Ziua Logo
  Nr. 3130 de luni, 27 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
ICONOSTASUL BISERICII DARUITE DE PAPA
In ziua de 28 septembrie, la orele 16, va avea loc la Roma sfintirea iconostasului bisericii Sfantul Ioan Casian, apartinand comunitatii ortodoxe romanesti. Vor oficia IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei, IPS Iosif Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala si parohul bisericii, Arhimandritul Iuvenalie Ionascu. Iconostasul a fost realizat de pictorul Sorin Dumitrescu, ajutat de mesterul tamplar Gheorghe Sandulescu, care a confectionat cu pricepere si maiestrie artizanala suportul de lemn.
Biserica Sfantul Ioan Casian, purtand altadata numele de Scala Coeli, dupa faimoasa scara cereasca din vedenia Sfantului Bernard de Clairvaux, a fost daruita parohiei ortodoxe romanesti din Roma de catre Sanctitatea Sa, Papa Ioan Paul al II-lea, la intoarcerea din istorica vizita facuta in Romania. Biserica este situata intr-un loc de pelerinaj extrem de frecventat, numit Tre Fontane, dupa biserica cu acelasi nume, si se invecineaza cu biserica cisterciana a Manastirii Sf. Vincentiu si Anastasie. In vechime, pe acest teren erau executati adversarii Imperiului Roman. Aici a fost decapitat Sfantul Apostol Pavel. In subsolul bisericii daruite de Sfantul Parinte a zabovit timp de trei zile, inainte de a fi executat, Apostolul Neamurilor.
Darul Papei este deci inzestrat cu un puternic suport simbolic: urmasul apostolic al Sfantului Petru ofera ortodoxiei latine a Bisericii Ortodoxe Romane un locas pecetluit duhovniceste de Sfantul Pavel!
La originea confectionarii acestei uriase componente liturgice se afla initiativa Excelentei Sale, Domnul Ambasador Teodor Baconsky, la vremea respectiva ambasador al Romaniei pe langa Sfantul Scaun. Lui ii apartine intuitia de a-l fi determinat pe paroh sa comande un iconostas semnat de Sorin Dumitrescu.
Biserica daruita este o opera arhitectonica redutabila, de secol XVI, apartinand arhitectului renascentist Giacomo della Porta, ucenicul preferat al marelui Leon Batista Alberti, parintele perspectivei. A trebuit deci elaborat un iconostas roman, care sa exprime sinteza dintre tipul de rigoare renascentista, specifica stilului arhitectonic albertian si unitatile stilistice bizantine, asa cum sunt ele reflectate de structura teologica si morfologica a iconostasului clasic, de secol XV.
Iconostasul masoara in inaltime 6,50 m, iar in latime 5,50 m. Suportul este confectionat din traverse geluite de stejar, de 9 cm latime, nesculptate si partial acoperite cu foita de aur. Piesa este formata din 5 randuri de icoane mari, in total 25, fiecare masurand in medie 1,10 m. Parcurgandu-l cu vederea de sus in jos, in partea cea mai de sus este montata aureola iconostasului, in mijlocul careia este "scrisa" icoana Sfantului Duh. Randul de dedesubt cuprinde pe 3 siruri, numele celor 42 de persoane si generatii care s-au succedat intre Avraam si Iisus Hristos. Randul urmator exprima lapidar, printr-o megaicoana Deisis, Biserica Cereasca: Domnul inscris in mandorla din mijloc, flancat de Maica Sa si de Prietenul Mirelui, Sfantul Ioan Botezatorul, flancati la randu-le de Sfintii Arhangheli Mihai si Gavriil, iar in capat de tot, de fiecare parte, cate un Heruvim si cate o Sabie de foc. Randul trei este ocupat de cortegiul celor 12 apostoli, indreptandu-se, si dinspre dreapta si dinspre stanga, inspre Sfanta Fata - binecunoscuta Naframa a Regelui Abgar - situata pe mijlocul benzii, sub ipostaza icoanei lui Hristos din Deisis, a ipostazei Celei De A Doua Veniri. La cele doua capete ale acestui rand sunt figurati, cu vadite aluzii ecumenice, un episcop al Rasaritului crestin - Sfantul Nifon al Constantianei si un episcop al Apusului crestin - Sfantul Mare Ierarh Silvestru, Papa al Romei, ambii apartinand Bisericii Nedespartite.
Dedesubt, ca o cingatoare a iconostasului, este figurat Praznicarul, care cuprinde cele 12 Praznice imparatesti ale Bisericii Nedespartite, de o parte si de alta a celei de a treia ipostaze cristice - Hristos euharistic, reprezentand un potir in care salasluieste in stare de jertfa Pruncul divin.
Aceasta este partea superioara a iconostasului care reprezinta simbolic Trupul lui Hristos, adica Biserica Lui.
Sub Praznicar, ca in structura discursiva teologica a oricarui iconostas, se afla icoanele intruparii Celei De A Doua Persoane a Sfintei Treimi, care constituie soclul teologic al Bisericii. El este format din icoanele imparatesti - icoana Maicii Domnului cu Pruncul sau Icoana Chipului indumnezeit si Icoana lui Hristos Pantocrator sau Icoana Chipului intrupat. Pe usile imparatesti este figurata Buna Vestire a intruparii Domnului. Pe usile diaconale, laterale si sub icoanele imparatesti sunt figurati Serafimi si Heruvimi.
Iconostasul a fost confectionat si ridicat in spatiul salii de festivitati a Facultatii de Teologie, oferit cu generozitate si asistat academic de Parintele decan Nicolae Necula si Parintele prodecan Constantin Coman. Realizarea lucrarii s-a intins pe o durata de aproape doi ani si jumatate. Costurile lucrarii au fost in intregime finantate de Guvernul Romaniei.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Minunat!   de Cato
A r h i v a
     15 comentarii
  Reteaua Nufarul    
  Armata secreta a lui Hitler din India    2 comentarii
  Asasinul BTK isi bate joc de anchetatori    
  Penitenciarul groazei    4 comentarii
  Regulamentul privind regimul detinutilor, modificat anul trecut    2 comentarii
  Guvernul vrea potere de pensionari in piete    4 comentarii
  Tiganii, singurii care au grija de mediu    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Andi Moisescu si Olivia Steer s-au casatorit (341 afisari)
 Trei morti din cauza bacilului piocianic (206 afisari)
 Lehamitea lui Branzan tine Ambulanta BGS pe dreapta (104 afisari)
 Conexiunea Cotroceni – Nufarul (65 afisari)
 ICONOSTASUL BISERICII DARUITE DE PAPA (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01126 sec.