor din Romania a reactionat sub semnatura lui Serban Sturdza, deplangand falsul. Comunicatul de presa al OAR a amintit ca, din contra, Ordinul s-a pronuntat pentru conservarea Parcului Carol in integralitatea sa, ca monument istoric protejat de lege, aflat pe Lista monumentelor istorice, inclusiv in ultima varianta publicata in Monitorul Oficial din 16 iulie 2004. Citez din argumentele presedintelui OAR: "Este convingerea noastra ca Parcul Carol reprezinta o formatie de o rara unitate, la care participa un peisaj amenajat de exceptie, valori de arta si arhitectura, precum si memoria istorica a locului. Ordinul Arhitectilor din Romania adera la opinia motivata stiintific, continuta in studiul privind amplasarea Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol, elaborat de Centrul de cercetare, proiectare, expertiza si consulting al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu la comanda Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, incheiat in iunie 2004. Concluziile acestui studiu exhaustiv arata ca "amplasarea Catedralei Patriarhale in Parcul Carol (1) conduce la distrugerea calitativa a parcului monument (2), determina demolarea unui monument artistic al parcului, adecvat insusirii ca Pantheon national (3), este nepotrivit dimensiunii si caracterului complex al programului catedralei (4), intreaga operatiune, inclusiv atribuirea terenului, determina incalcarea legislatiei si reglementarilor in vigoare (...)".
Argumentandu-si pozitia, Ordinul Arhitectilor invoca Conventia europeana a peisajului, adoptata la Florenta in anul 2000 si ratificata de Romania. Potrivit Conventiei, "protectia peisajului cuprinde actiunile de conservare si mentinere a aspectelor semnificative sau caracteristice ale unui peisaj, justificate prin valoarea sa patrimoniala derivata din configuratia naturala si/sau de interventia umana". Fiecare stat parte la Conventie se obliga ca, pe plan intern, sa dispuna masuri generale si specifice de protejare a peisajului, printre care recunoasterea juridica a peisajelor ca o componenta esentiala a cadrului de viata pentru populatie, expresie a diversitatii patrimoniului comun cultural si natural si fundament al identitatii acesteia.
Cum era de asteptat, Ordinul Arhitectilor a fost urmat de Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, initiatoarea din primavara a campaniei de demonstratii. La 1 octombrie, asociatia a protestat fata de initiativa Guvernului, adresand un apel membrilor Parlamentului pentru a nu vota proiectul de lege. Se ignora, spune comunicatul asociatiei, ca declasarea a 5,27 ha din Monumentul istoric Parcul Carol este in litigiu. Apoi, proiectul de lege salveaza doar aparent Mausoleul construit de arhitectii Nicolae Cucu si Horia Maicu, deoarece hemiciclul care face parte integranta din el este condamnat la demolare. Citez in continuare: "Bucurestenii sunt vaduviti de un ansamblu cu o exceptionala valoare peisagistica, arhitecturala si istorica. Consideram ca noua strategie a Guvernului este o recunoastere implicita a esecului demersurilor initiale, dupa ce esafodajul de acte normative aprobate anterior s-a lovit de rezistenta societatii civile si a specialistilor."
Saptamana viitoare, asupra proiectului de lege se va pronunta si Comisia de cultura a Senatului. Urmeaza alte hopuri. Proiectul de lege ar putea fi oprit si cu ocazia promulgarii, caci presiunea menita sa salveze parcul va creste. Astfel, tema amplasarii Catedralei in Parcul Carol a devenit unul dintre testele cele mai interesante ale democratiei in Romania. Controversa juridica, legislativa, sociala, culturala si morala din jurul Parcului Carol va intra in istorie.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Pantheon national   de Vasile Teodorovici
trei adevaruri simple   de lucid
Uluitor!   de Gargantua
cand s-a construit mauzoleul comunist ...   de toni
Simplu   de namidee
Din nou numiti mausoleul comunistilor un Pantheon National ?!?!? - Uite ce scriam acum trei zile pe tema asta...   de Scorilo
Carole, Romanii te iubeste. Uite au deschis si un parc in cinstea ta, inca fiind in viatza!   de roy
A r h i v a
  Cine se teme de victorie?    37 comentarii
  Ni s-a daruit economia functionala de piata    4 comentarii
  "Caline, daca ma iubesti"    7 comentarii
  "Sistemul ticalosit"    4 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Simona Lungu este judecatoarea porno (273 afisari)
 Salvatorii Retelei NUFARUL (86 afisari)
 Stiri pe scurt (55 afisari)
 "Caline, daca ma iubesti" (50 afisari)
 Marcel Maris a demisionat de la Selmont (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.89804 sec.