Ziua Logo
  Nr. 3079 de joi, 29 iulie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Spaga din uniforme
-- Toalele sunt cu doua numere mai mari
Schimbarea uniformelor agentilor de Politie dictata de fostul ministru al Administratiei si Internelor Ioan Rus se pare ca a nemultumit multa lume din "aparat", mai ales cand pe strazi au inceput sa apara organele de ordine cu bascute pe cap si cu tricouri albe ca pijamalele de spital. Dupa un timp, oamenii au inceput sa se obisnuiasca cu noua infatisare a agentilor, iar bancurile despre uniforma lor au inceput sa circule nu numai pe strada, ci chiar prin Minister. La inceputul acestei saptamani, noul ministru al Administratiilor si Internelor, Marian Saniuta, a declarat ca uniformele politIstilor nu au prestanta si, pe deasupra, sunt de proasta calitate, motiv pentru care trebuie modificate. Asa au aparut pe capul politistilor caschetele si au disparut bascutele mototolite, de un alb indoielnic. Ministrul vrea insa sa schimbe tot. Si pantofii cu "gaurele" si pantalonii care "cad ca pe gard", intr-un cuvant sa dea o noua imagine politistilor. Un gest cat se poate de laudabil, numai ca lucrurile nu stau deloc asa de simplu cum ar parea la prima vedere. Declaratia ministrului este pe cale sa confirme temerile noastre: "Modificarea actualelor uniforme trebuie si va avea loc, desi nu avem bani destui. Exista variante cu bani putini pentru a aduce costumatia politistilor la nivelul secolului XXI". Din pacate, trebuie sa il contrazicem pe ministrul Saniuta deoarece cu bani putini nu poti obtine decat lucruri proaste, din moment ce cu bani grei, asa cum sunt cei achitati pana acum de Ministerul Administratiilor si Internelor (MAI) pe uniforme, ai lucruri penibile pentru imaginea Politiei.
Pentru Politie exista urmatoarele categorii de uniforme: cele de subofiteri (de dama sau barbatesti) si cele de ofiteri (de dama sau barbatesti). Aceste categorii de uniforme au preturi distincte dupa cum urmeaza: cele de agenti barbati costa 28 de milioane de lei, cele pentru ofiteri 26 de milioane de lei, cele pentru ofiterii femei se ridica la 25 de milioane, iar cele pentru agentii femei, la 27 de milioane de lei. Dupa ce v-am indicat pretul, sa va spunem si cum trebuie alese actualele uniforme. Acestea se solicita cu doua numere mai mari, ca in bancurile de pe vremea lui Ceausescu, pentru ca intra la apa. Astfel, politistii sunt nevoiti sa poarte pantalonii "adunati" pe talie cu centura pentru ca macar sa nu li se vada gleznele dupa mai multe intrari la apa. In ceea ce priveste tesatura, aceasta este de cea mai proasta calitate posibila. Nu absoarbe transpiratia, ci doar se lipeste de corp, devine lipicioasa in contact cu apa iar aspectul este sub orice critica. Pentru politistii care sunt obligati sa poarte uniforma, iar activitatea lor se desfasoara in strada, este un cosmar aceasta uniforma.
In comparatie cu preturile platite de MAI pentru uniforme, pe cel mai rafinat bulevard din Bucuresti gasesti preturi asemanatoare la haine de firma. Astfel, un costum de haine croit si executat manual, dupa ultima moda, nu depaseste 26 de milioane de lei, dar trebuie retinut ca un sfert din acest pret se regaseste in "marca" si nu in calitate.
Cine ii imbraca pe politisti
Conform datelor pe care le detinem, ministerul Administratiei si Internelor a decis sa nu acorde unei singure companii dreptul de a confectiona uniformele si implicit banii, astfel ca fiecare articol este facut de o anumita unitate de productie. Sepcile si gradele sunt confectionate de firma TREXIMCO, la penitenciarul Tarsor se cos camasile, "Monica Design" furnizeaza pantalonii, iar pantofii sunt facuti de mainile puscariasilor din Aiud.
