Ziua Logo
  Nr. 3130 de luni, 27 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Serban Nicolae, ministrul tafnos, slab la Constitutie
-- Serban Nicolae, fost consilier prezidential, acum membru al Executivului, acuza DA de "mitocanie politica" * Motivul: liberalii si democratii cerusera, constitutional, sefului statului, nepromulgarea a doua legi
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Serban Nicolae, a calificat drept "o mostra inacceptabila de mitocanie politica" solicitarea adresata de PNL-PD presedintelui Ion Iliescu de a nu promulga Legea alegerilor parlamentare si Legea statutului alesilor locali si de a da in scris explicatii in legatura cu constitutionalitatea acestor legi. Ministrul a omis faptul ca pentru un partid parlamentar, aflat in opozitie, exista doua posibilitati de a ataca o lege votata de majoritatea parlamentara: sesizarea Curtii Constitutionale si cererea catre seful statului pentru nepromulgarea Legii. Serban Nicolae sustine, intr-un comunicat de presa, ca demersul Aliantei DA este in afara regulilor constitutionale democratice, iar "tonul imperativ folosit la o solicitare ce depaseste atat dispozitiile Constitutiei, cat si natura raporturilor dintre seful statului si partidele politice, indica, fara dubiu, ca reprezentantii Conventiei DA (probabil Conventia Democrata Ailalta) au inceput campania electorala cu armele demagogiei si grosolaniei".
Ministrul mai considera ca solicitarea ca presedintele Romaniei sa treaca peste vointa Parlamentului, ca si peste decizia unanima a Curtii Constitutionale arata ca, in lipsa unei oferte politice pozitive si de continut, "disperarea Conventiei DA se transforma in panica". Serban Nicolae persista in a omite ca, deseori, presedintele a returnat Parlamentului unele Legi, cerand Legislativului sa revada o serie de prevederi. Iar acest lucru s-a intamplat chiar atunci cand Serban Nicolae era consilier al presedintelui Romaniei, pe probleme juridice. Mai mult, atitudinea fostului consilier prezidential denota faptul ca acesta nu cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei, care in articolul 77, alineatul 2 spune clar: "Inainte de promulgare, Presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii", adica seful statului poate trece peste vointa Parlamentului.
"Ar fi fost mai decent ca parlamentarii semnatari, dupa ce au uzat de mijloacele constitutionale si regulamentare de exprimare a opiniei, sa accepte rezultatele votului din Parlament si decizia Curtii Constitutionale", mai spune ministrul in comunicat. "Asa cum am mai aratat, asemenea demersuri ne obliga sa le repetam reprezentantilor PNL-PD Constitutia Romaniei, pana cand vor reusi sa o inteleaga si sa o accepte", afirma Serban Nicolae.
Argumentele PNL-PD
Un grup de 52 de deputati PNL si PD au trimis, joi, doua scrisori presedintelui Ion Iliescu, solicitandu-i acestuia sa nu promulge legile alegerilor generale si statutul alesilor locali. Parlamentarii Aliantei au aratat ca legea alegerii Camerei si Senatului prevede posibilitatea ca numai presedintele Romaniei sa poata candida ca independent pe listele unui partid pentru Parlament, ceea ce contravine Constitutiei si creaza o discriminare intre seful statului si cetatenii care nu pot candida ca independenti, cum ar fi magistratii sau preotii. In scrisoarea privind legea alegerilor generale, semnatarii ii amintesc presedintelui Iliescu discursul pe care l-a rostit la sesiunea aniversara a Senatului, potrivit caruia folosirea functiei publice in vederea obtinerii de avantaje sau privilegii este incompatibila cu demnitatea de senator sau deputat. "Este, asadar, compatibil sa folosesti functia publica de presedinte al Romaniei, sa te folosesti de un partid politic - PSD - aflat la guvernare, pentru a obtine, prin lege, privilegii, un statut aparte, acela de candidat independent pe listele unui partid politic?!?", se intreaba retoric semnatarii scrisorii. In scrisoarea referitoare la legea statutului alesilor locali, cei 52 de deputati PNL si PD solicita sefului statului sa nu promulge statutul alesilor locali in aceasta forma, care nu combate fenomenul migratiei politice. Semnatarii celor doua scrisori ii solicita presedintelui Ion Iliescu sa raspunda in scris cu argumentele pe care le considera necesare. Curtea Constitutionala a respins sesizarea a 51 de deputati PNL si PD privind neconstitutionalitatea unor prevederi din legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului. (Anca HRIBAN)
A r h i v a
  Bastroe, sfidare la NATO    3 comentarii
  A intrat dihonia intre Mashadov si Basaev    3 comentarii
  Israelul, in ofensiva internationala anti-Hamas    7 comentarii
  "America, Europa si Noua Ordine Mondiala"    4 comentarii
  "Salvati Romania" la MTV Forum    
  Iliescu si Nastase, capi de lista la Bucuresti    1 comentariu
  TVR, parata la Scheele    
  Lapusan: "In PSD nu prea exista democratie"    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Andi Moisescu si Olivia Steer s-au casatorit (341 afisari)
 Trei morti din cauza bacilului piocianic (206 afisari)
 Lehamitea lui Branzan tine Ambulanta BGS pe dreapta (104 afisari)
 Conexiunea Cotroceni – Nufarul (65 afisari)
 ICONOSTASUL BISERICII DARUITE DE PAPA (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00929 sec.