Ziua Logo
  Nr. 3007 de joi, 6 mai 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Liedurile "Noptilor scandinave" la Bucuresti
Nascute in 2002, din initiativa sopranei finlandeze Tarja Turunen, "Nopti scandinave" s-au materializat atunci intr-un turneu prin tarile Americii Latine. O reeditare a acestei serii de concerte de lied s-a petrecut si anul acesta, cu un bonus exceptional reprezentat de ocazia unica de a audia "Nopti scandinave" si la Bucuresti. Concertul se va desfasura, in organizarea Fundatiei Aquarius, astazi de la orele 19.00, Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei, alaturi de Turunen urmand sa mai cante Marjut Paavilainen (soprana), Juha Koskela (bariton) si Izumi Kawakatzu (pian).
Intrebati ieri, la conferinta de presa gazduita de acelasi Muzeu, de ce au ales tocmai Bucurestiul, muzicienii au raspuns "de ce nu?". In fapt, ei au acceptat invitatia Fundatiei Aquarius de a concerta aici, de la a carei membri stiau ca Bucurestiul este unul dintre cele mai frumoase orase europene. Un al doilea argument, nemarturisit clar, dar care s-a subinteles, l-a constituit faptul ca "Romania este o tara a muzicii clasice". Spre deosebire de primul turneu, de aceasta data vor fi prezentate numai cantece finlandeze, scrise de compozitori finlandezi, iar solistii vor fi toti din Finlanda. "Chiar daca Finlanda nu e tocmai in Scandinavia, am pastrat totusi numele de "Nopti scandinave" pe care l-am adoptat la inceput cand alaturi de noi a fost si o colega din Norvegia", a explicat Turunen, adaugand ca in repertoriul ales exista totusi si influente din muzica germanica, din opera sau muzica baroc.
Tarja Turunen este una dintre cele mai cunoscute soprane la nivel mondial, datorita ambelor ipostaze - aceea din muzica clasica si membra a trupei Nightwish. In aceasta a doua calitate, ea va reveni in Romania in toamna acestui an (19 noiembrie) cand va concerta in cadrul turnelui de promovare al celui mai recent album la trupei Nightwish, pe care aceasta il va lansa in iunie. (L.D.)
A r h i v a
  "Damen Tango"    
  Violonistul Ivry Gitlis ovationat la scena deschisa    1 comentariu
  Albumul celor "100 de minuni ale lumii"    
  Horia Popp va recomanda    
  Soros sparge "balonul de sapun al suprematiei americane"    1 comentariu
  O regizoare americana, la lucru cu aspirantii dramaturgi    
  "Jurnalul intim" al lui Marin Preda la Editura ZIUA    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  DANS IN PENUMBRA    
  Letitia Enache s-a vazut mireasa    
 Top afisari / comentarii 
 Sile Camataru ramane in catuse (23 afisari)
 Ministerul Sanatatii recunoaste dezastrul din ospicii (22 afisari)
 Referendum pentru calorifer (21 afisari)
 Paleacu ofertat din Asia (17 afisari)
 Alstom modernizeaza termocentrala Craiova (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00708 sec.