Ziua Logo
  Nr. 3007 de joi, 6 mai 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Stiri pe scurt
-- Construct Expo 2004
La Romexpo s-a deschis, ieri, cea de-a XI-a editie a expozitiei internationale de arhitectura, tehnologii, echipamente, instalatii, unelte, dispozitive si materiale de constructii - Construct Expo. "Aceasta este cea mai mare expozitie organizata la Romexpo din 1990 si pana acum", a declarat, cu ocazia inaugurarii, George Cojocaru, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. El a precizat ca numarul expozantior la editia 2004 a Construct Expo este cu 25% mai mare decat anul trecut. Potrivit presedintelui CCIRB, interesul pentru piata constructiilor reprezinta un semnal de insanatosire a economiei romanesti. "Prima dovada a dezvoltarii economice consta in faptul ca merg bine constructiile", a declarat Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. La cea de-a XI-a editie a Construct Expo, care va fi deschisa pana in data de 9 mai, participa peste 900 de firme din domeniul constructiilor, dintre care aproximativ 700 romanesti si 200 din strainatate. Sectorul constructiilor realizeaza, in Romania, 10% din PIB, adica in jur de 5,7 miliarde de dolari. Peste 400.000 de salariati lucreaza direct in activitatea de constructii si 700.000 sunt angajati la producatorii de materiale si echipamente de constructii. (M.C.B.)
Bursa de energie la Bucuresti
Reprezentantii Transelectrica si Opcom, au semnat un contract cu consortiul condus de KEMA International si Nord Pool Consulting, in vederea realizarii, in ianuarie 2005, a Bursei de energie electrica in Romania. Un numar de 28 de firme si consortii si-au declarat intentia de a participa la acest proiect. Din cele trei oferte finale depuse, consortiul condus de Kema International si Nord Pool Consulting a castigat detasat atat la oferta tehnica cat si la cea financiara, a declarat Jean Constantinescu, directorul Transelectrica. Contractul va fi finantat de partial de Banca Mondiala (BM), cu 6,3 de milioane de euro, valoarea investitiei ridicandu-se la aproximativ 10 milioane de euro. In prima jumatate a anului se vor realiza tranzactii fizice, iar din a doua parte a lui 2005 se vor putea efectua si tranzactii financiare. Pretul energiei electrice stabilit la Bursa va deveni pret de referinta pentru toate tranzactiile de pe piata de electricitate. Din consortiul pentru realizarea Bursei mai fac parte firmele Statnett (Norvegia), Fingrid (Finlanda) si Bursa Europeana de Energie Leipzig. (Marius BUTUSINA)
BCR a lansat "Confort Plus"
Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat ieri un pachet de finantare a investitiilor imobiliare - "Confort Plus". De acest pachet pot beneficia persoanele fizice care detin in proprietate un imobil, inferior valoric celui care urmeaza a fi cumparat/construit. Produsul este format din doua credite: creditul punte si creditul imobiliar sau ipotecar. Creditul punte are in vedere vanzarea, in termen de un an, a vechiului imobil, permitand proprietarului sa obtina, in avans, sub forma de credit 80% din valoarea evaluata a locuintei. Creditul imobiliar sau ipotecar este destinat finantarii investitiei imobiliare pentru plata diferentei intre aportul solicitantului si pretul integral al locuintei nou cumparate (inclusiv modernizarea, reabilitarea, consolidarea, extinderea acesteia); plata diferentei fata de pretul integral al terenului si/sau executarea lucrarilor de constructii (inclusiv dotarea cu utilitati, efectuarea altor cheltuieli in legatura cu investitia - proiectare, obtinerea avizelor si autorizatiilor legale necesare, inclusiv TVA); plata diferentei fata de pretul integral al reabilitarii, modernizarii, consolidarii sau extinderii locuintei. Aportul propriu al solicitantului poate fi constituit din creditul punte sau creditul punte si alte resurse proprii ale solicitantului. Creditul imobiliar/ipotecar va fi rambursat in rate lunare in maxim 20 de ani. (A.M.V.)
Destinatii noi
Star Alliance a inaugurat, de la 1 mai 2004, 21 de destinatii noi catre toate cele 10 tari nou intrate in Uniunea Europeana. Potrivit unui comunicat de presa, aeronavele companiei aeriene vor opera mai mult de 1750 de zboruri saptamanale catre noile destinatii, ceea ce reprezinta o crestere de 20% fata de vara anului trecut. Astfel, Star Alliance va efectua saptamanal, prin partenerii sai, aproximativ 800 de zboruri catre Varsovia si cel putin cate 100 catre Budapesta, Praga, Gdansk si Cracovia. "Lufthansa se implica deja in tarile devenite recent membre ale UE si in cele din Europa de Est care se vor alatura UE in urmatorii ani", a explicat Holger Hatty, vicepresedinte executiv al Lufthansa German Airlines. Star Alliance a fost infiintata in 1997, fiind prima alianta de linii aeriene la nivel global, care ofera acoperire mondiala. Printre membrii actuali ai aliantei se numara: Air Canada, Austrian bmi, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Spainair si US Airways. (M.C.B.)
A r h i v a
  80% din firmele romanesti ar da faliment in Uniunea Europeana    3 comentarii
  Electrica Moldova si Oltenia scoase la privatizare    
  Rezervele BNR depasesc sapte miliarde de euro    
  Declaratiile de venit global se depun pana pe 15 mai    
  Alstom modernizeaza termocentrala Craiova    1 comentariu
  Tarom isi innoieste flota    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sile Camataru ramane in catuse (23 afisari)
 Ministerul Sanatatii recunoaste dezastrul din ospicii (22 afisari)
 Referendum pentru calorifer (21 afisari)
 Paleacu ofertat din Asia (17 afisari)
 Alstom modernizeaza termocentrala Craiova (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00948 sec.