Ziua Logo
  Nr. 3130 de luni, 27 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Primul lot din dosarul "Vamesi corupti", in instanta
Parchetul National Anticoruptie a finalizat investigatiile in primul dosar care priveste o operatiune de trafic de migranti, realizat prin intermediul unei firme de transport si cu sprijinul unor angajati corupti ai Politiei de Frontiera. Procurorii din subordinea lui Ioan Amarie au deferit astfel justitiei primele patru persoane care au dus ilegal persoane in spatiul Schengen. Prin rechizitoriul PNA, dosarul numit de presa "Vamesi corupti" a fost trimis spre solutionare Tribunalului Vrancea. Instanta urmeaza acum sa se pronunte asupra vinovatiei inculpatilor Marin Carnu (administrator al societatii "Pedromar Comexim" din Focsani), Valentin Manolescu, Aurelian Chirita si Marian Mocanu, acestia fiind acuzati de trafic de influenta in forma continuata, evaziune fiscala si asociere in vederea comiterii de infractiuni.
Parchetul a stabilit ca Marin Carnu este cel care a avut initiativa constituirii grupului, astfel incat, in perioada 2002-2004, au fost efectuate curse de transport international de persoane pe ruta Focsani-Roma, fara ca firma sa fie inscrisa in regimul operatorilor de transport rutier ca operator autorizat si fara sa aiba licenta de transport eliberata in conditiile legii. Beneficiarii acestor curse erau persoane care doreau sa ajunga ilegal in spatiul Schengen.
Cei patru percepeau de la migranti, pe langa tariful pentru calatoria in sine, si sume variind intre 50 si 250 de euro, in raport de problemele pe care le avea fiecare si care il impiedicau sa paraseasca legal tara (interdictie de iesire ori depasirea termenului legal de sedere). Membrii grupului imparteau tuturor carti de vizita si au fost contactati astfel de persoane care vroiau sa se intoarca in tara sau care incercau sa plece, ei stabilind taxa suplimentara in functie de situatia fiecaruia.
Traficantii lasau sa se inteleaga faptul ca ar avea influenta asupra functionarilor vamali si ca le vor facilita migrantilor trecerea frontierei, sustin anchetatorii.
Potrivit procurorilor, cei patru au obtinut asadar 4000 de euro de la 70 de persoane. In plus, in perioada septembrie 2002-iulie 2004, Carnu a efectuat activitati impozabile (transport de persoane) si a obtinut un beneficiu de 3,879 miliarde de lei, fara a plati taxe catre stat.
PNA sustine ca exista indicii ca mai multi sefi de tura din cadrul unor puncte de frontiera au fost racolati de Carnu pentru a facilita acestor persoane trecerea granitei, chiar si pe jos. Potrivit PNA, politistii de frontiera treceau in evidentele de la granita informatii false legate de aceste grupuri, notand numerele de inmatriculare ale unor masini care, de fapt, nu tranzitau punctul de frontiera.
Aceasta latura a dosarului s-a disjuns insa, procurorii urmand sa dispuna daca vor trimite sau nu in judecata reprezentanti ai autoritatilor de frontiera - de la granita de vest, in special de la Stamora Moravita. (A.A.)
A r h i v a
  Lehamitea lui Branzan tine Ambulanta BGS pe dreapta    
  Acuzat de viol, scos basma curata de politistii constanteni    1 comentariu
  Paul Florea, invitat la propria petrecere-surpriza    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Andi Moisescu si Olivia Steer s-au casatorit (341 afisari)
 Trei morti din cauza bacilului piocianic (206 afisari)
 Lehamitea lui Branzan tine Ambulanta BGS pe dreapta (104 afisari)
 Conexiunea Cotroceni – Nufarul (65 afisari)
 ICONOSTASUL BISERICII DARUITE DE PAPA (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00875 sec.