Calitatea materialelor este sub orice critica, iar mana de lucru este, dupa ce se poate vedea, necalificata si foarte, foarte ieftina. Prin urmare pretul ar trebui sa fie scazut. Dar nu e! Explicatia, asa cum ne-a fost oferita de cunoscatori, sta in celebra...spaga! Mecanismul este unul simplu si dateaza de pe vremea zapciilor. Daca vrei sa obtii un contract cu statul, trebuie sa-l si "ungi". Profitul este enorm. Toata suflarea cu grade din MAI se imbraca dupa acelasi tipar. Comenzile si deciziile s-au luat, pana acum patru luni la nivelul ministerului, de catre un birou logistic si apoi aprobat prin semnatura de minstrul in functie. Propunerile erau facute cu zeci de indicatori si specificatii, precum limita de rupere, de impermeabilitate, de rezistenta la uzura materialelor. Termenii tehnici ascundeau insa comisioanele care erau platite pentru obtinerea contractelor. O analiza detaliata a materialelor din care au fost confectionate in ultima vreme uniformele de Politie scoate la iveala faptul ca sunt si proaste si scumpe. Prin urmare, intrebarea este de unde un pret asa ridicat, mai ales ca astfel de comenzi ar fi trebuit sa profite de deducere, data fiind cantitatea impresionanta. Explicatia consta in faptul ca mita care trebuie platita se introduce de catre producatori in pretul produselor.
Pentru a stopa acest mecanism, conducerea ministerului a luat in calcul o propunere venita din partea inspectoratelor judetene de Politie care solicitau sa isi achizitioneze, prin negociere directa, echipamentul. Decizia a fost adoptata cu conditia ca uniforma sa respecte anumite conditii de culoare, insemne, model etc. Ministerul a decis astfel sa nu mai conduca direct negocierile pentru uniforme, ci sa permita si inspectorilor sefi din teritoriu o bucatica din "tortul" uniformelor.
Fara licitatie, doar pe mana specialistilor
Comisarul-sef Virgil Vochina, consilier al ministrului, a declarat ca, cel putin pana in acest moment, au fost deja schimbate sepcutele de vara ale politistilor cu niste caschete model nou, care, de bine, de rau, ii fac sa arate a oameni seriosi. Adevarul este ca numai stema e modificata, modelul caschetei fiind cel vechi, de pe vremea Militiei, de inspiratie sovietica. In plus, Vochina a mai afirmat reprezentantilor presei ca, in relatia cu cetateanul, agentii nu mai au voie sa poarte nici tricourile sport, care distrugeau imaginea agentilor. Aceste masuri au fost luate prin ordine interne.
Problema schimbarii uniformelor s-a pus inca din 2002. Cum ministerul nu beneficia la acea ora de toti banii, au fost alocate din fondul de rezerva al Guvernului 36 de miliarde de lei, suma care a acoperit doar costurile pentru 5000 din cei 55.000 de politisti. Ca tot ce s-a derulat in ultima vreme in ministerul de Interne, schimbarea a fost doar de suprafata, politistii fiind imbracati doar cu geaca, camasa si insemnele profesionale. Restul accesoriilor vestimentare ar fi trebuit sa le fie distribuite cu timpul, adica pana la finele lui 2005, moment in care noul echipament ar fi ajuns la toate cadrele MAI. Suma totala la care se ridica investitia a fost evaluata la 2.000 de miliarde de lei, cea mai mare parte din bani fiind deja achitati firmelor producatoare.
Uniformele sunt acum considerate caraghioase si de calitate proasta, dar MAI sustine ca a ales, fara licitatie, din 600 de oferte, doar pe criteriul pret-calitate. Oficialii ministerului au refuzat sa comenteze acest criteriu, motivand ca argumentele de management apartin specialistilor.
Politicul a decis unde sa mearga banii
Despre problema imbracarii politistilor, parlamentarii romani au pus deseori in dezbatere modul in care se atribuie contractele. In urma cu un an, Opozitia acuza incalcarea Legii achizitiilor publice si alegerea firmelor furnizoare din randul clientelei conducerii MAI. Apoi, Comisia de aparare a Senatului a decis sa intocmeasca un raport favorabil la Ordonanta de urgenta a Guvernului privind achizitionarea dintr-o singura sursa a produselor si serviciilor necesare asigurarii uniformelor, insemnelor distinctive, insignelor si documentelor de legitimare ale politistilor, in pofida protestelor senatorilor din Opozitie, care au sustinut ca in acest fel se incalca legea achizitiilor publice. Votul in Comisie a fost strans, fiind inregistrate sase voturi "pentru", patru "impotriva" (reprezentantii PNL, PD si PRM) si o abtinere (UDMR).
