Ziua Logo
  Nr. 3007 de joi, 6 mai 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
2004 - un an esuat pentru reforma
Varujan VOSGANIAN 
Asistam, in ultima vreme, la un spectacol propagandistic ciudat, oferit de Guvernul Romaniei. Pe masura ce deficitele economiei continua sa creasca, promisiunile Guvernului sunt tot mai generoase. Reprezentantii Executivului nu pierd nici o ocazie sa promita pentru dupa alegeri dublari de salarii, cresteri spectaculoase de pensii, modernizari de spitale, burse pentru copii, reduceri fiscale. In acelasi timp insa, tendintele negative din economia romaneasca continua sa se agraveze.
Ingrijorator, in ce priveste viitorul imediat, este faptul ca din mesajele si din preocuparile Guvernului PSD lipsesc cu desavarsire temele majore: structura nesanatoasa si costisitoare a cresterii economice, agravarea tensiunilor inflationiste, persistenta deficitelor, cu deosebire cel comercial si cel cvasifiscal, slaba calitate a mediului economic, intarzierea restructurarii in domeniul energetic.
Mesajul primului-ministru rostit la Pitesti, cu prilejul zilei de 1 Mai, este pilduitor in acest sens. Premierul nu sufla nici o vorba despre temele enuntate mai sus. Iar atunci cand vorbeste, totusi, de lipsurile guvernarii, o face cu aerul ca e vorba de un alt guvern, al nu stiu cui si condus de nu se stie cine, eventual de coalitia liberalo-taranista(!). Spune primul-ministru: pana acum ne-am ocupat de patroni, acum ne vom ocupa de muncitori. Mesajul lasa impresia ca pana acum Romania a fost un fel de "tigru asiatic", unde economia a mers in mars fortat si ca, in sfarsit, a venit timpul sa poposim putin, sa ne tragem sufletul si sa distribuim avutia deja acumulata.
Realitatea este ca Romania nu a acumulat deloc avutie in timpul guvernarii PSD. Deficitele, datoriile si pierderile au fost cu mult mai mari decat acumularile. Acelasi proces continua si in primul trimestru al anului 2004. Deficitul comercial a depasit pe primul trimestru 1 miliard de euro, fiind cu mult mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in structura, comertul exterior continua sa agraveze tendintele anilor trecuti: precumpanitor in exporturi raman lohn-ul si produsele cu grad scazut de prelucrare, in timp ce importurile se axeaza pe produse manufacturate. Datoria externa a continuat, la randul ei, sa creasca. Nu atat suma cu care a sporit este relevanta (130 de milioane de euro, adica 0,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut), ci faptul ca structura datoriei publice s-a modificat, datoria statului si cea in contul statului crescand in comparatie cu datoria privata, care a scazut cu 0,7% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Iar referirea la faptul ca pana acum Guvernul s-a ocupat de patroni, este cel putin ciudata. Poate e vorba de anumiti patroni, care apartin clientelei politice a PSD, caci ceilalti patroni nu prea au avut motive de bucurie, de la politica fiscala impovaratoare si Codul muncii discriminatoriu pana la nivelul ridicat al ratelor dobanzii si persistenta barierelor administrative.
Guvernul nu sufla nici un cuvant in ultima vreme - lucru altminteri ciudat, socotind evolutiile din ultima perioada - nici in legatura cu tematica integrarii. Lipsa de preocupare privind indeplinirea cerintelor privind functionalitatea economiei de piata este flagranta.
Guvernul a pus capat si problemei coruptiei. Ba chiar, potrivit declaratiilor guvernamentale, prin legislatia adoptata in domeniu, este chiar un premiant al luptei impotriva coruptiei. Iar cel mai edificator exemplu, spune premierul, este crearea Parchetului National Anticoruptie. Realitatea este cu totul alta si nu numai contribuabilii romani, dar si organismele internationale o repeta pana la obsesie. Iar PNA, cum s-a dovedit in ultima vreme, nu a fost creat atat ca o institutie care sa lupte impotriva coruptiei, ci un factor de presiune in luptele interne din PSD, fiind folosit de Guvern pentru a intimida sau chiar indeparta pe indezirabilii din partid. In ce priveste coruptia, exista un exemplu care ne lamureste in legatura cu practicile PSD: e vorba de acuzatiile lansate de PNA impotriva lui Nicolae Mischie din Gorj. Schimbati acest nume cu cel al liderilor PSD din alte judete si veti vedea ce bine se potrivesc incriminarile. Fara sa-si dea seama, PSD, prin declansarea campaniei impotriva lui Mischie, se autodemasca in ce priveste operatiunile ilegale intreprinse de liderii sai in toata tara.
Concluzia este ca, analizand mesajele PSD si distanta dintre acestea si realitate, anul 2004 va fi un an esuat in ce priveste mersul tranzitiei. PSD nu se mai ocupa decat cu trimiteri generale si triumfaliste la realitate. Iar dezbaterile pe aceste teme sunt blocate cu strasnicie. Probabil in aceasta privinta, modul agresiv in care PSD a interzis televiziunilor nationale, publice sau private, orice dezbatere privind raportul opozitiei "Evaluarea guvernarii PSD 2001-2003" este un exemplu convingator al pericolului totalitar care ne paste.
Asadar, anul 2004 ramane doar un podium de pe care Guvernul PSD isi recita poeziile frumoase si induiosatoare despre anul 2005. Anul acesta nu are, in viziunea guvernarii, decat rostul de a trece cat mai repede si cu folos electoral. Doar electoral, caci despre cele 40.000 de locuinte, cele 400 de sali de sport, cele 500.000 de computere si altele asemenea, vorba lui Shakespeare, numai tacere.
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Capsunarii sa traiasca !!!!!!   de Katty
Hai sa va spun eu realitatea!   de neverul again
2004 - un an esuat pentru reforma   de canaris
Bla bla   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Transnistria contra Moldova    19 comentarii
  Drumul spre Palatul Victoria nu trece pe la Primarie    3 comentarii
  Panica    
  Werner Hoyer, presedinte al Partidului Liberal European (ELRD)    1 comentariu
  Emotia noastra la prostituarea copiilor romani, vazuta pe CNN    28 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Sa-i ajutam pe cei puternici    2004-04-22
  FMI revine    2004-04-15
  Un mesaj oportun si pilduitor    2004-04-08
  O propunere 90% electorala    2004-04-01
  Dobanda de promisiune    2004-03-25
 Top afisari / comentarii 
 Sile Camataru ramane in catuse (23 afisari)
 Ministerul Sanatatii recunoaste dezastrul din ospicii (22 afisari)
 Referendum pentru calorifer (21 afisari)
 Paleacu ofertat din Asia (17 afisari)
 Alstom modernizeaza termocentrala Craiova (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.44727 sec.