Ziua Logo
  Nr. 3017 de marti, 18 mai 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Reincepe razboiul serviciilor secrete
Radu TUDOR 
In campania anticoruptie declansata din ratiuni politice si nu din nevoia de curatenie, actuala putere tolereaza abuzuri grave. Ele compromit eforturile si asa lesinate ale unei institutii create special pentru lupta anticoruptie - PNA. Ultima isprava din acest domeniu a creat un val urias de framantari si discutii aprinse in lumea militara. PNA impreuna cu serviciul de informatii al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) au organizat un flagrant de luare de mita unui general din Ministerul Apararii Nationale (MApN). E vorba de un medic reputat in breasla sa, generalul de brigada Stefan Blaj. Complice al generalului a fost o angajata a Directiei Generale a Penitenciarelor din Ministerul Justitiei (MJ). N-am pomenit degeaba numele institutiilor unde cei doi erau angajati inainte de a fi arestati. MApN si MJ sunt doua institutii de forta in Romania, titularii acestor portofolii sunt membri ai CSAT si fiecare minister are propriul serviciu de informatii. Nici unul din aceste servicii nu a fost anuntat de serviciul omolog de la MAI ca vor fi calcate pe bombeuri intr-un dosar.
Abuzul grav in cazul arestarii generalului Blaj a avut mai multe componente. Prima este aceea ca un general MApN a fost urmarit, telefonul i-a fost interceptat si i-a fost organizat un flagrant de catre serviciul de informatii al MAI. Fara anuntarea prealabila a ministrului apararii nationale si prin incalcarea protocolului de colaborare cu Directia Generala de Informatii a Armatei (DGIA). Potrivit legii, indiferent cine este persoana ce face obiectul unei investigatii, conducatorul respectivei institutii trebuie anuntat in prealabil. Ioan Mircea Pascu a aflat o data cu presa ca un serviciu secret al unei alte institutii a patruns intr-o unitate militara a MApN si a arestat un general. Abuzul este cu atat mai grav cu cat MApN daduse intregul sau concurs PNA in dosare anterioare. Un alt general fusese arestat cu cateva saptamani in urma, pe baza unui dosar furnizat de DGIA catre PNA, cu avizul lui Pascu. Ministrul Apararii anuntase ca sunt si alte cazuri de coruptie in vizorul sau si nimeni din MApN nu va fi scutit de rigorile legii.
Combinatia facuta de catre Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din MAI, condusa de chestorul Virgil Ardelean, si de PNA a deranjat foarte tare conducerea MApN. Nimeni nu a pus la indoiala faptul ca generalul Blaj a incalcat legea. Desi, sa arestezi un medic militar care a salvat nenumarate vieti prin activitatea sa si a fost avansat la gradul de general chiar de Presedintele Romaniei, pentru o mita de 1300 de dolari, pare a fi o lucratura. Asta in tara in care tepele de zeci si sute de milioane de dolari se "sanctioneaza" cu un scaun de parlamentar sau cu includerea mafiotilor in cercurile apropiate administratiei centrale si locale.
Generalul Blaj putea fi sanctionat, judecat de consiliul format din cadrele de conducere ale MApN, trecut in rezerva si deferit justitiei. In mod normal, acesta era traseul pe care trebuia sa-l parcurga un astfel de caz intr-o tara democratica. Ce pericol social reprezinta un medic militar ca sa se justifice arestarea lui? Nu poate fi cercetat in libertate? Masura arestului se impune pentru persoane ce constituie un pericol social. Presedintele Romaniei nu are nimic de spus despre un militar pe a carui avansare la gradul de general se afla semnatura sa?
E absolut evident ca Blaj va fi trecut in rezerva imediat si condamnat. Dar jocurile murdare facute de serviciul secret al MAI impreuna cu PNA arunca o umbra serioasa asupra modului in care se desfasoara campania anticoruptie pe malurile Dambovitei.
Supozitiile potrivit carora serviciul secret din tabara lui Adrian Nastase a contribuit decisiv la arestarea unui general dintr-un minister condus de Ioan Mircea Pascu, apropiat lui Ion Iliescu, nu fac decat sa confirme teza reizbucnirii razboiului dintre palate in anul electoral.
Supranumita "Marea muta", Armata are inca o forta impresionanta si o influenta covarsitoare in toate structurile de putere. Cine mizeaza pe faptul ca Armata nu reactioneaza cand este lovita sub centura nu cunoaste realitatea. Sau risca. Mult.
Sunt voci care afirma ca cel mai vechi serviciu secret din Romania, cel al Armatei, este de fapt cel mai puternic. Posibilul arbitru in acest caz, SRI, este mai degraba apropiat Armatei decat fostei UM 0215. Si acest argument ar putea sa conteze decisiv.
Daca arestarea generalului Blaj a fost un abuz pentru ca Vulpea si PNA sa iasa in fata, sa se evidentieze pe ramura, e oarecum de inteles pe la noi, prin Romania. Fosta UM 0215 nu vrea si nu poate sa contribuie la arestarea nici unui general corupt din MAI, din cauza complicitatilor uriase de la varful acestui minister problema. Dar o posibila alianta SRI-MApN ar trebui sa dea serios de gandit celor care au calcat Armata pe bataturi. Se prefigureaza deci un nou razboi intre serviciile secrete.
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Acilea Vulturul, acilea vulturul : raspunde cotzofano, raspunde cotzofano !   de ionion
Cine ia titlul ?   de Lucky Adriano
"Armata" din Rrromania - agent al pestilentei sociopate.   de Tit-Liviu
nerusinarea   de lucid
Iepurasul i-a spus vulpei : sta fa cuminte si nu-ti baga ritanul unde nu ti-e locul !   de ionion
Pentru Ratacitul si paraipan __ luati de documentati-va si-apoi mai discutam :...Ex.#3   de CONU
Bravo, a fost prins inamicul public numarul 1.   de Ratacitul
DIN PACATE NU-I ASA..._ INFRACTIUNEA ESTE INFRACTIUNE. FARA COMENTARII   de CONU
care secrete ?   de Gotcu
Domnule Radu Tudor   de talmaciu2004
A r h i v a
  Atac mortal impotriva Deltei    7 comentarii
  Suntem membri! Cum procedam?    7 comentarii
  Conditiile victoriei liberale    3 comentarii
  Economia romaneasca pregatita pentru UE?    7 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Un om nacajit: Mircea Geoana    4 comentarii
  Viitorul trecutului    2004-04-10
  Europa, corigenta la antiterorism    2004-04-01
  Fisetele bomba ale procurorilor    2004-03-26
 Top afisari / comentarii 
 Arctic Gaesti implementeaza management japonez (36 afisari)
 Stiri pe scurt (24 afisari)
 Basaev il ameninta pe Putin pentru Dudaev (21 afisari)
 Ziaristi amenintati si injurati la Targu Mures (19 afisari)
 Ultimul Nas (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.91600 sec.