Ziua Logo
  Nr. 3114 de miercuri, 8 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Sarah Brightman - opera, Queen si acrobatii
Dupa turnee in SUA, Asia si Orientul Mijlociu, drumul european (inceput in Grecia) al Sarei Brightman cu albumul "Harem", lansat la sfarsitul lui iunie, a trecut si prin Bucuresti, unde soprana a sustinut luni seara un concert in aer liber, in cadrul primei editii a Festivalului Artelor.
Cu mici inadvertente de sonorizare si o acustica problematica printre cladirile inalte (de la Palatul Parlamentului la Ministerul de Finante) care incadreaza Piata Constitutiei, recitalul Sarei Brightman s-a transformat intr-un adevarat spectacol, cu toate stralucirile concertelor pop. Dand, pe de o parte, o tenta populara ariilor clasice (precum celebra "Nessun dorma" din "Turandot" a lui Puccini), si accente grave, pe de alta parte, muzicii pop, si ea clasicizata (ca celebra "What a Wonderful World"), soprana incearca sa stabileasca punti non-conformiste de legatura cu publicul nu neaparat familiarizat cu salile de opera. La Bucuresti a cantat chiar "I Want to Live Forever" al celor de la Queen urcata pe o coloana semitransparenta, inaltata din scena, si urmarita aproape cu gura cascata de spectatorii zgribuliti de frig.
Marturisind, la conferinta de presa de duminica dupa-amiaza, ca agreeaza toate genurile muzicale, Sarah Brightman considera ca toata muzica isi are originea in cea traditionala. Desi abordeaza mai multe genuri, soprana a recunoscut ca i-a fost mult mai greu sa se antreneze pentru muzica clasica decat sa-si adapteze vocea muzicii pop. Brightman prefera concertele, care-i asigura contactul direct cu spectatorii, dar nu respinge deloc ideea inregistrarilor care-o fac cunoscuta publicului.
"Viata mea este muzica. Nu ma consider implinita pentru ca am succes, ci pentru ca fac ceea ce imi place", a mai spus Sarah Brightman, recunoscand totusi ca regreta ca nu se poate bucura de fiecare clipa a vieti sale.
Nascuta in Anglia, la Berkhampstead, Sarah Brightman a inceput sa danseze la doar trei ani, pentru ca la 10 ani sa debuteze la celebrul teatru Piccadilly din Londra; dansul a fost pentru ea o experienta dureroasa, dar care a ajutat-o sa se disciplineze. De-a lungul carierei sale a sustinut concerte pe marile scene de opera, in teatre si arene din Europa, Canada, America, Japonia, colaborand cu dirijori si orchestre de renume - Jose Carreras, Placido Domingo, Nigel Kennedy, Jose Curra. Viata ei muzicala a fost influentata de apropierea de celebrul autor de musical-uri Andrew Lloyd Weber, a carui sotie a fost din 1984 pana in 1990. Sarah Brightman a fost nominalizata la premiile Grammy pentru "Cel mai bun artist clasic", datorita "Requiem"-ului inregistrat la EMI, celebra casa de discuri cu care are contract de exclusivitate.
Turneul continental al artistei va continua luna aceasta in Ungaria, Polonia, Rusia, Finlanda, Norvegia, Suedia, Lituania, Olanda, Belgia si Marea Britanie. Albumul "Harem", inspirat din legendele Orientului, include piese ale unor muzicieni din toate colturile lumii, incepand cu Praga si terminand cu Cairo, melodii clasice, ritmuri orientale si de inspiratie indiana.
Festivalul Artelor continua astazi la Bucuresti cu spectacolul Nationalului, "Apus de soare", si un recital de muzica si poezie franceza, sustinut de soprana Leontina Vaduva, pianista Ilinca Dumitrescu si actorii Ilinca Goia si Claudiu Bleont. Sunt programate partituri de Gabriel Faure, Franz Liszt, Claude Debussy si George Enescu. (I.P.)
A r h i v a
  Crestinii celebreaza Nasterea Fecioarei    4 comentarii
  "Tara lui Creanga" in Targu Neamt    2 comentarii
  Autorii israelieni de limba romana intalniti frecvent pe piata de carte    1 comentariu
  "Bucataria indragostitilor"    
  Stiri pe scurt    
  SECRETUL    
  Doua seri cu Sarah Brightman la TVR    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Paravanul Cheney (89 afisari)
 ICE Dunarea = CRESCENT (33 afisari)
 Nunta in Brunei (20 afisari)
 Victima "macelarilor" DIAS a murit in spital (19 afisari)
 Doua seri cu Sarah Brightman la TVR (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00898 sec.