Asa s-a decis ca Ministerul de Interne sa fie abilitat sa faca achizitia acestor produse si servicii dintr-o singura sursa, in vederea echiparii, in regim de urgenta, a efectivelor de politisti, fondurile necesare, in valoare de 36,1 miliarde lei, urmand sa fie suportate din fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului.
Conform Legii achizitiilor publice, este nevoie de licitatie pentru ca Ministerul de Interne sa cumpere aceste echipamente, a afirmat, imediat dupa vot, intr-o conferinta de presa, senatorul PNL Norica Nicolai. Ea a calificat drept "penibila" justificarea reprezentantilor MAI, potrivit careia suma alocata in acest scop din bugetul de stat trebuie cheltuita pana la sfarsitul anului, iar organizarea de licitatii ar putea face sa se depaseasca acest termen. Potrivit senatorului liberal, in vederea cumpararii acestor echipamente au fost desemnate patru firme: Monica Design S.R.L. din Bucuresti, pentru capele, Picina Manufacture din Zimnicea, pentru vestoane, Treximco S.R.L. din Bucuresti, pentru pantaloni si Retex S.R.L. din Talmaciu-Sibiu, pentru insemnele de grad. "Acestea sunt firme de clientela a MI si ne indoim ca se vor respecta transparenta si corectitudinea", a spus Norica Nicolai, precizand ca cele patru societati au fost selectate dintr-un numar de 12 firme. In plus, doua dintre cele patru firme - Monica Design S.R.L. si Treximco S.R.L.- au avut datorii la Bugetul de stat, a adaugat senatorul liberal. Acest ultim amanunt era suficient pentru respigerea lor de la un contract cu statul, dar se pare ca nu acesta a fost criteriul de alegere.
Pana la urma, ponoasele sunt trase tot de agenti, cei care stau in strada pentru linistea si siguranta cetateanului, pentru ca ofiterii superiori care decid cum sa fie uniformele au rabat de la purtarea lor prin ordin al ministrului.
Petre NITEANU 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Sa le faca una in dungi   de www
Da "bai" , pai noi romanii suntem "smecheri" mari si "mistocari" - hai "bai" sa propunem   de ionion
Astia vor cu tot dinadinsul , ca Matilda , sa se faca de tot cacatu' !   de Lucky Adriano
Politia e o parte ( + rezultatul) societatii unde se afla !   de Diana
O privatizare PSD-ista.   de Zama Acra
Culoarea uniformei politistilor si politeselor:-)..haida de, mai oameni buni! Ce articol de prima pagina!   de Atamild
De la zi la zi mai slab,.... Domnilor, ziaristi va pierdeti MUSTERII ! Se-apropie falimentul ?   de CONU
Benzina se va duce la tavan ( ??? !!!!) :   de Diana
Oferta speciala !   de Aberescu
Dar la supraoamenii astia de reporteri nu le pune uniforma? Atunci cum stie maciucarul pe cie sa nu altoiasca?   de Morkova Vesela
Prost mai sunt ! To'arashi de la Ziua acu' am inteles de ce va bucurati !   de Aberescu
Ce idioti !   de Aberescu
Le puse nume da curcani.........   de Ted
Stizi de ce e asa de scumpa o tzinuta?   de GETO-DAC
Pentru unii dintre ei,   de Gotcu
Baaaaa.... da furtul ala de sute de milioane de dolari unde-i???????   de Zama Acra
Bai Ziua, tiparitzi shi voi pe hîrtie mai moale !!! :-)))   de Diana
Prosteala pe fatza!!   de mytouche
Acu sa te tii comentarii "am fost si io in Romania cu MERCEDESULUI MEU BENZ 1900"   de ionion
A r h i v a
  Vin viiturile    
  Romania propune Rusiei un parteneriat strategic    3 comentarii
  Parteneriatul cu fosta URSS, de la Pascu la Nastase    
  Eugen Dijmarescu: "N-am fost cu Pascu la Moscova"    
  Iliescu l-a invitat pe Putin la Bucuresti    
  Tratatul e criticat de societatea civila    2 comentarii
  Vizita lui Putin in Romania este fireasca    
  Este vorba de propaganda    1 comentariu
  Interesul e de partea lui Putin    1 comentariu
  PNL vede doar un vizita electorala    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (81 afisari)
 Arhitectura la Realitatea (37 afisari)
 Cavalerii medievali asalteaza Sighisoara (30 afisari)
 Spaga din uniforme (28 afisari)
 Consumatorii renunta temporar la "lumina" (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01620 sec.