Ziua Logo
  Nr. 3130 de luni, 27 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Conexiunea Cotroceni � Nufarul
-- Eliminarea concurentilor
Grupul de firme VGB si magnatul Ovidiu Tender au fost atrasi, inca din anul 2001, de privatizarea unei exploatatii miniere extrem de profitabile, din judetul Constanta, aflate in administrarea unei societati de stat care a functionat in mod clientelar. La nivelul anului 1990, Dobromin SA era unul din gigantii industriei mineritului, furnizand o cifra considerabila din exporturile Romaniei catre statele europene. Societatea extragea creta, argila caolinoasa, dolomita, cuartita, calcar. Exploatatia de creta era unica la nivelul Romaniei, iar cea de argila caolinoasa, material care se foloseste la productia faiantei, gresiei si a altor materiale ceramice, reprezenta 70% din capacitatea de extractie nationala. Pana in anul 2000, "Dobromin" a inchis mai multe exploatatii miniere, initiind procedura de conservare, potrivit prevederilor legale. In aceeasi perioada au aparut si primele oferte serioase si consistente de asociere sau de privatizare din partea unor societati private puternice. Rand pe rand, statul roman a refuzat sa dea o finalitate propunerilor primite, insa in anul 2003 cele mai profitabile sucursale miniere ale societatii "Dobromin", respectiv Medgidia si Basarabi, au fost vandute. Sucursala miniera Medgidia a fost achizitionata de Andreea Anca Dan, fiica lui Dan Iosif (foto), consilierul presedintelui Romaniei, Ion Iliescu. Pentru adjudecarea activului Medgidia de catre aceasta, mai multe persoane, cu o influenta decisiva in privinta sortii mineritului dobrogean, au uns mecanismele decizionale, in vederea anularii tuturor discutiilor angajate anterior de catre proprietarul Dobromin, fosta Autoritate pentru Privatizare (APAPS). Astfel, potrivit unui raport remis Autoritatii sub semnatura directorului Ion Valentin in anul 2002, SC Dobromin SA preciza ca, in privinta activului de la Medgidia, au fost initiate negocieri in vederea asocierii cu societatea Util Total SRL Bucuresti. Situatia a fost generata de scrisoarea de intentie depusa de societatea citata sub numarul 3065/26.06.2000. Dobromin a comandat un raport de evaluare catre SC Minesa - ICPM SA Cluj-Napoca, in vederea stabilirii nivelului investitional necesar realizarii unei societati mixte cu firma bucuresteana. Util Total SRL se angaja sa faca investitii care sa conduca la crearea altor 100 de noi locuri de munca, precum si a unor linii de productie de gresie si faianta. Datorita tergiversarilor venite din partea SC Dobromin SA, firma bucuresteana si-a anuntat intentia de a achizitiona activul de la Medgidia, aratandu-si disponibilitatea de a achita un pret competitiv.
Era momentul in care exploatatia de la Medgidia a starnit interesul lui Ovidiu Tender si al fratilor Iancu. In plus, interesul lui Tender a fost potentat la maximum de o alta afacere in care este implicat, respectiv Geoproiect SA Cluj-Napoca. Avand controlul asupra acestui institut, Tender a avut perspectiva resurselor miniere din toata Dobrogea. Inca din 2002, cand Dobromin purta negocierile cu Util Total SRL, Tender si-a trimis un om de incredere la Constanta, respectiv pe Mircea Gogonea, timisorean dupa nastere, fost lucrator la IMGB. Pe de alta parte, prin filiera Dan Iosif, Tender a tras sforile pentru ca privatizarea Dobromin sa intre in portofoliul APAPS Bucuresti, fapt ce s-a si intamplat, in data de 6 iunie 2002. La acea data, in cursa privatizarii initiate la Constanta mai erau inscrise si alte societati, insa acestea au fost scoase din cursa. O mana de ajutor pentru nebuloasa creata in privinta statutului Dobromin a dat si reprezentantul