Ziua Logo
  Nr. 3007 de joi, 6 mai 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PNL-PD solicita schimbarea celor doi ministri
-- Doar progrese formale
Alianta PNL-PD considera ca desemnarea lui Ioan Rus si Mircea Geoana drept candidati PSD la primariile din Cluj Napoca si Bucuresti va afecta "in mod cert" activitatea ministerelor pe care le conduc, fiind necesara, in aceste conditii, inlocuirea celor doi ministri cu "persoane care sa se ocupe 100% de problemele integrarii europene". In caz contrar, procesul de aderare va avea de suferit din cauza "iresponsabilitatii unui Guvern care pune interesul de partid deasupra obiectivelor prioritare ale Romaniei", sustine deputatul PNL Eugen Nicolaescu. Intr-o conferinta de presa a Aliantei, Calin Popescu Tariceanu si Cozmin Gusa au amintit ca Guvernul si-a stabilit luna iunie drept termen pentru adoptarea masurilor necesare in domeniul economic, al reformei administratiei si justitiei si au solicitat Guvernului sa explice opiniei publice in ce masura va putea fi respectat acest calendar, daca cei care vegheaza la implementarea deciziilor si la incadrarea lor in termen vor fi in campanie electorala. Alianta a cerut ieri Ministerului Integrarii Europene sa prezinte o informare detaliata asupra fiecarui punct din agenda de prioritati a Guvernului, in vederea integrarii europene, care sa reflecte pasii concreti efectuati din februarie pana in prezent.
Adrian Ciocanea, reprezentant al Comisiei pentru Integrare Europeana a PNL, sustine ca in perioada mentionata s-au inregistrat doar progrese formale pe calea integrarii si ca in primul trimestru al anului 2004 nu s-a inregistrat saltul promis de catre Guvern. Mai mult, Ciocanea a avertizat ca, odata cu desemnarea ministrilor Rus si Geoana drept candidati la alegerile locale, cel putin una dintre cele mai sensibile probleme, cea a reformarii administratiei publice, ramane fara coordonare directa.
Negocierile, in aer
Rus pleaca in campanie lasand de izbeliste negocierile la un capitol foarte important: Politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale. Liberalii au avertizat ca prezentele modificari operate la nivelul legislatiei in domeniu nu precizeaza componenta regiunilor de dezvoltare, lasand deschisa posibilitatea redesenarii acestora. In plus, se intrevede o recentralizare a deciziei financiare ceea ce contravine principiilor subsidiaritatii si parteneriatului, a subliniat Ciocanea. Politica regionala nu este singurul capitol dificil. Libera circulatie a serviciilor, Protectia mediului inconjurator, Politica in domeniul concurentei, Agricultura si Energia sunt alte domenii in care exista probleme de ordin tehnic si politic.
Gusa solicita opinia lui Scheele
Cozmin Gusa considera inadmisibil faptul ca doi ministri cu responsabilitati majore in privinta integrarii s-au angajat in campania electorala si solicita presedintelui Ion Iliescu, si reprezentantului Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, un punct de vedere. Pe de alta parte, Gusa a apreciat ca "afisarea" sefului statului alaturi de reprezentanti ai PSD in administratia locala reprezinta "un mod fatis de a face campanie pentru care l-a parasit si in care se va intoarce". Referindu-se la candidaturile lui Rus si Geoana, fostul lider PSD a spus ca acestea "sunt rezultatul unui joc intern de putere la nivelul partidului de guvernamant, dar care se face pe spatele romanilor". Convingerea lui Gusa este ca totul a fost orchestrat de Adrian Nastase, care isi doreste sa nu aiba probleme din cauza lui Geoana, in toamna, cand va candida pentru Cotroceni. "Il cunosc foarte bine si stiu ca asta isi doreste", a spus Gusa despre seful PSD.
Candidat si sef al politistilor
Pe langa faptul ca intrarea ministrului Rus in procesul electoral inseamna o "deviere" in planul negocierilor cu UE, gestul acestuia este incorect din punct de vedere politic, apreciaza seful de campanie al PD. "Cum vor putea fi alegerile corecte?", s-a intrebat Gusa, subliniind ca Rus este candidat, dar a ramas seful prefectilor, al politistilor, al celor care se ocupa de organizarea alegerilor. De altfel, reprezentantul liberalilor in BEC, Dan Motreanu, considera ca Ioan Rus nu poate candida decat daca va renunta la functia de ministru.
Sefii, altfel decat subalternii
"Daca, potrivit legii, prefectii si subprefectii nu pot participa la campania electorala decat daca demisioneaza, atunci seful lor, ministrul Administratiei, ar trebui sa faca acelasi lucru", a afirmat Motreanu, potrivit Mediafax. Reprezentantul PNL considera ca Geoana si Rus trebuie sa demisioneze din functiile de ministri pentru a putea candida la alegerile locale. "Daca cei doi raman in functie, nu mai poate fi vorba de obiectivitate in organizarea si desfasurarea alegerilor. Ca ministru al Administratiei, Rus coordoneaza organizarea si desfasurarea alegerilor si poate influenta procesul electoral", a adaugat Motreanu.
Ovidiu BANCHES 
A r h i v a
  Integrarea pe faras    13 comentarii
  "Justitia si Afacerile Interne", o agenda incarcata    
  Expertii inlocuiesc ministrii    
  Interesul PSD mai presus de integrare    
  Realitatea contrazice declaratia MAE    
  MAE: candidatul Geoana are timp de integrare    
  Geoana s-a lansat de la Polivalenta    2 comentarii
  Referendum pentru calorifer    3 comentarii
  Proiectul deputatilor PSD privind centralele de apartament va fi retras    1 comentariu
  Internele au actele privind reabilitarea generalului Pacepa    7 comentarii
  Ministerul Sanatatii recunoaste dezastrul din ospicii    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sile Camataru ramane in catuse (23 afisari)
 Ministerul Sanatatii recunoaste dezastrul din ospicii (22 afisari)
 Referendum pentru calorifer (21 afisari)
 Paleacu ofertat din Asia (17 afisari)
 Alstom modernizeaza termocentrala Craiova (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00984 sec.