Ziua Logo
  Nr. 3007 de joi, 6 mai 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
80% din firmele romanesti ar da faliment in Uniunea Europeana
-- Peste 500 de milioane de euro trebuie investite in obtinerea certificarilor pentru siguranta produselor, calitate si mediu * Numai 20% din ceea ce se fabrica in Romania are cautare pe piata europeana * Decalajul economic fata de tarile dezvoltate s-a dublat comparativ cu anii '60
Numai 15-20% dintre companiile romanesti ar putea face fata, in acest moment, conditiilor concurentiale de pe piata europeana, a declarat ieri Ion Hohan, prim-vicepresedinte UGIR-1903, cu ocazia lansarii unui studiu pe tema reindustrializarii Romaniei in perspectiva aderarii la UE. Studiul a fost realizat pe o perioada de opt luni de 100 de specialisti din invatamant, cercetare si sectorul patronal. Una dintre cele mai importante probleme identificate de autorii studiului se refera la obtinerea certificarilor pentru siguranta produselor, calitate si mediu. Hohan a aratat, in acest context, ca, in prezent, trebuie investit la nivel national pentru certificate intre 500 de milioane si un miliard de euro. Pe de alta parte, un raport realizat de UGIR - 1903 in colaborare cu Academia Romana releva faptul ca 80% din produsele realizate in economia romaneasca au, conform clasificarilor UE, cerere redusa. Uniunea Europeana a inclus in categoria produselor cu cerere puternica cele realizate in industria IT&C, cele care vizeaza protectia mediului, cele destinate asigurarii sanatatii, echipamentele aerospatiale etc. In acest context, Stelian Dorobantu, directorul general al UGIR - 1903, a subliniat ca din 1960 si pana astazi decalajul economic dintre Romania si tarile cu economie dezvoltata s-a dublat, ajungand de la 30 la 1, la 60 la 1.
Romania, tara celor 183 de dari
Studiul acuza, de asemenea, sistemul de taxe si impozite impovarator. "In Romania exista, in prezent, 183 de dari. Fiscalitatea pe forta de munca este, la noi, cu 30% - 35% mai mare decat in Uniunea Europeana", a declarat Stelian Dorobantu. Din cele 183 de contributii platite la stat, 89 sunt taxe si impozite, 24 merg la fonduri speciale, iar 70 reprezinta comisioane, timbre si tarife. Obligatiile fiscale comune tuturor agentilor economici sunt 13. Potrivit lui Ion Hohan, pentru un salariu net de 100 de euro trebuie platit la stat aproximativ 120 de euro. "Aceasta situatie genereaza venituri mici pentru angajati, care trebuie, practic, sa justifice dublul sumei pe care o primesc in mana", a precizat Hohan. El a explicat ca, in aceasta situatie, este de inteles de ce pleaca tinerii din Romania.
UGIR - 1903 va prezenta Guvernului, impreuna cu Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT), o propunere de reducere cu 20% a fiscalitatii pe locurile de munca ocupate de tineri. Cele doua organizatii considera ca, in conditiile in care sumele aferente acestor procente vor fi folosite pentru remunerarea si formarea profesionala a acestora, va fi diminuat semnificativ exodul tinerilor absolventi in strainatate. Potrivit confederatiei patronale, peste 60% dintre cetatenii romani care muncesc in strainatate sunt tineri, din care cei mai multi au studii superioare.
Meda BORCESCU 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
80% din firmele romanesti ar da faliment in Uniunea Europeana   de canaris
Care sunt cele 20% ?   de CONU
exagerat !   de traktorist
A r h i v a
  Electrica Moldova si Oltenia scoase la privatizare    
  Rezervele BNR depasesc sapte miliarde de euro    
  Declaratiile de venit global se depun pana pe 15 mai    
  Alstom modernizeaza termocentrala Craiova    1 comentariu
  Tarom isi innoieste flota    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sile Camataru ramane in catuse (23 afisari)
 Ministerul Sanatatii recunoaste dezastrul din ospicii (22 afisari)
 Referendum pentru calorifer (21 afisari)
 Paleacu ofertat din Asia (17 afisari)
 Alstom modernizeaza termocentrala Craiova (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00727 sec.