Ziua Logo
  Nr. 3121 de joi, 16 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Basescu lanseaza taxa pe camion
-- Masinile grele ale firmelor de constructii vor putea circula si ziua in Bucuresti, dar numai contra cost * Pentru camioanele altor firme circulatia este permisa doar noaptea, insa tot contra cost * Taxele variaza intre cinci si 200 de milioane de lei pe luna, in functie de tonaj si de zona * Basescu vrea sa transforme Bulevardul Unirii, pana la Palatul Parlamentului, in zona pietonala
De ieri, Primaria Capitalei permite circulatia camioanelor numai pe timpul noptii si doar dupa ce proprietarii acestora platesc o taxa de trafic. Aceasta difera in functie de zona sau de greutatea masinii, fiind stabilita de Hotararea nr. 134/2004 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Actul normativ a fost aprobat la sfarsitul lunii august si inlocuieste o decizie similara, care institutia restrictii privind circulatia camioanelor in Capitala pe timpul verii si care a fost suspendata in justitie, pana in octombrie. "Restrictia se mentine si o respectam draconic", a anuntat primarul general Traian Basescu, la conferinta de presa de ieri. Interdictia de acces este cuprinsa, conform programului de iarna, intre orele 8.00-20.00, fata de programul de vara stabilit intre 7.00-21.00.
Pentru constructori, iarna nu-i ca vara
Pe principiul ca iarna nu-i ca vara, edilul-sef a eliminat, pentru constructori, restrictia de circulatie pe timp de zi, nu insa si taxa. "Motivatia este strict tehnica: daca in perioada de vara betonul si asfaltul se poate turna noaptea, acest lucru nu mai este posibil acum, cand temperatura scade sub 10 grade Celsius, iar acestea se toarna la peste 5 grade Celsius. In plus, trebuie sa tinem cont de faptul ca lucrarile de constructii nu dureaza la infinit, iar municipalitatea insasi are lucrari de asfaltare pe care trebuie sa le finalizeze, conform graficului", a precizat el.
Orasul a fost impartit in doua zone - A si B. Prima delimiteaza arterele utracentrale, situate in perimetrul delimitat de inelul median (Soseaua Titulescu - Soseaua Stefan cel Mare - Mihai Bravu - Vacaresti - Soseaua Oltenitei - Viilor - Trafic Greu - Razoare - Grozavesti - Soseaua Orhideelor). Zona B cuprinde arterele situate pana la limita sectoarelor, mai putin in Sectorul 1, unde restrictia se aplica pana la Arcul de Triumf. Pentru camioanele care vor sa circule pe strazile ultracentrale (Piata Romana, Piata Victoriei, Piata Universitatii, Piata Unirii, 13 Septembrie, Cotroceni) taxa este de intre 20 de milioane de lei (vehicule cu masa cuprinsa intre 5 si 7,5 tone) si 200 de milioane de lei (vehicule care depasesc 40 de tone). Pentru zona B, tarifele percepute de municipalitate sunt mai mici, fiind cuprinse intre 5 si 30 de milioane de lei pe luna, in functie de tonaj.
Basescu: "Victor Stan e o chestie pe cale de disparitie"
Actul normativ interzice tuturor camioanelor sa tranziteze orasul, ele fiind obligate sa foloseaca soseaua de centura. Soferii care vor circula ziua sau fara sa plateasca taxa de trafic sunt amendati cu 50 de milioane de lei. In privinta protestelor pe care Victor Stan, presedintele Federatiei Sindicatelor Soferilor din Romania, le-a readus in actualitate, Traian Basescu s-a rezumat la a folosi, in stilu-i caracteristic, o expresie plastica: "Stan e o chestie pe cale de disparitie". Federatia Nationala Patronala a Transportatorilor Rutieri din Romania, impreuna cu Sindicatul Soferilor, au anuntat organizarea unui miting de protest in Bucuresti pe 1 octombrie, precum si in toate judetele tarii, la care vor participa peste 30.000 de autovehicule.
Edilul-sef a anuntat ca in prima zi de aplicare a actului normativ, circa 500 de transportatori au solicitat Primariei Capitalei autorizatie de trafic, pentru care s-au incasat la buget 7 miliarde de lei. Acesti bani vor intra in bugetul local, avand destinatie precisa: intretinerea drumurilor din oras.
De altfel, un program de reparatii si intretinere a strazilor a debutat in aceasta luna, cand din fiecare sector al Bucurestilor au fost selectate cate 20 de artere de circulatie pentru a fi puse la punct pana la iarna. In privinta actiunii de reabilitare a strazilor cu finantare din creditul Bancii Europene de Investitii "este in grafic", astfel ca au fost finalizate lucrarile pe 30 de artere de circulatie, iar pe restul de 7 vor fi incheiate pana la 15 noiembrie. Traian Basescu s-a aratat mai pesimist in privinta liniilor de tramvai 12 si 35, care nu vor putea fi date in circulatie pana la sfarsitul anului, din motive tehnice.
Promenada la Fantani
Celebrele fantani din zona Unirii vor fi, in sfarsit, puse in functiune peste doua saptamani, dupa ce ani de zile au incununat, cu inutilitatea lor, o zona a orasului devenita la fel de "moarta" dupa '89. Basescu a anuntat ca angajatii societatii Aversa - autoare a pompelor de apa -, au reusit, in aceasta vara, sa repare instalatiile, iar circulatia rutiera va fi oprita sambata si duminica, la ore in care traficul este scazut. Primarul general s-a aratat interesat de "sufletul" bucurestenilor, luand decizia sa instituie o zona de promenada, de la Piata Constitutiei pana la intersectia Unirii, in perioada weekendului. "Este un experiment de promenada, pe care vrem sa il facem intr-o zona moarta din punct de vedere al vietii sociale si comerciale. Singurul eveniment care se intampla aici este Festivalul Berii si cateva concerte care innebunesc lumea din zona. Trebuie sa incercam si altceva, pana cand vom reusi revitalizarea zonei. In paralel cu punerea in functiune a fantanilor, vom aduce o orga de lumini si o instalatie de muzica de calitate - clasica, probabil - pentru inceput m-am gandit la Concertul de Anul Nou de la Viena. Daca oamenilor o sa le placa ideea mea de a iesi la plimbare seara, dupa ora sapte, pe un fond muzical aparte, intr-o zona luminata placut si fara circulatie cu masini, nu pot decat sa ma bucur. Daca o sa vad ca nu vine nimeni acolo si ca ma plimb singur, n-o sa fie nimeni nebun sa mentina inutil o zona de promenada care n-are succes", a argumentat Basescu.
Magda SEVERIN 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
O timpenie care va scumpii nejustificat totul !   de Giuseppe Cocos
Bravo Basescule !   de Diana
Camioane noaptea ?!??   de MiniMitica
Dom' Basescule !   de Aberescu
A r h i v a
  Prefectura va ataca in contencios hotararea CGMB    
  Mai multe sanse pentru persoanele cu dizabilitati    1 comentariu
  Romania nu va pierde banii SAPARD    
  Biroul de credit monitorizeaza 60% din creditele populatiei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Pusculita TETRAPOL (29 afisari)
 Voiculescu vrea Aeroportul Baneasa (17 afisari)
 Haos festiv in scoli (11 afisari)
 Stiri pe scurt (10 afisari)
 Facatura lui Putin (9 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01116 sec.