Ziua Logo
  Nr. 3114 de miercuri, 8 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Caruta si teleguta
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Bazinul electoral PUR se cracaneaza in trei directii, spre doua tabere politice ostile si spre nicaieri, in timp ce partidul ca atare s-a autodizolvat. Maine si poimaine are loc validarea aliantei la PSD si, respectiv, congresul comun al noii struto-camile - intitulate pompos si ostentativ "Uniunea Nationala PSD + PUR". Simultan, in multe dintre filialele celor doua partide e fierbere mare, iar in altele deruta si, mai ales, nemultumirea dau in clocot. Avantajul PUR de a sta, pana de curand, si in caruta, si in teleguta, si la putere, si in opozitie, si aproape de social-democratii de tipul Nastase, Iliescu, si de liberalii din gruparea Patriciu, se transforma azi in handicap. O parte din electorat merge la PSD, o alta parte se duce la DA si, in fine, multi dintre virtualii votanti devin nehotarati. Noua alianta porneste cu probleme, unele dintre ele greu de solutionat.
Prima categorie de necazuri pentru PSD + PUR consta in pierderea electoratului de dreapta. Dintre cele 3,5% procente, dupa unele institute, sau dintre cele 5%, dupa CURS, o parte considerabila este alcatuita din cetateni atrasi de mesajele de natura liberala, lansate pana mai ieri de partidul lui Dan Voiculescu. Fara indoiala, acestia, estimati a reprezenta jumatate, vor vota Alianta DA. Cadou pentru opozitie. A doua categorie de probleme carora trebuie sa le faca fata Uniunea PSD + PUR este generata de modul in care au decurs alegerile locale. Sunt mai multe judete in care PUR a obtinut rezultate relativ notabile sau chiar spectaculoase - vezi Bacaul - atacand in forta coruptia si ineficienta liderilor locali ai PSD-ului. In aceste conditii, cum ar putea, peste noapte, face alianta cu acestia? Ce vor spune cetatenii? Cum vor reactiona ei la parlamentare? Nu cumva aceasta infratire cu dracul va atrage o sanctionare masiva si a PSD-ului, si a PUR-ului, cu sau fara plus? Dar liderii PUR, sustinuti de alegatori in urma cu cateva luni, ce vor face, lipsiti de increderea populatiei? Cum isi vor administra ei localitatile? De ce au fost pedepsiti? Cea mai flagranta situatie de acest fel este la Bacau. Unde Romeo Stavarache e cu nervii la pamant. De altfel, el a si declarat ca, in ciuda recentei mezaliante, va respecta protocolul cu Alianta DA. La Galati, Eugen Durbaca a declarat acelasi lucru. La Alba, liderii PUR, in frunte cu Nicolae Popa, vor respecta si ei alianta cu PNL-PD si, in plus, se gandesc sa migreze la alte partide. Exemple sunt mai numeroase, ma opresc aici. Un al treilea motiv de ingrijorare este generat de aspectul moral al unor intelegeri politice. Pretutindeni, acolo unde s-a incheiat un pact cu DA imediat dupa locale si a inceput o colaborare in acest sens, PUR a primit cate ceva in schimbul sustinerii acordate. Ce vor face acesti lideri? Vor rupe, pur si simplu, intelegerea, cu cinismul sugerat de Voiculescu? Sau vor respecta protocoalele si, in schimb, vor incalca hotararea luata la nivelul conducerii centrale? Al patrulea mar al discordiei poate fi localizat la Constanta si, cu certitudine, si in alte parti. Radu Mazare, de pilda - care, dincolo de faptul ca este marele castigator al Primariei, a fost ales si presedintele Organizatiei Judetene PSD - a declarat, cu realism, ca este improbabil ca la Constanta mezalianta PSD + PUR sa poata functiona. Motivul e ca aici PUR nu a reusit sa-si arate muschii aproape deloc. Si, in consecinta, nu are ce oferi la schimb.
Un obstacol care poate crea frisoane la nivelul unui PSD schimbat sau resapat - depinde din ce unghi privim lucrurile - dar, in orice caz, recent asociat cu PUR, sub o titulatura care imita si bagatelizeaza in acelasi timp alianta opozitiei, este ca Nastase va trebui sa scoata din palarie mai multe pozitii de parlamentari decat ii permite mandatul dat la congres: 20% la Camera si 10% la Senat. De fapt, el nu se poate juca decat cu 10% din totalul locurilor. Ceea ce inseamna ca, pentru a iesi din impas, Consiliul de Integritate Morala va trebui sa intre in trepidatii si, functionand ca o Inchizitie, sa elimine de pe listele rezultate din alegerile preliminare un numar corespunzator de mare de lideri locali sau centrali PSD. Ceea ce va accentua nemultumirile. Dar, pe tusa au ramas persoane fata de care Nastase are obligatii. In mod cert, Alexandru Athanasiu este una dintre acestea. Lui i se adauga cel putin trei consilieri prezidentiali, care asteapta, in prezent, facand anticamera la viitorul Parlament. Este vorba de Rodica Stanoiu, Corina Cretu si Octavian Stireanu. Consiliul, deci, ar trebui sa lucreze ca o veritabila Inchizitie PSD.
Nu este nevoie ca PUR sa se rupa. S-a rupt electoratul acestui partid. Si nu este nevoie ca PSD sa se rupa. O iau alegatorii care incotro. Alianta, asa cum a fost facuta, mirosind a mezalianta, ar putea fi o pierdere si nicidecum un castig.
P.S. O alta analiza pe aceeasi tema puteti citi in editorialul lui Daniel Uncu din pagina 6.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
MAI...PULUCA !   de kyttys
Scenariul-PUR   de Constantin Spanu
Caruta de la Caracal   de Tyranosaurusrex
A r h i v a
  Putin fata-n fata cu libertatea de exprimare    8 comentarii
  Occidentalizarea regiunii Marii Negre    1 comentariu
  PSD-PUR, intre extaz si agonie    4 comentarii
  Comunismul care nu a existat    5 comentarii
  Theodor Stolojan, co-presedintele Aliantei DA    
  Alianta contra alianta    2004-09-07
  Structura criminala in umbra Cotrocenilor    2004-09-06
  Dan Voiculescu, mutare fatala    2004-09-04
  Cine pune Guvernul pe masa?    2004-09-03
  Vacanta pe tichete - un vis sau o realitate?    2004-09-02
 Top afisari / comentarii 
 Paravanul Cheney (89 afisari)
 ICE Dunarea = CRESCENT (33 afisari)
 Nunta in Brunei (20 afisari)
 Victima "macelarilor" DIAS a murit in spital (19 afisari)
 Doua seri cu Sarah Brightman la TVR (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.39138 sec.