Ziua Logo
  Nr. 3130 de luni, 27 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Academice
interviu
Toleranta si reconciliere
-- Interviu cu Thierry de Montbrial, presedinte fondator al Institutului Francez de Relatii Internationale, membru al Institutului Frantei
In comunicarea Dvs. ati subliniat importanta ideii de toleranta si reconciliere. Este un imperativ sau un deziderat?
Sunt convins, mai intai, ca sensul constructiei Europei este de ajunge sa cream un nou tip de unitate politica, diferit de statul-natiune traditional care, la randul sau, este diferit de ceea ce era inainte, pentru ca lumea se schimba tot timpul. Ceea ce vrem sa cream este un nou tip de unitate politica, ce va permite popoarelor sa traiasca impreuna respectandu-si reciproc culturile si conformandu-se unor reguli comune, avand, de asemenea, o politica unitara fata de tarile din afara Europei. Este o mare aventura, care cere mult timp, caci nu exista un precedent in istoria lumii. Trecand in revista inceputurile istoriei constructiei europene, pornind de la Tratatul de la Roma, din 1957 - au existat si inainte diverse proiecte, discursuri, carti legate de acest subiect - observam ca ideea reconcilierii dintre Franta si Germania a fost aceea de la care s-a pornit. Cele doua popoare, care se infruntasera de mai multe ori in decursul istoriei, de exemplu in timpul razboiului franco-prusac din 1870 sau in infruntarea deosebit de dramatica din secolul XX, in sfarsit, se reconciliaza. Putem afirma ca s-a obtinut un succes extraordinar. Cred, intr-adevar, ca acest proiect este unul de toleranta si reconciliere. Toleranta, fiindca inseamna respectul mutual dintre popoare, fiecare avand datoria sa-l asculte pe celalalt si sa nu incerce sa-si impuna propriul punct de vedere. A-l asculta si a-l respecta pe celalalt, a te imbogati din diferente, aceasta insemna toleranta. Reconcilierea inseamna a proiecta la scara Europei ceea ce au facut Franta si Germania in anii 50 si dupa.
In acest context, care este rolul oamenilor de stiinta si cultura?
Pentru ca acest proiect sa progreseze, este nevoie de oameni intelepti. Intelepciunea nu este doar atributul stiintei, desi este adevarat ca oamenii de stiinta pot aduce contributii specifice. De exemplu, in planul constructiei juridice, ne arata care sunt modurile de organizare ale unei societati care pot permite functionarea ei in acest spirit. Este ceva ce nu se inventeaza de la sine, este o constructie care presupune o buna cunoastere a istoriei, geografiei, sociologiei, politicii etc. Cred ca, in acest sens, oamenii de stiinta pot efectiv sa-si aduca o contributie. Consider ca este un proiect care ar trebui sa entuziasmeze, dar, din pacate, sunt putini cei care sunt capabili sa vorbeasca despre Europa la acest nivel. In ceea ce ma priveste, incerc, cu modestie, sa transmit putin din entuziasmul care ar trebui sa insoteasca acest proiect.
Lucia Georgescu 
A r h i v a
  Europa, patria diversitatii    
  Academiile si Europa de maine    
  file de cronica    
 Top afisari / comentarii 
 Andi Moisescu si Olivia Steer s-au casatorit (341 afisari)
 Trei morti din cauza bacilului piocianic (206 afisari)
 Lehamitea lui Branzan tine Ambulanta BGS pe dreapta (104 afisari)
 Conexiunea Cotroceni – Nufarul (65 afisari)
 ICONOSTASUL BISERICII DARUITE DE PAPA (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00774 sec.