Ziua Logo
  Nr. 3114 de miercuri, 8 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Coruptia din Bulgaria ii sperie pe canadieni
-- Proteste romanesti fata de construirea centralei de la Belene
Firma canadiana Atomic Energy Ltd (AECL) a remnuntat sa mai participe la licitatia sustinuta de Guvernul bulgar pentru construirea unei noi centrale atomice la Belene, informeaza agentia de presa Novinite. Vicepresedintele AECL pentru Europa de Sud-Est, Ala Alizade a anuntat ca la inceputul acestei saptamani compania sa se retrage din aceasta licitatie deoarece are dubii fata de transparenta procedurilor stabilite de Guvernul Bulgariei. Compania canadiana a devenit suspicioasa fata de acest contract in urma unei investigatii declansate de politia bulgara in legatura cu presupuse acte de coruptie in acordarea contractelor de constructie. Constructia centralei atomice de la Belene a fost intrerupta in 1992 in urma protestelor ecologiste declansate in intreaga lume, insa Guvernul de la Sofia a anuntat la sfarsitul anului trecut ca lucrarile vor fi reluate.
Consiliului Judetean Teleorman, a dat publicitatii un apel, intitulat "Amenintare de la sud de Dunare - opriti cosmarul!" prin care solicita oprirea lucrarilor de constructie la Belene, in Bulgaria, a unei centrale atomice, informeaza Rompres. Dupa presedintele Consiliului Judetean Teleorman Dragnea, "partea sudica a Romaniei si, mai ales, judetul Teleorman stau fata in fata cu cea mai mare amenintare din istoria recenta - construirea unei centrale nucleare pe teritoriul bulgaresc, la o distanta de cativa kilometri de malul Dunarii'". Autoritatile bulgare ignora contextul transfrontalier in care se va realiza acest proiect, ce prevede "producerea de energie termica si electrica pe baza reactiilor nucleare, precum si depozitarea deseurilor radioactive si a combustibilului uzat, efectele urmand a se regasi in poluarea mediului inconjurator, inclusiv a apelor Dunarii".
Viitoarea centrala atomica bulgareasca se afla pe celalalt mal al Dunarii, la o distanta de 13,6 km de orasul romanesc Zimnicea, 40 km de Turnu Magurele si la mai putin de 100km de Bucuresti.
George DAMIAN 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Stai sa vezi cind or fi sa ajunga in Romania, s-ar putea sa dispara Canada de pe harta! ndc   de Phil
Canadienii se sperie usor...   de tjmaxxi
A r h i v a
  Batalia sangeroasa pentru Sadr City    1 comentariu
  Kerry despre Irak: un razboi gresit intr-un loc gresit    1 comentariu
  Negocieri romano-ucrainene pentru platoul Marii Negre    
  Elevii-jurnalisti, specializati la Eforie Sud    
  Berlusconi, "un cabotin politic"    1 comentariu
  Represalii israeliene contra Hamas: 14 morti    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Paravanul Cheney (89 afisari)
 ICE Dunarea = CRESCENT (33 afisari)
 Nunta in Brunei (20 afisari)
 Victima "macelarilor" DIAS a murit in spital (19 afisari)
 Doua seri cu Sarah Brightman la TVR (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00877 sec.