Ziua Logo
  Nr. 3130 de luni, 27 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
-- Europa critica Ucraina
Comitetul de Monitorizare al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a criticat recent lipsa de reforme democratice pe care a observat-o in Ucraina, in contextul apropierii alegerilor prezidentiale din aceasta tara, informeaza un comunicat al APCE. Prin urmare, Adunarea Parlamentara a CE a solicitat Ucrainei sa garanteze completarea la timp a listelor de votanti pe intreg teritoriul Ucrainei, sa garanteze ca mass-media nu vor fi persecutate sau influentate pe parcursul alegerilor si sa intrerupa participarea functionarilor publici la campaniile electorale. Comitetul de Monitorizare al APCE a avertizat Ucraina ca va verifica indeaproape indeplinirea, pana la alegerile prezidentiale din Ucraina, a acestor solicitari. (D.E.)
Milut, candidatul AP
Marian Milut este candidatul oficial la Presedintia Romaniei din partea Actiunii Populare (AP), a anuntat ieri presedintele formatiunii crestin-democrate, Emil Constantinescu. Membru fondator al asociatiei civice Actiunea Populara si, in prezent, om de afaceri, Marian Milut este, in opinia lui Constantinescu, "presedintele de care Romania are nevoie". "Am decis sa candidez pentru ca Romania are nevoie de o alternativa in conditiile in care, inaintea alegerilor din 2004, ne aflam in situatia dramatica de a alege aceleasi clisee de 14 ani", a declarat Milut. Totodata, el a precizat ca intra in politica de pe pozitia unui om de afaceri realizat material care nu isi urmareste interesul propriu, ci doreste sa promoveze bunastarea comuna. Milut a mai fost de parere ca in Romania nu exista un nucleu politic puternic de centru dreapta care sa poata stopa abuzurile partidului de guvernamant. (R.G.)
Demisii in alb la D.A.
Candidatii Aliantei PNL-PD din Bistrita-Nasaud la alegerile parlamentare isi vor depune demisiile in alb, pentru ca acestea sa fie folosite de Alianta in cazul in care se va constata ca nu isi fac datoria in Parlament, a anuntat liderul filialei PD, Ioan Oltean, conform Mediafax. Deputatul Ioan Oltean, co-presedinte la nivel judetean al Aliantei PNL-PD, a declarat, sambata, la reuniunea Ligii alesilor locali ai Aliantei, ca toti cei aflati pe locuri eligibile sunt dispusi sa semneze demisii in alb care sa poata fi folosite in cazul in care se va considera ca ei nu isi fac datoria. (O.B.)
Documentare pentru jurnalisti
Centrul Regional al fundatiei americane Project on Ethnic Relations (PER) pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizeaza in perioada 26-28 septembrie o "calatorie de documentare in comunitati ale minoritatilor nationale". Timp de trei zile, jurnalisti din media centrale si locale merg in Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Ordorheiu Secuiesc si Targu Mures, unde vor discuta cu autoritati locale si membri ai comunitatii maghiare si roma despre problemele cu care se confrunta. Vor fi vizitate mai multe centre pentru romi din localitate si vor avea loc discutii cu jurnalisti locali si lideri ai comunitatii. (A.D.)
Szasz Jeno (UCM), reales
Reales sambata in functia de lider al Uniunii Civice Maghiare (UCM), Szasz Jeno a criticat dur UDMR. "Inainte de 1989 exista partidul unic PCR, iar acum exista UDMR, care nu ofera comunitatii maghiare posibilitatea de a alege", a spus Szasz, conform Mediafax. Reprezentantii UCM au condamnat politica conducerii UDMR pe motiv ca a declansat un "razboi fratricid maghiaro-maghiar". In opinia lui Szasz, in eventualitatea in care maghiarii din Romania isi vor pierde reprezentarea parlamentara, principalul vinovat este UDMR. De asemenea, Kover Laszlo, vicepresedintele principalului partid al opozitiei de la Budapesta, FIDESZ, a precizat ca politica de 14 ani a UDMR a determinat plecarea din Romania a peste 200.000 de maghiari. Cei peste 150 de participanti la Congresul UCM au adus argumente in favoarea necesitatii obtinerii autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc si a autonomiei culturale in zonele din Ardeal in care maghiarii nu sunt majoritari. (Razvan GHEORGHE)
Arestari in US Army
Un militar american, Soldatul Federico Merida, a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru uciderea unui membru al Garzii nationale irakiene langa orasul Tikrit (180 de kilometri nord de Bagdad), informeaza un comunicat al Armatei SUA. "Merida a pledat vinovat pentru omor si pentru false declaratii in timpul pro cesului in fata curtii martiale asupra bazei de operatiuni avansate Danger, la Tikrit, Irak", si a fost, de asemenea, exclus din armata pentru conduita dezonoranta, precizeaza textul. Un general din Garda nationala irakiana a fost arestat de fortele SUA, sub acuzatia de legaturi cu rebelii. Conform textului, generalul Lahibi conducea trei batalioane ale Garzii Nationale, insarcinate cu mentinerea ordinii in provincia Diyala. Un raid aerian al americanilor a provocat, sambata, la Fallujah, cel putin 15 morti si 33 de raniti. O racheta a explodat, ieri, in centrul Bagdadului, omorand cel putin o persoana si ranind alte cateva, informeaza Reuters, citand martori oculari. O deflagratie puternica s-a facut auzita in intreg orasul; doua masini aflate in apropiere de locul impactului au luat foc; persoanele ranite au fost transportate de urgenta la spital, au informat canalele televiziunilor internationale. (I.C.)
A r h i v a
  Bastroe, sfidare la NATO    3 comentarii
  A intrat dihonia intre Mashadov si Basaev    3 comentarii
  Israelul, in ofensiva internationala anti-Hamas    7 comentarii
  Serban Nicolae, ministrul tafnos, slab la Constitutie    
  "America, Europa si Noua Ordine Mondiala"    4 comentarii
  "Salvati Romania" la MTV Forum    
  Iliescu si Nastase, capi de lista la Bucuresti    1 comentariu
  TVR, parata la Scheele    
  Lapusan: "In PSD nu prea exista democratie"    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Andi Moisescu si Olivia Steer s-au casatorit (341 afisari)
 Trei morti din cauza bacilului piocianic (206 afisari)
 Lehamitea lui Branzan tine Ambulanta BGS pe dreapta (104 afisari)
 Conexiunea Cotroceni – Nufarul (65 afisari)
 ICONOSTASUL BISERICII DARUITE DE PAPA (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00954 sec.