Ziua Logo
  Nr. 3007 de joi, 6 mai 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Chefurile magistratilor platite de Csibi Istvan
-- Harghita-Bai, loc de intalnire pentru sustinatorii lui Csibi * La chefuri participau politisti, magistrati si angajati ai institutiilor insarcinate cu controlul financiar preventiv din Harghita * Ziaristii care au scris despre Csibi au primit batai crunte, dupa care au fost denigrati in ziarul acestuia * In final s-au ales si cu procese penale si civile * Banditul l-a atacat chiar si pe primarul orasului Miercurea Ciuc
Scandalul izbucnit o data cu arestarea controversatului om de afaceri din Harghita, Istvan Csibi, a provocat un adevarat cutremur in randul afaceristilor din zona. De asemenea, punerea sub acuzatie a lui Csibi a fost urmata de o serie de demiteri sau demisii din randul politistilor, procurorilor si ai angajatilor unor institutii de control financiar preventiv. Relatiile si legaturile lui Csibi erau atat de mari incat printre persoanele compromise se afla chiar si generali de politie. Multi dintre cei implicati sunt inspaimantati de ideea ca Csibi va vorbi in fata anchetatorilor si va face lumina in zeci de afaceri neoneroase. Csibi a reusit sa stapaneasca afacerile nu numai prin aplicarea unor batai si santaje, dar avand un sprijin consistent si din partea unor oameni sus pusi. In presa s-a vorbit despre masini de lux facute cadou unor angajati ai institutilor publice. De asemenea, se cunosc petrecerile organizate si platite de Csibi pentru cei care il sustineau. Unul dintre locurile mai retrase, unde se organizau petreceri de pomina pentru "prietenii lui Csibi este localul din Harghita-Bai, situat in apropierea orasului Miercurea Ciuc. Sursele noastre din anturajul lui Csibi, sustin ca la chefuri participau ofiteri de politie, magistrati si angajati ai garzii financiare. De regula Csibi nu participa la aceste chiolhanuri, dar notele de plata au fost achitate de firmele acestuia.
Csibi cere bani ziaristilor si ziarelor
Istvan Csibi are o serie de procese penale si civile cu ziaristi si ziare care au scris despre el. Suma totala pe care controversatul om de afaceri o cere de la mai multe publicatii si jurnalisti, drept despagubire morala si materiala, depaseste cateva miliarde de lei. De regula dupa aparitia unui articol despre faptele sale, Csibi comanda pedepsirea fizica a jurnalistilor dupa care ii actiona in justitie cerand despagubiri astronomice. Una dintre aceste actiuni il vizeaza pe jurnalistul Zoltan Szondy, redactor la cotidianul de limba maghiara Hargita Nepe si consilier al Consiliului Local din Miercurea Ciuc. Szondy este jurnalistul care a fost batut in repetate randuri de "persone necunoscute", imediat dupa ce a publicat o serie de dezvaluiri despre afacerile lui Csibi. Jurnalistul Szondy a fost un pionier in publicarea unor informatii senzationale despre Csibi, publicand primul articol in luna octombrie anul trecut, cu titlul "Marea terorii din Ciuc", continand dezvaluiri senzationale despre relatiile sus puse ale omului de afaceri. In urmatorele zile, ziarul lui Csibi, Jurnalul de Transilvania, a publicat un articol defaimator la adresa lui Szondy, numindu-l pe acesta "consilier mahmur" sau "consilierul care face spume din cauza berii". Imediat dupa acesta, Szondy a primit o bataie sora cu moartea. Incidentul a avut loc in scara blocului unde locuieste jurnalistul, in jurul pranzului. Un alt client al lui Csibi este si publicatia clujeana de limba maghiara Kronika mai precis si doi ziaristi ai acestei publicatii, redactorul Szabolcs Rostas si editorul coordonator Samu Csinta. In luna ianuarie a.c., in Kronika a fost publicat un articol amplu despre Csibi si "Psihoza fricii - al cui copil e mafia din Miercurea Ciuc". La proces au participat mai multi parlamentari UDMR in calitate de martori. Acestia au depus marturie in favoarea jurnalistilor. Procesul este inca pe rol, iar daca instanta ii da castig de cauza lui Csibi, jurnalistii vor fi nevoiti sa plateasca 100 de mii de euro drept despagubire morala.
Banditul din Ciuc a dat foc la usa primarului
Csibi il avea in vizor chiar si pe primarul din Miercurea Ciuc, dr. Csaba Csedo. Acesta a fost amenintat, in mod indirect, de mai multe ori. La un moment dat niste indivizi despre care se presupune ca au fost tocmiti de Csibi, au dat foc presului din fata usii apartamentului lui Csedo. O data cu presul a luat foc si usa. Cesdo a sesizat politia, care a cercetat cazul, dar niciodata nu au fost depistati autorii. Se spune ca Csibi a pregatit un candidat surpriza pentru alegerile locale, care trebuia sa devina edilul-sef din Miercurea Ciuc.
Laszlo KALLAI 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
din pacate, si comunitatea secuiasca a fost atinsa de cancerul romanesc   de mst
Interesant ca aici nimeni nu critica pe nimeni ! nici macar pe Csibi !   de ionion
A r h i v a
  Csibi Istvan va fi judecat pe 24 mai    
  Atributiile ministrului Justitiei, transferate in majoritate la CSM    
  Istoricul Radulescu-Zoner, audiat in procesul cu Radu Ciuceanu    
  Sile Camataru ramane in catuse    
  Cazul "Tundrea" de competenta CSM    1 comentariu
  Patronul UREX Rovinari, acuzat de fals    
  Averea generalului Blaj, controlata de PNA    
  24.000 de consumatori de droguri numai in Bucuresti    
  Achizitii publice in conditii dezavantajoase pentru stat    
 Top afisari / comentarii 
 Sile Camataru ramane in catuse (23 afisari)
 Ministerul Sanatatii recunoaste dezastrul din ospicii (22 afisari)
 Referendum pentru calorifer (21 afisari)
 Paleacu ofertat din Asia (17 afisari)
 Alstom modernizeaza termocentrala Craiova (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00950 sec.