Ziua Logo
  Nr. 3007 de joi, 6 mai 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Analistii politici comenteaza candidaturile surpriza
Interesul PSD mai presus de integrare
-- Riscurile PSD
Analistii politici au comentat, in ultimele zile, decizia PSD de a-i lansa in competitia electorala doi ministri care conduc doua institutii extrem de importante. Parerea unanima a celor intervievati a fost ca politica externa a Romaniei va avea de suferit, Mircea Geoana nu va mai avea loc pe agenda sa si pentru includerea aspectelor privind integarea in UE.
Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, a sustinut, intr-un interviu acordat pentru postul de radio France Internationale, preluat de Rador, ca, PSD pune mai presus interesul fata de problemele interne, in raport cu integrarea europeana. El a mentionat ca, timp de o luna si jumatate, ministrul de Externe se va afla in postura de candidat la Primaria Bucurestiului, perioada care ar putea sa fie, din punct de vedere al integrarii europene, foarte bine dirijata de catre asistentii sai. "Pe de alta parte, este un semnal ca pentru PSD integrarea europeana este legata de succesul in alegerile parlamentare. Or, trimiterea unui candidat important, a unui candidat foarte valoros pentru candidatura la Primaria Bucurestiului demonstreaza interesul fata de problemele interne, in raport cu cele internationale si mai ales cu integrarea europeana", a mai spus presedintele Pro Democratia.
La randul sau, analistul politic Ion Bogdan Lefter a comentat riscurile la care se expune PSD in momentul in care isi arunca in lupta doi ministri importanti, precizand ca o prima problema ar fi faptul ca Rus si Geoana isi pot "fractura" carierele politice. In continuare, Lefter a vorbit despre fisurarea structurii de putere din PSD, dislocand figuri importante din batalia parlamentara. "In sfarsit, al treilea risc, riscul multiplu despre care vorbeam, este cel care priveste chiar actul guvernarii, pentru ca si Ministerul de Externe, si cel de Interne, se afla printre ministerele-cheie in jurul carora se construieste politica in tara, respectiv in strainatate intr-un guvern.
Criticile societatii civile
In conditiile in care Romania trebuie sa incheie in acest an si capitolul Justitie si Afaceri interne, Legea privind CSM a ridicat numeroase comentarii. Gestionarea capitolului este facuta de Ministerul de Interne, in coordonare cu MAE si Ministerul Justitiei. Cu alte cuvinte, acest subiect ar putea fi neglijat in conditiile in care Rus intra in competitia electorala. Postul de radio BBC a prezentat criticile mai multor asociatii pentru apararea drepturilor omului grupate in Alianta pentru o Justitie Europeana in Romania (AJER), critici indreptate asupra proiectului de lege privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii. Viorica Costiniu, de la Asociatia Magistratilor: "Ne trezim ca in aceasta varianta guvernamentala, ultima, bugetul este gestionat de ministrul Justitiei". AJER a apreciat ca, semnand proiectul de lege privind CSM in aceasta forma, premierul Adrian Nastase a incalcat angajamentele prezentate comisarului european pentru extindere, Günter Verheugen.
Roxana ANDRONIC 
A r h i v a
  Integrarea pe faras    13 comentarii
  "Justitia si Afacerile Interne", o agenda incarcata    
  Expertii inlocuiesc ministrii    
  Realitatea contrazice declaratia MAE    
  MAE: candidatul Geoana are timp de integrare    
  PNL-PD solicita schimbarea celor doi ministri    
  Geoana s-a lansat de la Polivalenta    2 comentarii
  Referendum pentru calorifer    3 comentarii
  Proiectul deputatilor PSD privind centralele de apartament va fi retras    1 comentariu
  Internele au actele privind reabilitarea generalului Pacepa    7 comentarii
  Ministerul Sanatatii recunoaste dezastrul din ospicii    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sile Camataru ramane in catuse (23 afisari)
 Ministerul Sanatatii recunoaste dezastrul din ospicii (22 afisari)
 Referendum pentru calorifer (21 afisari)
 Paleacu ofertat din Asia (17 afisari)
 Alstom modernizeaza termocentrala Craiova (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00810 sec.