Ziua Logo
  Nr. 3114 de miercuri, 8 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Teroarea "Camatarilor" impotriva martorilor
-- Reporterii ZIUA au intrat in posesia unor documente care atesta faptul ca membrii clanului Balint presara groaza si dincolo de gratii! * Ei ameninta martorii ca ii vor omori pe ei si familiile acestora * Unul dintre personajele care au avut curajul sa dezvaluie mafia patronata de Camatari a povestit intr-o declaratia olografa teroarea cumplita la care este supus
Incarcerarea fratilor Ion si Vasile Balint, ultimii "baroni" ai mafiei tiganesti din Capitala, nu reprezinta - asa cum s-ar presupune - o paralizare completa a tronsoanelor de crima organizata pe care cei doi le-au coordonat vreme de 15 ani. Faptul ca fratii "Camataru" se afla acum dincolo de gratii nu inseamna ca le-au fost retezate bratele si ca nu mai au nici un fel de influenta. Dimpotriva. Ei sunt mai periculosi ca niciodata, din minimum doua motive. Pe de o parte, apendice din reteaua lor continua sa loveasca din subteranele mafiei, iar pe de alta parte, Camatarii detin un adevarat "arsenal" de probe incriminatorii care daca ar fi scos la lumina ar produce un catasclism in sfera politica, in mediile de afaceri ori in Justitia romana.
Concret, este vorba despre inregistrarile audio-video, precum si de alte marturii pe care Camatarii le tin deocamdata sub obroc si care probeaza increngaturile dintre ei si politicieni, afaceristi, politisti si magistrati de rang inalt. Dinspre reteaua Camatarilor s-au "scurs" catre persoane cu scaune inalte sume impresionate de bani, fie direct, fie prin interpusi. In afara de aceasta, fratii Balint au facut favoruri si sub alte forme. Au impins prostituate in paturile unor personaje de la varf, au cedat afaceri "la cheie" si au finantat diverse campanii. In plus, sus-pusi in Romania au rulat bani prin "malaxorul" Camatarilor, bani care li se intorceau inzecit. De fapt, pentru "gulerele albe", fratii Nutu si Sile Camataru reprezentau o uriasa banca neagra. In schimb, Camatarilor li se protejau afaceri personale si dobandeau imunitate in fata legii. De asemenea, un alt avantaj care le era rezervat de complicitatea cu "mafia gulerelor albe" rezida in faptul ca ei puteau procura ad-hoc sume colosale in valuta, de ordinul milioanelor de dolari cash.
Prigoana martorilor
Reporterii ZIUA au intrat de curand in posesia unor documente care probeaza faptul ca Nutu si Sile Camataru si "locotenentii" acestora presara groaza si din camerele de detentie. Aceste documente vi le vom prezenta astazi in exclusivitate.
In prima faza a arestarii lor, fratii Balint au crezut ca scutul care-i proteja va actiona din inertie si de aceasta data. Ei fusesera intemnitati si la mijlocul anilor '90, numai ca atunci li s-a redat libertatea. Acuzatiile existente la adresa lor s-au spulberat prin decizii docile de neincepere ori scoatere de sub urmarire penala. Totodata, instantele care au fost sesizate cu un dosar penal in care activitatea retelei Camatarilor era "sintetizata" sub aspectul infractiunilor de sechestrare de persoane, santaj sau lovire si alte violente s-au poticnit in textele de lege. Magistratii au tergiversat asadar timp de cinci ani pronuntarea unei sentinte impotriva clanului Balint.
De aceasta data, a existat insa vointa pentru lichidarea Camatarilor. Virgil Ardelean "Vulpea" - seful serviciului secret al MAI - a scos de la naftalina dosarul fratilor Balint, care din punct de vedere juridic este extrem de documentat. Corobobat cu bunele intentii ale procurorilor, "bulgarele" lui Virgil Ardelean s-a rostogolit napraznic peste cei doi interlopi. Pentru a intelege de ce a dainuit atatia ani intangibilitatea fratilor Camataru trebuie amintit si de raportul Serviciului Roman de Informatii si al UM 0962 - prezentat inclusiv Parlamentului - in care se arata ca "anumiti factori de putere au impiedicat mersul anchetei". Odata inlaturata aceasta stavila, clanul Camataru a fost intemnitat.
Ce se intampla astazi? Desigur, o parte dintre filierele de crima organizata gestionate de Camatari au fost obturate. Nu in totalitate insa. Martorii care au acceptat sa colaboreze neconditionat cu anchetatorii resimt acest lucru. Acesti martori operau pana nu demult la brat cu fratii Balint. Fie ca acum se afla si ei dupa gratii, fie ca sunt in libertate, ei sunt prigoniti. La fel si familiile lor.