Ministerului Economiei si Comertului in AGA, inginerul Ion Stanciu, care nu a ezitat sa voteze in vederea adoptarii unor decizii controversate. In tot acest timp, Mircea Gogonea s-a ocupat cu strasnicie de Constanta, devenind o prezenta obisnuita in cadrul Dobromin, desi in mod evident nu avea nici o calitate oficiala in cadrul societatii. Rolul acestuia a fost acela de a motiva persoanele cu functii de conducere de la sediul central al Dobromin si de la sucursala acesteia din Medgidia, pentru a pregati terenul unei privatizari de succes. Urmarea se vede in mod indubitabil in rapoartele societatii. Astfel, la nivelul anului 2001, productia sucursalei de la Medgidia a fost de aproximativ 54,5 miliarde de lei, iar la nivelul anului 2002 productia a continuat in acelasi ritm ascendent, la jumatatea anului fiind realizate extractii evaluate la peste 30 de miliarde de lei. In mod evident, societatea nu a suferit nici un reviriment comercial, o parte din productie ramanand pe stoc. La inceputul anului 2003, intr-un moment extrem de favorabil, legat de presiunile institutiilor financiare internationale cu privire la finalizarea procesului de privatizare din Romania, sucursala miniera Medgidia a fost vanduta la un pret de nimic fiicei lui Dan Iosif. Anterior privatizarii de succes, societatea Dobromin a achizitionat un teren pentru care a platit 1,5 miliarde de lei, in zona Medgidia, de la o firma a unchiului lui Dan Iosif. Terenul a fost inclus in patrimoniul sucursalei miniere Medgidia, intorcandu-se la vatra, o data cu achizitionarea activului de catre familia consilierului prezidential. Tot in aceeasi perioada, sucursala a fost inzestrata cu un autoturism de teren.
Fiica consilierului prezidential a platit 19 miliarde de lei
Pretul licitat de fiica lui Dan Iosif a fost de 19 miliarde de lei. Aceasta a achitat suma catre APAPS, iar la scurt timp a mai platit alte aproximativ 5 miliarde de lei pentru diverse obiecte de inventar catre Dobromin SA. Asadar, toata afacerea a valorat 24 de miliarde de lei, in conditiile in care numai productia pe un an este evaluata la peste 54 de miliarde de lei, suma din care insa se scad costurile. Dimensiunile jafului orchestrat de Dan Iosif sunt si mai evidente, daca luam in calcul datele prezentate de Dobromin APAPS, in anul 2002, sub semnatura directorului Ion Valentin. Potrivit documentului citat, in patrimoniul sucursalei Medgidia se regaseau un teren de 23.249 metri patrati, obtinut cu titlul de proprietate nr. 5187/2000 si un altul de 60.576 metri patrati, obtinut cu titlul de proprietate 5487/2000. Valoarea de patrimoniu a celor doua terenuri era de 17.679 miliarde de lei. Dar la acestea se mai adauga si alte trei terenuri, de aproximativ 500.000 de metri patrati, ale punctelor de lucru care au fost vandute fiicei lui Dan Iosif o data cu sucursala. "Investitorul strategic" a intrat si in posesia parcului tehnologic si a mijloacelor de transport ale sucursalei, iar componenta acestora nu este de o valoare neglijabila. Astfel, parcul tehnologic al sucursalei era format din 5 excavatoare E303, 4 buldozere S 1500, 4 incarcatoare * 34, 2 mori MUC 22, 2 excavatoare S 1200, 2 excavatoare S 651. La toate acestea se adauga o foreza SBS 250, o locomotiva LDM 120, un excavator cu rotor ESRC, un autrograder de 180 de cai putere, un tractor, un buldozer si un concasor. Parcul auto al sucursalei, mostenit si el de fiica lui Dan Iosif, era format din 4 autobasculante de 6, 255, 256 si 160 de tone si de o autobasculanta specializata de 16 tone. Valoarea de fier vechi a mijloacelor fixe, a terenurilor si cladirilor administrative este in realitate de cel putin 10 ori mai mare decat pretul oferit de Andreea Anca Dan.
