Ziua Logo
  Nr. 3007 de joi, 6 mai 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Bush se justifica la televiziunea araba
-- Comandantul penitenciarelor americane din Irak isi cere scuze
Esalonul superior al puterii de la Washington, incepand cu presedintele american, George W. Bush, s-a lansat cu toate fortele intr-o campanie de albire a imaginii Casei Albe, serios patata prin difuzarea fotografiilor si declaratiilor socante referitoare la maltratarea prizonierilor irakieni de catre militari americani. Dupa ce seful statului, George W. Bush, si secretarul de Stat, Colin Powell, au asigurat ca, daca acuzele vor fi demonstrate, se vor aplica sanctiuni drastice, generalul american Geoffrey Miller, recent numit in functia de comandant al penitenciarelor controlate de coalitia din Irak, a prezentat, ieri, scuze in mod public. "As vrea sa ma scuz, in nume personal, in fata poporului irakian, pentru comandantii si militarii care au incalcat regulile noastre si au comis, probabil, acte criminale; garantez personal ca asemenea lucruri nu se vor repeta", a declarat Miller ziaristilor chemati in vizita la inchisoarea Abu Ghraib, din apropierea Bagdadului, locul unde a inceput scandalul.
Doua posturi arabe de televiziune, Al Hurra (sponsorizat de Statele Unite) - si Al-Arabiya au transmis ieri un discurs destinat sa restabileasca increderea in fortele americane, a anuntat BBC News. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a apreciat ca discursul televizat "este o ocazie pentru presedinte sa se adreseze direct populatiei din statele arabe pentru a afirma ca imaginile pe care le-am vazut cu totii sunt inacceptabile". McClellan a explicat ca "aceste imagini nu sunt reprezentative pentru valorile americane si nu sunt definitorii pentru standardele in conformitate cu care actioneaza armata" Statelor Unite.
Detinuti decedati in penitenciare americane
"Trebuie sa spunem comunitatii internationale: Nu asta este America!, a declarat si liderul minoritatii democrate din Senat, Tom Dashle, trecand peste rivalitatea de partid si divergentele de opinie in problema irakiana. Daschle a cerut ca legislativul, majoritar republican, sa condamne formal actele incriminate.
Generalul american Donald Ryder, responsabil de aplicarea pedepselor in penitenciare, a recunoscut ca in urma a aproximativ 35 de cazuri de maltratari, au decedat 25 de detinuti din inchisorile americane din Irak si Afganistan, noteaza site-ul Yahoo. Aceasta situatie a fost stabilita in baza unei anchete initiate in decembrie 2003. Ryder a precizat ca, printre aceste cazuri, se numara doua presupuse crime comise de militari, moartea unui detinut care incerca sa evadeze, 10 cazuri aflate in ancheta si 12 cazuri inca neelucidate.
Peste scandalul fotografiilor se suprapune zgomotul luptelor de pe frontul irakian. Mai multe explozii puternice s-au produs, ieri, in oraul sfant siit Najaf. Deflagratiile au fost urmate de schimburi de focuri. Coloane de fum erau vizibile in zona de nord-vest a orasului, langa cimitirul in care se ascunde imamul siit Moqtada Sadr. Tot ieri, un militar al coalitiei si doi irakieni au fost ucisi, in incidente produse la Karbala, in timpul unei operatiuni de dezarmare a militiilor siite. Marti, militiile lui Sadr au atacat o baza americana, situata intre Kufa si Najaf. Atacul s-a soldat cu uciderea a cinci irakieni, printre care un politist, si cu ranirea altor 20 de persoane. Confruntari violente au izbucnit, marti seara, intre fortele siite si militarii coalitiei, in orasul irakian Diwaniyah, situat la 60 de kilometri sud de Najaf. Oficiali ai coalitiei nu confirmasera, pana ieri dupa-amiaza, aceste informatii.
Seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, a anuntat, marti, ca efectivele militare americane in Irak vor ramane la aceeasi capacitate, de aproximativ 135.000 de persoane, pentru urmatoarele trei luni. Cei 20.000 de militari a caror prezenta in Irak a fost prelungita recent vor fi inlocuiti de noi unitati, a precizat Rumsfeld.
Ileana CORNEA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Tipic pentru un catolic !   de Lucky Adriano
Mahhhh..................?????????????   de pante
Bush se scuza in fata arabilor   de A.Marian
A r h i v a
  Amenintare terorista asupra Olimpiadei    2 comentarii
  Revolutia studentilor in Adjaria    1 comentariu
  "Scorpionii Rosii" au probleme serioase cu tehnica de lupta in Irak    5 comentarii
  Presedintele RAI a demisionat acuzandu-l pe Berlusconi    1 comentariu
  Kremlinul repune in grafic federalizarea Republicii Moldova    
  Washingtonul amana publicarea raportului pentru drepturile omului    1 comentariu
  Planul Sharon, salutat de Cvartet    5 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sile Camataru ramane in catuse (23 afisari)
 Ministerul Sanatatii recunoaste dezastrul din ospicii (22 afisari)
 Referendum pentru calorifer (21 afisari)
 Paleacu ofertat din Asia (17 afisari)
 Alstom modernizeaza termocentrala Craiova (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00874 sec.