De pilda, lui Adrian Panduru, zis Limba - in prezent arestat si care a marturisit procurorilor faradelegile la care a luat parte - i-a fost vandalizata locuinta la sfarsitul saptamanii trecute. Din casa au disparut doua telefoane fixe, un telefon mobil, iar difuzorul televizorului a fost desfacut ca si cum persoanele care au patruns in casa ar fi cautat ceva anume.
Totodata, potrivit unor surse juridiciare, reporterii ZIUA au aflat ca Limba ar fi cerut protectie conducerii arestului, intrucat se teme pentru viata lui.
Si aceasta nu este decat una dintre probele represiunilor la care membrii clanului Balint isi supun "ghimpii" din coaste. In cele ce urmeaza va vom prezenta in exclusivitate si altele. Redactia ZIUA detine zeci de declaratii de martori asupra carora se exercita presiuni. Lesne de dedus, identitatile acestor martori le vom tine secrete.
Santajul din boxa acuzatilor
Intr-una dintre depozitii, un personaj care a fost apropiat de Nutu Camataru a divulgat procurorilor in data de 30 august a.c. faptul ca in ziua in care a fost prezentat judecatorilor - la prelungirea mandatului emis pe numele sau - Silviu Dudita, zis Fluturica, si fratii Camataru l-au amenintat sa-si "tina gura" si sa-si retracteze declaratiile. "Dudita m-a facut sifon si m-a amenintat ca ma bate in caz ca nu-mi intorc declaratia si ca am sa ajung la Jilava si o sa ma omoare. A intervenit si Balint Vasile, care mi-a zis sa-mi intorc declaratia, ca in caz contrar o sa-i invete pe toti sa traga de mine si sa arunce totul asupra mea, iar ei fiind mai multi vor fi crezuti si eu voi fi necrezut de instanta si totul va cadea asupra mea", se arata in declaratia care a fost atasata la dosar. De asemenea, martorul mai sustine ca in discutia care a avut loc in boxa acuzatilor - la termenul de prelungire a mandatelor - a intervenit si Ion Balint, zis Nutu Camataru, care l-a avertizat: "Sa nu mai declari nimic la ancheta! In luna octombrie o sa ajungem la Jilava si in legatura cu fapta cu Pitigoi sa nu-ti faci probleme, ca Pitigoi va trage de Sindie, ca am aranjat eu sa nu zica de noi nimic". Altfel, martorul cere anchetatorilor sa nu mai fie transportat la instanta alaturi de fratii Camataru, ci separat: "Imi este foarte mare frica de ei si nu ma pot apara. Sunt obligat in fata instantei sa spun ca tot ce am declarat in fata dumneavoastra ca am mintit. (...) Va rog sa dispuneti ca pe tot timpul anchetei sau la instanta sa nu mai fiu anchetat sau judecat in prezenta lor caci ma vad nevoit sa mint instanta de judecata, ca mie imi este foarte mare frica de ei si ce ma invata sa declar, eu asa voi declara. Nu ma pot apara in nici un fel, iar in fata instantei voi fi nevoit sa mint, pentru ca altfel totul se va sparge in capul familiei mele, care deja a fugit de acasa pentru a nu avea probleme cu familiile sau cunostintele Camatarilor".
Aceste afirmatii sunt confirmate inclusiv de declaratiile unor subofiteri din escrota. Procurorii le-au luat deja marturii acestora. Intr-una dintre depozitii, un subofiter de jandarmi informeaza faptul ca el insusi a fost amenintat de Camatari ca va avea de suferit.
Declaratii in acest sens au fost scrise si de mana unor prostituate care initial au dezvaluit "mecanismele" retelei Camatarilor. Fetele au primit pana acum zeci de amenintari pentru a-si retrage sustinerile.
