Ziua Logo
  Nr. 3071 de marti, 20 iulie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
-- Pret mic la grau
Agrostar, federatie sindicala din agricultura, acuza incapacitatea Organizatiei interprofesionale a "Cerealelor si produselor derivate" din Romania (OICPDR) de a sustine o politica de dezvoltare a pietei de profil. Potrivit unui comunicat de presa, Agrostar atrage atentia ca membrii OICPDR, producatori si procesatori, cu girul Ministerului Agriculturii, au convenit asupra unui pret de referinta pentru grau, si nu au stabilit un pret minim garantat. Pretul de referinta a fost stabilit la 5500 de lei/kg de grau, considerat la vremea la care a fost aprobat ca fiind multumitor pentru toti cei implicati, producatori si procesatori de grau. La ora actuala, "graul gradat", ceea ce presupune ca este de calitate, se vinde cu 3800-4500 de lei/kg. Agrostar considera ca aceste preturi vehiculate acum nu tin cont de productiile si preturile practicate la nivel global si regional si de politicile de sustinere a exporturilor, fiind doar "o lovitura de imagine". Agrostar acuza OICPDR de preturile mici la care se comercializeaza graul, fapt ce se repercuteaza asupra veniturilor sindicalistilor agricultori. Comunicatul precizeaza ca in aceasta organizatie interprofesionala sunt foarte putini producatori agricoli, comparativ cu procesatorii, care sunt principalii cumparatori de grau. De remarcat, Ministerul Agriculturii nu este acuzat de sindicalisti de proasta gestiune a situatiei. Mai mult, ministerul a alocat 875 miliarde de lei pentru acordarea unei subventii de 500 de lei/kg de grau, cantitatea totala ce va beneficia de sustinere fiind de 1,75 milioane de tone. (L.M.)
Fara taxa
Reprezentantii Casei Nationale de Pensii (CNP) impreuna cu cei ai Ministerului Educatiei si Cercetarii au decis instituirea obligativitatii universitatilor de a nu mai percepe taxe pentru pensionarii care solicita adeverinte necesare la recalcularea pensiilor. Aceasta decizie a fost anuntata de presedintele Casei Nationale de Pensii, Ion Giurescu, ca urmare a sesizarilor facute de pensionari. Acestia erau nevoiti sa plateasca mai multe sute de mii de lei drept taxa pentru eliberarea unei adeverinte care sa ateste perioada cursurilor de zi in invatamantul superior, care, in baza unei recente hotarari de Guvern, studiile universitare pot constitui vechime in munca si dau posibilitatea recalcularii pensiei. Cei care au urmat medicina pana in anul 1990 nu trebuie sa prezinte adeverinte la solicitarea de majorare a pensiei, intrucat la aceasta facultate erau doar cursuri de zi, a precizat presedintele CNP. (M.J.)
Miristi protejate
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) atrage atentia ca aprinderea si arderea resturilor vegetale rezultate in urma recoltarii cerealelor paioase si a altor culturi in camp deschis sunt interzise, se arata intr-un comunicat al MAPDR. Potrivit Ordinului nr. 313/2001, interdictia este valabila atat pentru persoane fizice cat si pentru cele juridice. Nu este permisa nici aprinderea si mentinerea focului in camp deschis si nesupravegheat. In zonele cu suprafete expuse incendiilor, cum sunt culturile agricole, zonele de protectie ale acestora si padurile, se vor asigura benzi de protectie, in conformitate cu prevederile legale. Mai mult, pomii aflati in vecinatatea acestor zone cu potential de incendiu obligatoriu vor suporta taieri de igienizare, iar toti pomii uscati vor fi scosi. Nerespectarea prevederilor ordinului atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, stipuleaza actul normativ. Ministerul Agriculturii a facut aceste precizari ca urmare a pagubelor produse la sfarsitul saptamanii trecute din cauza incendierii unor miristi in vestul tarii. (L.M.)
A r h i v a
  Record de candidati la Universitatea Bucuresti    1 comentariu
  Educatia si Sanatatea ameninta cu proteste    1 comentariu
  Pensiile vor fi indexate o singura data pe an    2 comentarii
  Medic personal pentru olimpicii la matematica    
  Rezidentiatul se organizeaza in noiembrie    
 Top afisari / comentarii 
 Olivia Steer si Andi Moisescu fac nunta la toamna (147 afisari)
 Dosarele Palatelor Cotroceni si Victoria (57 afisari)
 Rezidentiatul se organizeaza in noiembrie (31 afisari)
 Stop Rosia Montana! (17 afisari)
 Constitutia Europei (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01026 sec.