Ziua Logo
  Nr. 3124 de luni, 20 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
La misto despre stanga si dreapta
Dan PAVEL 
Rateurile politice din ultimii cinsprezece ani s-au datorat partial si confuziilor voite sau involuntare dintre stanga si dreapta. O mostra de cinism moral si diletantism politic a oferit-o din nou organizatia nostalgic comunista Tineretul Social Democrat (TSD), afiliata PSD. Este nostalgic comunista deoarece, sfidand bunul simt si falsificand mostenirea istorica, tinerii cu creierii spalati de la TSD apar in reuniunile lor colective cu cravate rosii. Desigur, daca invocam libertatile constitutionale, libertatea de expresie si libertatea cuvantului ar trebui sa dea voie oricui sa foloseasca simboluri si sloganuri comuniste. Idiotenia morala intervine cand n-ai voie sa arati in public simboluri naziste sau legionare, dar nu exista retineri de a te afisa cu simboluri comuniste. Daca apare cineva pe strada cu un tricou imprimat cu zvastica este blamabil, dar daca apare cu acelasi tricou imprimat cu secera si ciocanul sau cu URSS, nimeni nu zice nimic. Dar Romania a fost distrusa de URSS si de partidul arborand secera si ciocanul, care obliga copiii sa poarte cravate rosii. Oare nu stiu acesti TSD-isti ca in materie de comitere a crimelor colective nazismul si comunismul au fost la fel de abominabile? Nu exista diferente semnificative intre pionierii lui Ceausescu si organizatiile de "Hitlerjugend" ale lui Hitler. Sistemul de inregimentare obligatorie, cultul personalitatii liderului suprem, irationalitatea imbibata in mintile copilandrilor erau identice. Mintea junelui ramane manipulata, chiar daca inlocuiesti pasul de defilare cu ritmul rock.
Cum isi permit copiii biologici sau de suflet ai nomenclaturistilor sa apara cu simbolurile unei organizatii comuniste totalitare ca sa-i sfideze pe milioanele de oameni care au suferit represiunea al carei ABC se invata tocmai la pionieri? isi permit pentru ca mai marii de la PSD (in frunte cu fostul "apparatchik" Iliescu) nu au condamnat cu adevarat si nu au regretat niciodata sincer raul absolut comis de regimul comunist impotriva natiunii romane. Acestor tineri li s-a spus (iar ei au crezut, din moment ce accepta cravatele rosii) ca au existat si parti bune in comunism. Este un fals istoric si etic. A purta cu nonsalanta cravatele rosii ale comunistilor intr-o tara distrusa de comunisti echivaleaza cu negationismul. Inseamna a nega caracterul malefic si criminal al comunismului. In timp ce negationismul privind Holocaustul este crima, negationismul cu privire la Gulagul represiv comunist nu este considerat crima.
TSD-istii poarta tricouri cu semnul de circulatie "interzis la dreapta!". Daca li se administreaza un test de cunostinte politice celor de la TSD (si PSD), nu vor sti sa spuna care sunt valorile si principiile dreptei. Daca nu stiu care sunt valorile dreptei inseamna ca nu stiu nici valorile stangii. Acesta este analfabetism politic. Dar nu ezita sa poarte in public asemenea simboluri, mistouri la adresa adversarilor. Pentru acesti semidocti politici, dreapta este reprezentata de PD-ul lui Basescu (partid coleg cu ei in Internationala Socialista) si de liderul liberal Stolojan (care a inceput sa recite fara convingere sloganuri ale dreptei moderate). In realitate, lupta electorala din acest an se duce pe aceleasi coordonate pe care s-a guvernat in ultimii 15 ani, o lupta intre pseudosocial-democratie si pseudoliberalism, in conditiile amalgamului dintre socialism si liberalism. Social-liberalismul este expresia confuziei politico-morale dintre stanga si dreapta. Atacurile social-liberalilor de la PSD-PUR impotriva social-liberalilor de la Alianta DA (PNL-PD) sunt parodii ale atacurilor din perioada interbelica ale comunistilor coordonati de Stalin impotriva partidelor social-democrate europene. Atunci, organizatiile social-democrate erau considerate "fasciste," de "extrema dreapta", acum TSD si PSD lupta impotriva "dreptei" reprezentate de PNL-PD.
