Ziua Logo
  Nr. 3130 de luni, 27 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Prudenta occidentala, sub ghilotina irakiana
Ileana CORNEA 
Presedintele american, George W. Bush, si-a calcat pe inima si a recunoscut, in traditionala alocutiune saptamanala radiodifuzata, ca persista probleme grave in multe orase irakiene, calificandu-i pe insurgenti drept indivizi "dintre cei mai brutali si nemilosi oameni de pe Pamant". Sfidand evidentele, seful Casei Albe a sustinut, cu tenacitate, de la 1 mai 2003, ca Irakul este pe calea stabilizarii si a ameliorarii situatiei. Era cazul sa admita, in mod public, faptul ca exista probleme in statul pe care l-a atacat pentru a-l "elibera si democratiza". Nu a reusit decat sa amplifice violentele. La ora actuala, diverse grupari islamiste teroriste, de care nu auzise nimeni, se joaca asa cum doresc cu marile guverne ale lumii democratice, rapindu-le cetatenii, fixand ultimatumuri, amenintand cu decapitarea ostaticilor, decapitand ostatici. Cum, uneori, imaginatia umana atinge macabrul, americanul Benjamin Vanderford, in varsta de 22 de ani, a reusit sa induioseze intreaga planeta, realizand un trucaj video prin care isi prezenta propria presupusa decapitare. Imaginile au fost filmate la domiciliul unui prieten, utilizand substante care imitau sangele uman. Explicatia lui Benjamin in legatura cu aceasta regie denota evidente probleme psihice. Tanarul a justificat ca a dorit, in primul rand, sa atraga atentia, si, in al doilea rand, sa demonstreze cat de facil se poate truca un astfel de film. De o luna si jumatate, de cand Biroul Federal de Investigatii din SUA (FBI) a declarat ca a initiat o ancheta pentru a stabili daca Vanderford a incalcat vreo lege prin filmarea si difuzarea pe Internet a acestei farse, nu s-a mai aflat nimic despre tanarul cinefil amator cu gusturi morbide, de parca acest caz nici nu ar fi existat.
Dupa cum aminteam, exaltatul Benjamin constituie o exceptie. In general, inregistrarile video ale executiilor prin decapitare sunt urmate de descoperirea trupurilor neinsufletite, aruncate la o margine de drum, in apropiere de Bagdad, in vreun sac de plastic. Sambata, un mesaj difuzat, tot pe un site islamist anunta executarea cetateanului britanic Kenneth Bigley, de catre un grup apropiat retelei teroriste Al-Queda. In mesaj se mai precizeaza ca sapte militari britanici sunt, de asemenea, capturati. Grupul terorist, condus de iordanianul Al-Zarqawi, aminteste ca a amenintat cu decapitarea lui Kenneth Bigley in cazul in care femeile irakiene nu sunt eliberate din inchisori. In plus, promite, ca bonus, pentru telespectatorii cuminti, o inregistrare a executiei. Diplomatia londoneza considera, insa ca anuntul privind uciderea lui Bigley "nu trebuie luat in serios, pentru moment, invocand lipsa de credibilitate a site-ului "alezah", care a difuzat informatia. De asemenea, Ministerul britanic al Apararii a dezmintit ferm informatia difuzata pe acelasi site, conform careia sapte militari ai sai au fost capturati in sudul Irakului. Intr-adevar, site-urile islamiste sunt foarte putin credibile, dar asta nu inseamna ca Tony Blair trebuie sa fie linistit "pentru moment", atunci cand este vorba de a sti adevarul despre soarta unor compatrioti.
