Ziua Logo
  Nr. 3007 de joi, 6 mai 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- Consiliul Europei, 55 de ani
Consiliul Europei (CoE), una dintre cele mai importante organizatii europene, a fost infiintat cu 55 de ani in urma, la 5 mai 1949, transmite Rompres. Consiliul Europei grupeaza 45 de state, dintre care 21 din Europa Centrala si de Est, si a acordat statutul de observator altor cinci state (Sfantul Scaun, Statele Unite, Canada, Japonia si Mexic). Este o organizatie distincta fata de Uniunea Europeana, dar in practica, nici un stat nu a aderat la Uniunea Europeana fara a fi mai intai membru al Consiliului Europei. Consiliul Europei a fost creat pentru apararea drepturilor omului si a democratiei parlamentare si asigurarea primordialitatii dreptului, incheierea de acorduri la scara continentala pentru armonizarea practicilor sociale si juridice ale statelor membre, precum si pentru favorizarea constientizarii identitatii europene, fondata pe valori diverse si care transcend diferentele culturale. Dupa schimbarile politice din 1989, Consiliul Europei a devenit un reper politic si aparatorul drepturilor omului pentru democratiile post-comuniste din Europa. (D.E.)
Polonia negociaza Constitutia
Polonia doreste sa ajunga la un acord in ceea ce priveste Constitutia europeana, pentru a putea incheia discutiile in urmatoarele doua luni, a afirmat ministrul polonez al Afacerilor Externe, Wlodzimierz Cimoszewicz, informeaza Mediafax. Liderii UE si-au propus, la summitul din martie, de la Bruxelles, adoptarea Constitutiei europene pana cel tarziu la reuniunea din perioada 17-18 iunie. Polonia, cea mai mare dintre cele zece noi tari membre ale UE, a adoptat initial un punct de vedere critic fata de proiectul de Constitutie, insa si-a modificat atitudinea in ultima vreme. Autoritatile de la Varsovia au propus trei variante de compromis: prima se refera la amanarea introducerii noului sistem de vot, cea de-a doua propunere accepta sistemul dublei majoritati, insa ofera Spaniei si Poloniei, pana in 2012, dreptul de a invoca "interese nationale vitale" pentru aplicarea procedurii de vot conform Tratatului de la Nisa. Ultima solutie de compromis consta intr-o clauza de blocare a votului exprimat cu dubla majoritate, care poate fi utilizata de minoritate. (G.D.)
Nemtii parasesc bazele SUA
Germania va retrage la finalul acestui an trupele care asigura securitatea bazelor militare americane aflate pe teritoriul Germaniei. Aceasta declaratie a fost facuta recent de ministrul german al Apararii, Peter Struck, intr-un interviu acordat publicatiei Welt am Sonntag. Guvernul german vrea sa "puna capat la sfarsitul acestui an protectiei acordata de Armata germana pentru bazele americane" din Germania, a declarat Peter Struck. Ministrul german al Apararii a declarat ca Berlinul si Washingtonul negociaza inca acest aspect, discutiile asupra acestui subiect incepand inca din ianuarie 2004. Armata americana mai are inca in Germania aproximativ 70.000 de militari, insa o mare parte din acestia vor fi desfasurati in Romania si Bulgaria, in cadrul politicii Pentagonului de infiintare a unor noi baze militare mobile. Circa 2500 de militari germani au asigurat paza instalatiilor militare americane de la inceputul anului 2003, cand o mare parte a militarilor americani au fost trimisi in campania impotriva Irakului. (G.D.)
"Doamna de Fier" sarbatorita
Presa britanica a subliniat ieri implinirea a 25 de ani de la data la care Margaret Thatcher a devenit prima femeie prim-ministru al Marii Britanii, informeaza BBC. Chiar si la 25 de ani de la ocuparea postului de premier londonez, Margaret Thatcher a ramas o figura controversata in Marea Britanie. Pentru sustinatorii ei "Doamna de Fier" a ramas un personaj revolutionar care a reformat economia aflata in stagnare a Marii Britanii, a linistit sindicatele si a restabilit pozitia de mare putere a Londrei. Alaturi de presedintii americani Ronald Reagan si George Bush, Margaret Thatcher a contribuit la incheierea Razboiului Rece. Insa cei 11 ani in care "Doamna de Fier" a condus Marea Britanie, au fost marcati de nelinisti sociale, decaderea industriei si o mare rata a somajului. Criticii femeii premier sustin ca Marea Britanie inca simte efectele politicilor sale economice care au creat o cultura a zgarceniei si egoismului. (G.D.)
Romania promovata la ONU
Romania a fost aleasa marti membru al Comisiei pentru Drepturile Omului a Organizatiei Natiunilor Unite, pentru mandatul 2005-2007, in cadrul sesiunii organizatorice a Consiliului Economic si Social al ONU, informeaza Ministerul roman de Externe. Comisia pentru Drepturile Omului este cea mai importanta organizatie a Natiunilor Unite cu atributii in asigurarea respectului standardelor internationale in privinta drepturilor omului sub aspect politic, social, economic si cultural. Alte 13 state au fost alese pentru ocuparea locurilor vacante in cadrul acestui organism, "competitia fiind extrem de stransa", potrivit Ministerului roman de Externe. Romania acorda o importanta deosebita activitatilor Comisiei si intentioneaza sa participe la lucrarile acesteia in special pentu cresterea eficientei activitatii acestui organism de lucru. Protectia minoritatilor si prevenirea oricaror forme de discriminare constituie prioritati ale Comisiei si ale Romaniei in urmatorii ani. (George COMAN)
A r h i v a
  Amenintare terorista asupra Olimpiadei    2 comentarii
  Revolutia studentilor in Adjaria    1 comentariu
  Bush se justifica la televiziunea araba    3 comentarii
  "Scorpionii Rosii" au probleme serioase cu tehnica de lupta in Irak    5 comentarii
  Presedintele RAI a demisionat acuzandu-l pe Berlusconi    1 comentariu
  Kremlinul repune in grafic federalizarea Republicii Moldova    
  Washingtonul amana publicarea raportului pentru drepturile omului    1 comentariu
  Planul Sharon, salutat de Cvartet    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sile Camataru ramane in catuse (23 afisari)
 Ministerul Sanatatii recunoaste dezastrul din ospicii (22 afisari)
 Referendum pentru calorifer (21 afisari)
 Paleacu ofertat din Asia (17 afisari)
 Alstom modernizeaza termocentrala Craiova (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01012 sec.