Ziua Logo
  Nr. 3079 de joi, 29 iulie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Consumatorii renunta temporar la "lumina"
-- O hotarare adoptata recent de Guvern prevede ca sistarea furnizarii de energie se poate realiza pe o perioada de minimum o luna si de cel mult un an * Proprietarii care isi instraineaza locuintele sunt obligati sa faca dovada achitarii la zi a facturilor de electricitate
Consumatorii de electricitate pot conveni cu operatorul sa sisteze, temporar, furnizarea energiei electrice, pe o perioada de minimum o luna si de cel mult un an, se arata in HG 1007/2004, publicata, recent, in Monitorul Oficial. Pe durata sistarii serviciului, consumatorul este obligat sa achite costurile electricitatii consumate anterior, precum si eventualele penalitati de intarziere. In actul normativ se mai arata ca proprietarii persoane fizice, care isi instraineaza locuintele, sunt obligati sa faca dovada achitarii la zi a facturilor de electricitate. Totodata, la incheierea contractelor de furnizare a electricitatii cu chiriasi sau concesionari este obligatoriu ca obligatiile acestora, rezultate din contract, sa fie garantate fie de catre chirias/concesionar, fie de catre proprietar. Conform Hotararii de Guvern, furnizorul sau operatorul de distributie are drept de acces in locuinta consumatorului pentru a verifica instalatia de alimentare cu energie electrica si modul in care sunt respectate prevederile contractuale. In caz de consum fraudulos sau in situatia in care consumatorul ajunge de doua ori in ultimele 12 luni in situatia de a fi deconectat pentru neplata facturii, furnizorul este indreptatit sa rezilieze contractul, iar incheierea unui nou contract va fi conditionata de plata datoriilor. Incepand cu 1 iulie 2005, toti furnizorii de electricitate vor fi obligati sa actualizeze cate o pagina de Internet prin care sa informeze consumatorii despre conditiile de racordare la reteaua electrica si modalitatea de plata. Furnizorii vor transmite consumatorilor, semestrial sau ori de cate ori va intra in vigoare o prevedere legala care ii vizeaza, materiale explicative in acest sens.
Consumatorii "vulnerabili" vor primi servicii gratuite
Incepand cu data deschiderii complete a pietei de electricitate (n.r.-1 iulie 2007), furnizorii vor fi obligati sa tina evidenta "consumatorilor vulnerabili" (pensionari cu probleme deosebite, persoane cu deficiente fizice sau mentale) si sa ofere acestora pachete de servicii gratuite, ce pot cuprinde lucrari de repozitionare a contoarelor, pentru o citire mai usoara, facturi Braille sau audio, asistenta pentru intelegerea modului de citire si facturare. Furnizorul va fi obligat sa-i protejeze, in cazul deconectarii, pe acesti consumatori prin reesalonarea datoriilor sau alte masuri, iar autoritatile din domeniul protectiei sociale vor asigura compensarea eventualelor diferente de pret aferent energiei furnizate pentru aceasta categorie de persoane.
HG 1007/2004 prevede si o serie de amenzi pentru nerespectarea obligatiilor contractuale intre parti. De exemplu, operatorii sau furnizorii care nu comunica abonatilor raspunsul la o petitie in cel mult 30 de zile de la inregistrarea acesteia vor putea primi amenzi de la 4 la 30 milioane de lei. (G.M.)
A r h i v a
  Primarul Ontanu, batut in cap de soare    
  Ludovic Orban il sfatuieste pe Ontanu sa scrie romane SF    
  50.000 de locuri de munca subventionate pentru absolventi    1 comentariu
  Protest minier cu pericol de poluare    
  Truse de urgenta pentru bolnavii psihici    
  Salvati-o pe Adriana!    4 comentarii
  Ziua Imnului National    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (81 afisari)
 Arhitectura la Realitatea (37 afisari)
 Cavalerii medievali asalteaza Sighisoara (30 afisari)
 Spaga din uniforme (28 afisari)
 Consumatorii renunta temporar la "lumina" (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00915 sec.