Ziua Logo
  Nr. 3071 de marti, 20 iulie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Vedete
Ingmar Bergman si-a luat ramas bun si de la scena
Regizorul suedez Ingmar Bergman, care si-a sarbatorit cea de a 86-a aniversare saptamana trecuta, a profitat de ocazie pentru a-si lua ramas bun si de la teatru, dupa ce s-a retras din cinematografie si televiziune, relateaza Mediafax. "Teatrul este inceputul si sfarsitul, este totul", a declarat Bergman intr-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter (DN). Bergman si-a inceput cariera in teatru, in anii '30, iar ultima sa punere in scena a fost "Strigoii", de Henrik Ibsen, montata la Teatrul Dramatic Regal (Dramaten) de la Stockholm in 2002. "Dupa "Strigoii", am decis ca s-a terminat. Ajunge. Nu voi astepta sa fiu dat afara, plec eu singur. Nu astept ca lumea sa inceapa sa spuna ca "batranul ar trebui sa se retraga"", a declarat longevivul regizor.
In toamna anului 2003, Bergman si-a vandut apartamentul din Stockholm, in apropierea teatrului Dramaten, pentru a evita tentatia de a "recidiva". Desi si-a pastrat o locuinta in Capitala, Bergman se retrasese de mult pe insulita Faroe, din Marea Baltica, decorul a numeroase dintre filmele sale. Regizorul recunoaste insa ca teatrul si actorii ii lipsesc, in exilul sau autoimpus. "Iubesc aceasta insula. Ingrid nu mai este de aproape zece ani, dar ma simt aproape de ea, acolo", spune Bergman, referindu-se la cea de a cincea sa sotie, care s-a stins din viata in 1995.
"Poveste de iarna", una dintre ultimele piese ale lui Shakespeare, ramane momentul preferat din cariera sa. Simptomatica pentru opera lui Bergman, piesa descrie miracolul dragostei si puterea funesta a geloziei. "Un moment de fericire profesionala", o descrie Bergman. Ca si ultimul sau film, "Fanny si Alexander", din 1982. Sapte luni de filmari pe care le-a savurat, "impreuna cu o distributie formidabila si colaboratori fantastici". Dupa premiera acestuia, a simtit ca este timpul sa se retraga. "Mi-am spus: "S-a terminat, chiar daca este formidabil sa lucrezi in cinematografie". N-am regretat niciodata aceasta decizie. N-am regretat nici o zi de lucru pe platoul de filmare", marturiseste regizorul.
Dupa retragerea din cinematografie, Bergman nu a abandonat total lumea imaginii, cedand tentatiei televiziunii. De altfel, ultima sa opera, "Saraband", a fost destinata micului ecran. Difuzat la televiziunea suedeza in decembrie 2003, filmul ii reinvie pe Johan si Marianne, personajele din "Scene din viata conjugala", dupa 30 de ani.
Timp de 40 de ani, Ingmar Bergman a reprezentat un caz aparte, osciland cu la fel de multa placere intre teatru si film.
"Imi este imposibil sa improvizez. Trebuie sa fiu intotdeauna foarte bine pregatit atunci cand ma duc la lucru. Iar toti cei care lucreaza cu mine sunt la fel de bine pregatiti, pentru ca discutam inainte absolut totul, in cele mai mici detalii", marturiseste regizorul, care declara ca are o "teama maladiva ca nimic nu mai merge". (D.M.)
A r h i v a
  Pink vine la Cerb cu bucatarul personal    
  Minnie Driver s-a apucat de muzica    
 Top afisari / comentarii 
 Olivia Steer si Andi Moisescu fac nunta la toamna (147 afisari)
 Dosarele Palatelor Cotroceni si Victoria (57 afisari)
 Rezidentiatul se organizeaza in noiembrie (31 afisari)
 Stop Rosia Montana! (17 afisari)
 Constitutia Europei (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00817 sec.