Ziua Logo
  Nr. 3087 de sambata, 7 august 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cine se teme de Al Jazeera?
Daoud KUTTAB 
Nimeni nu este indiferent fata de Al Jazeera, postul de televiziune arab din Qatar. Practic poti vedea cum fierbe sangele in oficialii americani cand vorbesc despre acest post de televiziune. In contextul visului unitatii si independentei tuturor arabilor, Al Jazeera este parte a acestor aspiratii. Insa asta nu face ca stirile lor sa fie neadevarate.
De fapt Al Jazeera, pe care secretarul de stat Colin Powell l-a numit "oribil", este un pivot al reformei si schimbarii solicitat de activistii arabi democrati si comunitatea internationala. Insa America a fost intr-atat de deranjata de acest post incat a creat un post propriu de limba araba, Al Hurra.
SI totusi Al Hurra nu emite in SUA, deoarece este cobntrolat de stat. Arabii de asemenea nu au incredere in acest post. Si-a demostrat statutul de caine credincios prin aceea ca niciodata nu a difuzat imagini ale prizonierilor abuzati in inchisoarea Abu Ghraib din Bagdad. Din acest punct de vedere cel putin Al Hurra este pe aceeasi treapta cu traditia patata a posturilor arabe de stat.
America nu este singura in provocarea Al Jazeera. BBC, care a emis o scurta perioada in limba araba la mijlocul anilor '90, pentru a inchide acest canal din cauza faptului ca finantatorii sauditi nu au fost multumiti de emisiuni, a anuntat recent ca va relansa postul sau de limba araba.
Insa in loc sa submineze Al Jazeera, politicienii ar trebui sa incurajeze acest bastion al liberei exprimari, recunoscand faptul ca arabii trebuie sa indure un proces dificil in drumul spre democratie. De-a lungul acestui drum este foarte probabil ca marile puteri ale lumii sa fie ofensate.
Televiziunile din lumea araba au fost multa vreme o voce folosita de presedintii in exercitiu, regi si emiri pentru a-si propaga opiniile lor oficiale si nimic altceva. Unitati militare de elita apara de obicei sediile radiourilor si televiziunilor, deoarece acestea au fost adesea tintele unor lovituri de stat.
Data fiind aceasta istorie, faptul ca America si Occidentul au acordat o atat de mica atentie monopoului de stat asupra televiziunilor constituyie o ironie tragica. Intr-adevar criticile SUA fata de Al Jazeera par a fi mai degraba provocate de ineptiile din Irak decat de o adevarata dorinta pentru mass-media arabe libere, deschise si critice.
Daca democratia inseamna sa dai posibilitatea oamenilor sa aleaga, atunci nu exista nici o indoiala ca alegerea majoritatii arabilor este pentru o televiziune care le reflecta aspiratiile. In acest sens, Al Jazeera este in mod clar afectata, deoarece este condusa de patrioti arabi si reflecta sentimente arabe. Insa asta nu constituie o crima mai mare decat faptul ca presa americana reflecta aspiratiile americane, iar in vreme de razboi se comporta ca o sustinatoare a fortelor americane. Problema cheie este daca Al Jazeera, ca si televiziunile americane, este sincera in ceea ce transmite.
Cu siguranta Al Jazeera este o institutie de profesionisti. Cei ce lucreaza aici au fost pregatiti in Occident, multi au lucrat pentru BBC. De fapt Al Jazeera a fost infiintata dupa ce BBC si-a inchis programul in limba araba. Motto-ul AL Jazeera "opinii si opinii contrare" i-a adunat pe telespectatorii arabi, deoarece rareori sunt emise opinii contrare pe televiziunile de stat arabe.
Bineinteles, atunci cand a fost vorba de ocupatia israeliana a Palestinei si de razboiul SUA impotriva Irakului, Al Jazeera nu a fost obiectiva. Cum ar fi putut fi? Insa nu a fabricat fapte ci a reflectat opinia majoritara araba.
Mai mult decat atat, Al Jazeera nu a respins plangerile fata de atitudinea sa. In iulie, Al Jazeera a devenit prima televiziune araba care a creat un cod etic al profesiei. Conform BBC, acest cod defineste cu claritate si transparenta absoluta modul in care trebuie sa se comporte jurnalistii Al Jazeera si stabileste limite clare intre stiri, analize si comentarii.
In ceea ce priveste performata jurnalistica a Al Jazeera, este cazul ca postul sa fie judecat de jurnalisti profesionisti respectati si nu de oficiali americani sau de alte nationalitati, avand la indemana un topor politic. Un departament al unei universitati de jurnalism, de exemplu, ar putea pune la dispozitie o analiza mult mai cinstita a activitatii postului.
Daca oficialii americani, britanici si din restul Occidentului, vorbesc serios despre reforma din lumea araba, atunci trebuie sa sprijine pe arabii orientati spre reforma, ca si organizatiile cu aceeasi directie, chiar daca aceste organizatii ii fac din cand in cand sa se simta neconfortabil. Daca asta este intentia Occidentului, Al Jazeera va fi vazuta ca o parte a solutiei, nu o parte a problemei.
Daud Kutabb este directorul Institutului pentru Mass Media Moderna de la Universitatea Al Quds din Ramallah
Copyright: Project Syndicate,
august 2004
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Totusi, numai subscriptiile CATRE partide sint scutite de taxe.   de Ancutza Hazu
Cine se teme ? Regimul Bush, care nu mai poate baga la "secrete militare" si sub embargou.....   de Diana
Sa ne rugam Lui Isus Christos pentru inzdravenirea psihomotorica   de ionion
A viziona un spectacol de varietati la Moulin Rouge si   de ionion
Cu regret dar multi, foarte multi DE PE TOATA PLANETA cred ca Al Jazeera spune lucrurilor pe nume   de Observator
Biroul postului TV Al Jazeera din Bagdat a fost inchis.   de costy
Pula mea , nu !   de Lucky Adriano
Al Jazeeraa e CNNul arabilor, are dreptul sa emita în aceeasi masura cu el !   de Diana
Al Jazeera e interesanta, la noi la Langley multi o asculta, ba chiar castiga un ban din asta.   de Morkova Vesela
Bey, ce-aveti cu oamenii... Lasati postul sa emita !!...   de ingineru
Postul acesta de TV este transmis din Mongolia sau din Tara de Foc ?   de ionion
Cine finanteaza acest viespar?   de Aladin
INTELEG, dar o limita tot ar trebui sa aiba ....   de custura_saratii
A r h i v a
  Justitiar sau gainar    14 comentarii
  Respiro    5 comentarii
  Atac la imaginea Romaniei!    15 comentarii
  Ziaristi sau lucratori cu propaganda?    4 comentarii
  Romania, Rusia, NATO si Transnistria    2 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Clanul Duduianu a fost trimis in judecata (281 afisari)
 Duminica a zecea – Vindecarea lunaticului (101 afisari)
 Locuinte pentru medicii rezidenti din Capitala (56 afisari)
 Religiile africii (44 afisari)
 ziua literara va recomanda (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87272 sec.