Ziua Logo
  Nr. 3007 de joi, 6 mai 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Amenintare terorista asupra Olimpiadei
-- Trei atentate cu bomba au fost comise ieri in centrul Atenei * Nu s-au inregistrat victime * Atacurile teroriste au loc cu fix 100 de zile inainte de inceperea Jocurilor Olimpice
In centrul Capitalei Greciei au fost comise ieri dimineata trei atentate cu bomba, care insa nu s-au soldat cu victime, transmite Reuters. Cele trei explozii au avut loc chiar in fata unei importante sectii de Politie din cartierul rezidential Kalithea, completeaza CNN. Desi cladirea Politiei a fost serios avariata, nu au fost inregistrate victime. Cele trei explozii, despre care fortele de securitate au declarat ca au fost "de putere medie", s-au produs una dupa alta, intr-o perioada de aproximativ trei sferturi de ora, completeaza Mediafax. Potrivit analizelor agentiilor internationale de stiri, atentatorii intentionau ca agentii de Politie care au venit la fata locului dupa prima explozie sa fie raniti sau eventual ucisi de catre urmatoarele dispozitive explozive, insa in cele din urma acest lucru nu s-a intamplat. Cu foarte putin timp inainte de declansarea primei explozii, redactia unui ziar din Atena a primit un apel telefonic prin care o persoana neidentificata a anuntat iminenta unui atentat. Pana ieri seara nu fusese stabilita cu exactitate natura bombelor, insa postul de televiziune Net a anuntat ca cel putin unul dintre dispozitivele explozive era alcatuit din dinamita, dispozitiv de declansare si cronometru.
Avertisment la Olimpiada sau incident izolat?
Pana ieri seara, atentatele nu au fost revendicate de nici o grupare terorista. Ziaristii eleni, consultati de CNN, au estimat insa ca atentatele au "amprenta" grupului terorist de extrema-stanga "17 Noiembrie", care de obicei ataca diplomati, oameni de afaceri, politisti si ziaristi. Cu toate acestea, Politia greaca considera ca este improbabil ca "17 Noiembrie" sa fi comis aceste atentate, deoarece fortele de securitate elene sustin ca au reusit sa anihileze aceasta grupare.
Atacurile teroriste de ieri-dimineata ridica semne serioase de intrebare asupra eficientei masurilor de securitate adoptate de oficialii eleni pentru Jocurile Olimpice care vor incepe in data de 13 august la Atena, noteaza Reuters si alte agentii internationale de presa. Acestea au tinut sa sublinieze ca atacurile au avut loc cu fix 100 de zile inainte de debutul Olimpiadei. De altfel, acest semnal este considerat un posibil "avertisment" lansat de atentatori asupra faptului ca ar putea intentiona sa lanseze atacuri teroriste in timpul desfasurarii Jocurilor Olimpice. CNN a remarcat mai ales faptul ca districtul rezidential Kalithea se afla in imediata apropiere a mai multor hoteluri unde vor fi cazati inalti oficiali ai Comitetului International Olimpic. De asemenea, postul american noteaza ca districtul rezidential unde au avut loc atentatele este unul din cele mai bine pazite cartiere din Atena.
Autoritatile elene au asigurat imediat ca atentatele nu au legatura cu desfasurarea Jocurilor Olimpice si au transmis ca responsabilitatea atentatului apartine fie unor grupari anarhiste locale fie unor grupari minore de extrema-stanga. "Acesta a fost un incident izolat care nu afecteaza absolut deloc pregatirile tarii noastre pentru Olimpiada. Colaborarea noastra cu UE, NATO si cu autoritatile americane garanteaza securitatea Olimpiadei de la Atena", a tinut sa mentioneze premierul elen, Costas Karamanlis. (D.E.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
I-a lovit direct in prostia si in ingimfarea lor - nu-i va trezi oricum   de Fofi
Comunicatul autoritatikor elene   de canaris
A r h i v a
  Revolutia studentilor in Adjaria    1 comentariu
  Bush se justifica la televiziunea araba    3 comentarii
  "Scorpionii Rosii" au probleme serioase cu tehnica de lupta in Irak    5 comentarii
  Presedintele RAI a demisionat acuzandu-l pe Berlusconi    1 comentariu
  Kremlinul repune in grafic federalizarea Republicii Moldova    
  Washingtonul amana publicarea raportului pentru drepturile omului    1 comentariu
  Planul Sharon, salutat de Cvartet    5 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sile Camataru ramane in catuse (23 afisari)
 Ministerul Sanatatii recunoaste dezastrul din ospicii (22 afisari)
 Referendum pentru calorifer (21 afisari)
 Paleacu ofertat din Asia (17 afisari)
 Alstom modernizeaza termocentrala Craiova (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00860 sec.