Locatarul din Downing Street le-a explicat oamenilor ca Londra face ceea ce este corect si legitim si ca nu se pune problema de a ceda in fata teroristilor. Totusi, dupa cum era de asteptat, dupa ce Bush a recunoscut ca exista unele probleme, repede si Blair, vocea a doua, a admis, la Brighton, in cadrul conferintei anuale a Partidului Laburist (pe care, oricum l-a dus de rapa, aducandu-l la cea mai joasa cota de popularitate din perioada postbelica), ca unele dintre informatiile secrete in legatura cu armele de care dispunea regimul lui Saddam Hussein erau eronate. E bine ca au recunoscut, dar nici Bush, nici Blair nu au de gand sa-si schimbe strategia in privinta Irakului. Presedintele SUA a avertizat clar: "Trebuie sa-i lovim puternic pe teroristi in Irak pentru a nu mai lupta impotriva lor aici pe pamantul nostru. Este ceea ce spune premierul irakian, Iyad Allawi, este ceea ce spune Tony Blair si ceea ce spun eu, deoarece inteleg miza pentru America, si Tony Blair intelege miza pentru Marea Britanie si pentru lumea libera."
Intre timp, la Bagdad face furori o caseta video ce prezinta decapitarea unui ostatic egiptean, Muhammad Abdel Aal, care apare ingrozit, ingenunchiat in fata militantilor islamisti mascati si inarmati cu pusti de lupta AK-47.
Caseta costa mai putin de un dolar si isi propune sa-i avertizeze pe cei care ar fi tentati sa colaboreze cu americanii.
Guvernul de la Roma a primit diverse anunturi neconfirmate privind executia celor doi ostatici italieni, femei, rapite la 7 septembrie, la Bagdad. Autenticitatea mesajelor nu a fost nici confirmata nici infirmata. Despre viata celor doua tinere, Simona Toretta si Simona Pari, fiecare in varsta de 29 de ani, nu se stia, ieri, nimic. Berlusconi a explicat si el, ca toti liderii lumii, ca se va face tot posibilul, ca nu se va ceda in fata teroristilor si a recomandat maxima prudenta. Maxima prudenta! Nici Blair, nici Berlusconi n-au nici cel mai mic gand de a-si retrage trupele din Irak. Cat despre Bush, nu stie cum sa mai convinga Congresul sa aprobe suplimentarea contingentului american. "Prudenti", de-a dreptul. Iar ghilotina irakiana taie - la propriu - pe capete.
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
ce-are ... cu prefectura?   de George-Felix
O-Pinka diana   de bang
Bush nu a cîstigat nimic în Irak, Geo-Damigeana !   de Pinkie
lipsa strategiei si apropos de Al Jazeera-Costy de vineri   de lucid
Fasole ...... ce de vînturi ..... :->>   de Pinkie
Draga Cornea trebuie sa te felicit pt articol ! Mi-ai in acelasi timp destramat gindurile ca ai fi antiamericana ! ndc   de ionion
Pinkitza, ma ignori ca o regina... Zi si tu : bai boule, zi si tu ceva. Tu nu, ca o regina   de fasolaboaba
Damigeana , analistul poolii ....   de Pinkie
Un corespondent la Bagdad...   de Pinkie
Bravo dna Cornea, purtati totusi un nume ilustru   de fasolaboaba
ALO, DOMNU ROSHCA-STANESCU, AR TREBUI S-O CONCEDIEZI PE HANDI ILEANA CORNEA, CARE LE TZINE PUMNII LA TERORIST,   de Geo111
A r h i v a
  Sovaiala de la Bucuresti naste monstri in regiune    36 comentarii
  "Retardatii" si "cretinii" de la putere    23 comentarii
  Liberal, libertar, libertarian    1 comentariu
  America trebuie sa se intoarca spre Sud    1 comentariu
  La judecata zilei    4 comentarii
  Circul Bush la ONU    2004-09-23
  Problema nu e la Casa Alba, e la Cotroceni    2004-08-02
  Scuzele lui Blair    2004-07-19
  Zidul - pus la zid    2004-07-12
  ElBaradei in vizita de echilibru nuclear    2004-07-07
 Top afisari / comentarii 
 Andi Moisescu si Olivia Steer s-au casatorit (341 afisari)
 Trei morti din cauza bacilului piocianic (206 afisari)
 Lehamitea lui Branzan tine Ambulanta BGS pe dreapta (104 afisari)
 Conexiunea Cotroceni – Nufarul (65 afisari)
 ICONOSTASUL BISERICII DARUITE DE PAPA (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.40298 sec.