Tricourile cu "interzis la dreapta" ale TSD sunt o replica la "regula prioritatii de dreapta" introdusa recent in politica romaneasca de catre PNG. Dar una este sa afirmi ca a venit vremea de a acorda prioritate politicii de dreapta, dupa ce stanga a guvernat atata vreme, considerand ca abia apoi se pot lua in considerare optiunile stangii, si alta este sa interzici dreapta. Dreapta a fost interzisa de comunisti cu forta, iar acum este interzisa la misto de catre organizatiile de seniori si juniori ale celor care promoveaza simboluri comuniste nostalgice. Chiar daca interdictiile TSD sunt facute la misto, asa cum si cravatele rosii sunt purtate tot la misto, blocarea afirmarii politice si economice a dreptei a fost antidemocratica si irationala, fiind ceva extrem de serios. Combinatia dintre Stalin si Caragiale a supravietuit in mentalitatile multora. Incapacitatea guvernantilor din Romania de a promova politica economica de dreapta (capitalismul) si politica culturala si morala de dreapta explica esecul economic, politic si moral al Romaniei din ultimii 15 ani, prelungirea altor 45 de ani de politica de extrema stanga, totalitar comunista.
Dominatia politicienilor de stanga si optiunile majoritatii pentru formatiuni de stanga nu sunt insa rezultatul constient al unor dezbateri serioase, responsabile intre purtatorii unor valori diferite, ci efectul prelungit al afirmarii unor lideri comunisti la revolutie, care au avut abilitatea de a-si atrage sprijinul larg al maselor disperate si derutate. Alegatorilor li s-a spus ca guvernarea de coalitie din perioada 1996-2000 (care includea doua partide membre ale Internationalei Socialiste, PD si PSDR) a fost de dreapta. In realitate, guvernele conduse de Ciorbea, Vasile, Isarescu nu au promovat politica economica de dreapta, capitalista, continuand politica protectionista, de tip social-democrat, inaugurata de Roman, Stolojan, Vacaroiu. Tocmai cand Romania are o nevoie disperata de capitalism si de valorile morale ale dreptei, TSD vine cu cravate rosii si semnul "interzis la dreapta". Prin aceasta se confirma ca diferenta dintre ei si predecesorii lor de stanga dinainte si de dupa 1989 este irelevanta.
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Un fost comunist...   de 4LA
Dreapta? Stanga?   de RazvanM
Noii tineri...   de MariusR
Crezi? Crezi tu Pavele?   de Radu Dragan
vox populi vox dei   de laur
amicul e neconvingator   de adidas
A r h i v a
  Vadim invinge PRM    3 comentarii
  Romania, muta in fata maciucii Ucrainei    11 comentarii
  Razboiul Pakistanului    1 comentariu
  Asteptandu-l pe Godot    
  La judecata zilei    4 comentarii
  Despre Putin, la Alanya    
  Terorismul, marile puteri si teoriile conspirationiste    2004-09-13
  Aritmetica electorala si socotelile politice    2004-09-06
  Alegeri cu sens reversibil    2004-08-30
  Selectia cadrelor in postcomunism    2004-08-23
  Campaniile negative si votul negativ    2004-08-16
 Top afisari / comentarii 
 Macaulay Culkin, arestat pentru droguri (42 afisari)
 Discoteca lui Satan in comuna Pantelimon (40 afisari)
 Analistii politici critica alianta PRM-BNS (38 afisari)
 Embargoul, o solutie diplomatica la agresiunea Ucrainei (32 afisari)
 "Acum avem alta treaba, trebuie sa castigam alegerile" (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.40448 sec.