Virgina violata si vanduta de Sile
Alaturi de denuntarea presiunilor facute de membrii clanului Camataru, prostituatele au tinut sa intareasca si cele ce declarasera in prima faza. Astfel, una dintre ele scrie: "L-am cunoscut pe Zaharia Constantin (zis Costel Camataru). Acesta m-a luat si m-a adus la locuinta sorei sale Florentina si acolo mi-a spus ca din acea zi voi intretine relatii sexuale cu barbati pentru el, in sensul ca el va primi banii obtinuti prin practicarea prostitutiei. Mi-a spus ca voi locui acolo, iar eu am refuzat. Atunci, Costel m-a amenintat ca ma va tine sechestrata timp de cinci ani si ca pana la urma tot voi produce pentru el. In final, de frica, am acceptat. (...) Mai declar faptul ca in oras (n.red. - acolo unde se prostitua) ma intalneam si cu "fetele" lui Nutu si Sile Camataru si sora acestora Angela Stoica. Aceasta avea si ea plasate mai multe fete. Ele erau gazduite de Sile, Nutu si Angela si erau scoase la diferite adrese in oras de diferiti soferi angajati de catre acestia, printre care pot mentiona pe numitul Costel Urzica".
O alta martora in dosar a aratat in fata procurorilor ca in iulie 1992 auzise de la alte fete din cartier (din Bucuresti) ca "exista o femeie Angela, care mai are fete care lucreaza la ea si ca aceasta le da bani, haine si altele". Martora, care la acea data era minora, completeaza: "Dupa ce am aflat adresa, m-am dus la mama lui Angela, Mimi (n.red. - Smaranda Stoica, zisa Mimi Camatareasa si mama fratilor Nutu si Sile), care m-a pus in legatura cu Angela. Aceasta m-a dus la ea acasa, la un apartament. In aceeasi seara, fara sa stiu pentru ce, Angela m-a scos in oras, mai precis la discoteca Herastrau, unde s-a intalnit cu concubinul ei, care a inceput sa caute clienti. De la una din fetele din discoteca am aflat ca Angela si Sile voia sa ma vanda cu 800 de dolari, deoarece eram virgina. Cand am vrut sa ma intorc, Vasile si Angela mi-au reprosat faptul ca am mancat din banii fetelor si eu nu am produs nimic, iar in aceeasi seara, Vasile m-a luat cu forta si cu toate protestele mele m-a dezvirginat. Am reusit sa fug dupa un anumit timp, iar in timp ce ma aflam pe o strada cu matusa mea, dintr-o masina au coborat Angela si Vasile care m-au bagat cu forta in autoturism si m-au dus la apartamentul lor. Am fost sechestrata de Angela si Vasile, batuta in repetate randuri, si crestata cu cutitul pe corp. M-au scos din nou la produs in discoteca Herastrau". In plus, martora a mai punctat faptul ca plasarea si incasarea banilor de la clienti erau facute de membrii familiei Camataru.
Torturat pentru ca nu si-a lasat fiica la "produs"
In aceeasi ordine de idei, martora a mai sustinut: "Dupa trei luni de zile am reusit sa fug si m-am intors acasa. Cei doi (n.red. - Angela si Vasile) au inceput cu amenintarile si au intrat peste familia mea. (...) Cand eram la Angela, au venit Nutu si Sile Camataru, care mi-au spus ca l-au batut crunt pe tatal meu ... pentru a nu mai incerca sa ma scoata de la ei sau sa reclame la Politie ca eu sunt tinuta cu forta la ei". Reporterii ZIUA detin si alte zeci de declaratii similare, pe care insa le vom prezenta cititorilor intr-un alt numar. Contactati de noi, procurorii care instrumenteaza ancheta in cazul "Camatarii" ne-au declarat ca s-au sesizat si cu privire la actiunile de intimidare exercitate direct sau indirect de membrii clanului Balint si de acolitii acestora care se gasesc inca in libertate. Chiar si procurorul Marian Santion a fost vizat nu demult de Nutu Camataru, care - la un termen de judecata - a fost auzit spunand rudelor si "gealatilor" lui prezenti la Tribunal ca pune la "bataie" un milion de dolari, daca il vede pe anchetator "in cosciug". Suma pe care Nutu ar fi dispus s-o plateasca este egala cu cea pe care s-a vehiculat ca ar fi incercat sa o plateasca pentru a-l elibera din arest pe fratele sau.
Bogdan GALCA Adrian ARTENE 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Camatarii sunt niste bieti handicapati   de alexneagu
Idee buna.... S-ar c...ca pe ei si ceilalti si sa vezi ce ar mai povesti...   de Petre07
Ideie...ideala!   de arhonte
A r h i v a
  Victima "macelarilor" DIAS a murit in spital    2 comentarii
  Confruntare ratata intre senatorul Radu F. Alexandru si Nati Meir    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Paravanul Cheney (89 afisari)
 ICE Dunarea = CRESCENT (33 afisari)
 Nunta in Brunei (20 afisari)
 Victima "macelarilor" DIAS a murit in spital (19 afisari)
 Doua seri cu Sarah Brightman la TVR (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01549 sec.