Anca Dan a impartit mosia cu mafiotii Iancu
La scurt timp de la privatizare, fiica lui Dan Iosif s-a asociat cu alte patru persoane fizice si juridice, in vederea constituirii unei societati pe actiuni, care sa administreze activul cumparat pe doi lei de la Dobromin SA. Potrivit actelor existente la Registrul Comertului Constanta, "Miniera Medgidia SA" are urmatoarea structura a actionariatului: Dan Andreea Anca, cu aport de 9 milioane de lei la capitalul social (30%), Cruceanu Nicoleta, cu un aport de 4,5 milioane de lei (15%), Gogonea Mircea, cu un aport de 4,5 milioane de lei (15%). Ceilalti doi actionari sunt persoanele juridice VGB Oil SRL Bucuresti (cu 30%) si Faber Invest & Trade INC din SUA (cu 10%). In decursul anului 2003, Miniera a realizat o cifra de afaceri de 46,5 miliarde de lei, din care profitul brut reprezinta 8,5 miliarde de lei. In mod evident, profitul real a fost acoperit in acte cu tot felul de cheltuieli. La cererea expresa a reprezentantilor VGB, Miniera Medgidia a refuzat sa onoreze datoriile contractate in raporturile cu SC Dobromin SA. La data de 13 mai 2004, firma fiicei lui Dan Iosif si a mafiotilor Iancu datora Dobrominului 5,4 miliarde de lei, reprezentand contravaloarea facturilor fiscale 3709035, 3709036, 3709038, 3709039 - toate emise in data de 22 octombrie 2003, 3709095/30.03.2004 si 3709098 din 30.04.2004. In plus, Miniera Medgidia, la directiva VGB-ului, a incasat in mod necuvenit 3 facturi emise de Dobromin pentru Sanex SA din Cluj-Napoca, anterior privatizarii, valoarea acestora fiind de aproximativ 725 de milioane de lei. In mod evident, datorita influentei de care se bucura mafiotii Iancu, tunul de la Dobromin nu a starnit nici o reactie a autoritatilor.
Doru IORDACHE Adrian CARLESCU Ziua de Constanta 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Pt.texanu   de samson67
H(s)oti si h(s)otii   de samson67
ESTE O AFACERE RENTABILA PENTRU ROMANIA   de texanu
HOPA ! ... "Dragul" de el cere ajutor ...   de libertate
In tarile normale justitia se sesizeaza din oficiu ...   de Pinkie
Dan Iosife,   de Aelectrostivuitoritei
Danutz tu nu vei avea probleme la Jilavele ! oricum iti placea sa maninci "republica" ! ndc   de ionion
pt akimote : ai uitat de un singur lucru : trebuie sa aiba "republica" tare ! ndc   de ionion
Pinkie pune-ti si tu un nufar in par sa ai mai mare succes la "republica" ndc   de ionion
Aoleu Iliescule, ce ai mai frecat "republica" cu nuferi ! Da, stii , ma miram : cum bai matachistul asta (Piatza Matache   de ionion
Lasa Dane ca la Jilavele trezirea de dimineata va fi un pic altfel decit cea de la Cotroceni ! hop hop ! ndc   de ionion
Hop. Hop, va face shareta de la Cotroceni la Jilavele ! Timofte tu ce vei face ? ndc Hau !   de ionion
asteptam si pe dan iosif la montreal....   de manix
Cu ce l-o fi avind la mina pa Iliescu, mutra asta de criminal ? Oare trebuie sa fii....   de akimote
Hotia de la Cotroceni   de GGane
A r h i v a
  Reteaua Nufarul    
  Armata secreta a lui Hitler din India    2 comentarii
  Asasinul BTK isi bate joc de anchetatori    
  Penitenciarul groazei    4 comentarii
  Regulamentul privind regimul detinutilor, modificat anul trecut    2 comentarii
  ICONOSTASUL BISERICII DARUITE DE PAPA    1 comentariu
  Guvernul vrea potere de pensionari in piete    4 comentarii
  Tiganii, singurii care au grija de mediu    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Andi Moisescu si Olivia Steer s-au casatorit (341 afisari)
 Trei morti din cauza bacilului piocianic (206 afisari)
 Lehamitea lui Branzan tine Ambulanta BGS pe dreapta (104 afisari)
 Conexiunea Cotroceni – Nufarul (65 afisari)
 ICONOSTASUL BISERICII DARUITE DE PAPA (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01399 sec.