Ziua Logo
  Nr. 3007 de joi, 6 mai 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Drumul spre Palatul Victoria nu trece pe la Primarie
Serban ORESCU 
Manevra de ultim moment prin care PSD-ul a anuntat candidatura domnului Mircea Geoana, apreciatul ministru de Externe, pentru postul de primar al Capitalei, a starnit, pe drept cuvant, mirare. Aceasta intrucat, presupunand, asa cum obisnuiesc, ca politica este un instrument si nu un scop in sine. Imi vine greu sa inteleg ca un bun ministru de Externe trebuie sa renunte la postul sau pentru ca partidul sa gaseasca pentru primarie candidatul in stare sa fie ales. Intr-adevar, candidatul de pana ieri la Primaria Capitalei din partea PSD, domnul Bogdan Niculescu-Duvaz, nu intruneste in sondaje nici macar jumatate din procentul de simpatizanti ai partidului. E clar pentru oricine ca prezentarea domnului Niculescu-Duvaz in postura de candidat la primarie a fost un rateu de proportii. Culmea este ca premierul Nastase, caruia ii revine, ca sef al partidului, raspunderea principala pentru acest rateu, incearca sa-l prezinte opiniei publice ca o magistrala strategie. Un truc pentru derutarea adversarului politic, intrucat, chipurile, PSD-ul nu s-a gandit niciodata, in mod serios, sa faca din domnul Bogdan Niculescu-Duvaz un primar al Bucurestiului, ci doar asa, intr-o doara, pentru a pacali adversarul politic. Vorba sa fie! Iata cu cata apasare recomanda domnul Adrian Nastase pe domnul Duvaz cu doua-trei saptamani in urma: "Este unul din cei mai seriosi si mai responsabili oameni politici pe care i-am cunoscut". Iar presedintele PSD Bucuresti supralicita ca specialist: domnul Duvaz are "pozitionare foarte buna in sondajele test" (Ev. Z., 5.02.2004).
Un lucru este cert: in cazul ca domnul Geoana va fi ales primar al Capitalei, ceea ce nu e deloc sigur, Romania va fi pierdut un bun ministru de Externe si e mai usor de gasit un bun primar decat un bun ministru de Externe. Argumentul ca PSD-ul nu vrea sa piarda Bucurestiul nu prea sta nici el in picioare; e indoielnic ca aceia care in sondaje se pronunta in favoarea domnului Geoana, ca om politic, se vor pronunta la fel cand e vorba de domnul Geoana ca primar al Bucurestiului, cunoscuta fiind inapetenta bucurestenilor pentru PSD.
Pentru ca veni vorba despre inapetenta bucurestenilor fata de PSD, sa ne fie permisa intrebarea: ce se intampla cu domnul Geoana in cazul, foarte posibil, ca domnia sa nu-i ales primar? Aceasta este si intrebarea pe care actualul ministru de Externe trebuie sa si-o puna, daca e cat de cat grijuliu cu viitorul sau politic, caci,in acest din urma caz, cariera sa politica va fi blocata.
Iata de ce nu poate fi scoasa din calcule ipoteza ca domnul Geoana este sacrificat de rivalii sai politici din PSD care se tem de crescanda popularitate a ministrului de Externe. Unii sunt ingrijoratI de perspectivele politice ale domnului Geoana si din alte motive. Domnia sa, spun acestia, ar putea fi si un bun prim-ministru, nu numai unul de Externe, or drumul spre Palatul Victoria nu trece in nici un caz pe la Primarie. Iata de ce, daca s-a consolat intr-adevar si nesilit de nimeni cu ideea ca va pierde definitiv Ministerul de Externe, se prea poate ca disciplina de partid sa fi fost un rau sfatuitor.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Geoana si primaria   de Katty
Pai da cine-a spus ca merge la Palatul Victoria !   de ionion
Mircea Geoana si palatul Cotroceni   de Nicu1207
A r h i v a
  Transnistria contra Moldova    19 comentarii
  2004 - un an esuat pentru reforma    4 comentarii
  Panica    
  Werner Hoyer, presedinte al Partidului Liberal European (ELRD)    1 comentariu
  Emotia noastra la prostituarea copiilor romani, vazuta pe CNN    28 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Raportul Freedom House    2004-04-28
  Ocultare sau transparenta?    2004-04-24
  Supararea premierului Nastase    2004-04-22
  Combaterea migratiei politice    2004-04-20
  Nu numai coruptie, ci si credinta    2004-04-16
 Top afisari / comentarii 
 Sile Camataru ramane in catuse (23 afisari)
 Ministerul Sanatatii recunoaste dezastrul din ospicii (22 afisari)
 Referendum pentru calorifer (21 afisari)
 Paleacu ofertat din Asia (17 afisari)
 Alstom modernizeaza termocentrala Craiova (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.44855 sec.